Μια ανάλυση του ερευνητή θεμάτων εξωτερικής πολιτικής στη SETA, Τζαν Ατζούν, καταδεικνύει την τουρκική οπτική επί του θέματος του εντοπισμού του ελικοπτέρου του θανόντος Ιρανού προέδρου από τουρκικό Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος.
Ο τούρκος αναλυτής γράφει συγκεκριμένα: «Το ελικόπτερο που μετέφερε τον Ιρανό Πρόεδρο, το οποίο απογειώθηκε για να επιστρέψει στην Ταμπρίζ μετά τα εγκαίνια του φράγματος με τον Αλίγιεφ στα σύνορα του Αζερμπαϊτζάν, συνετρίβη και ολόκληρη η αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου μαζί με τον Πρόεδρο και τον Υπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν πέθαναν. Μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου, οι ιρανικές ομάδες διάσωσης δεν κατάφεραν να εντοπίσουν τα συντρίμμια για μεγάλο χρονικό διάστημα και έπρεπε να ζητήσουν βοήθεια από την Τουρκία. Η Τουρκία ανταποκρίθηκε σε αυτή την έκκληση πολύ γρήγορα και συμμετείχε στις προσπάθειες διάσωσης του AKINICI. Αυτό το βήμα της Τουρκίας προκάλεσε μεγάλο απόηχο, εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν το Akıncı να προσπαθεί να βρει τα συντρίμμια του ελικοπτέρου σε ζωντανή μετάδοση από πλατφόρμες όπως το πρακτορείο Anadolu και το FlightRadar24. Παραμένει μυστήριο εάν το ελικόπτερο συνετρίβη λόγω ατυχήματος ή σαμποτάζ.
Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ και ο Ιρανός πρόεδρος Ιμπραχίμ Ραΐσί εγκαινίασαν δύο φράγματα στα σύνορα των δύο χωρών. Η απώλεια επαφής με το ελικόπτερο που μετέφερε τον Ιρανό Πρόεδρο, ο οποίος απογειώθηκε για να επιστρέψει στην Ταμπρίζ μετά τα εγκαίνια των φραγμάτων με τον Αλίγιεφ στα σύνορα του Αζερμπαϊτζάν, πήρε μέρος ξαφνικά στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής. Οι αντιφατικές δηλώσεις του Ιράν και η αβεβαιότητα για την τύχη του Προέδρου αποκάλυψαν τη σοβαρότητα της κατάστασης. Έγινε κατανοητό ότι το ελικόπτερο που μετέφερε τον Πρόεδρο και Υπουργό Εξωτερικών και υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους, συνετρίβη. Ο ιρανικός κρατικός μηχανισμός και οι ομάδες διάσωσης δεν μπορούσαν να εντοπίσουν τα συντρίμμια για μεγάλο χρονικό διάστημα, έπρεπε να ζητήσουν βοήθεια από την Τουρκία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Έθνικης Άμυνας, αμέσως μετά την επαφή με το Ιράν, ένα ελικόπτερο με συστήματα νυχτερινής όρασης και το μη επανδρωμένο αεροσκάφος AKINCI εστάλη γρήγορα στην περιοχή. Το AKINCI έφτασε γρήγορα στην περιοχή και συμμετείχε στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Στα βίντεο που δημοσίευσε το AKINCI, φάνηκε ότι οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή ήταν πολύ άσχημες, η καταιγίδα και η ομίχλη δυσκόλεψαν πολύ το έργο αλλά ως αποτέλεσμα της υποστήριξης των δορυφόρων SAT com και TürkSAT, το AKINCI κατάφερε να φτάσει στα συντρίμμια του ελικοπτέρου του Ραΐσί που συνετρίβη, με θερμικά και άλλα συστήματα απεικόνισης και έδωσε τις συντεταγμένες στις ιρανικές αρχές. Αυτό το βήμα της Τουρκίας προκάλεσε μεγάλο απόηχο, εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν σε ζωντανή μετάδοση στο Flight Radar και το πρακτορείο Anadolu το Akıncı να προσπαθεί να βρει τα συντρίμμια του ελικοπτέρου του. Τα συντρίμμια εντοπίστηκαν το πρωί, αποκαλύφθηκε ότι όλοι στο ελικόπτερο, συμπεριλαμβανομένου του Ραΐσί, έχασαν τη ζωή τους.
Σαμποτάζ ή Ατύχημα
Το ελικόπτερο του Ιρανού προέδρου συνετρίβη λόγω κακών καιρικών συνθηκών ή σαμποτάζ; Συνεχίζονται οι έρευνες για τα αίτια του δυστυχήματος. Οι αρμόδιες ιρανικές αρχές θα εργαστούν σχολαστικά και θα αποκαλύψουν την αλήθεια. Φυσικά, αν πρόκειται για σαμποτάζ, πρώτα στο μυαλό έρχεται το Ισραήλ. Όπως γνωρίζετε, μετά την εισβολή στη Γάζα, υπήρξαν πρώτα αντιπρόσωποι και μετά άμεσες στρατιωτικές συγκρούσεις μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ αλλά η περαιτέρω κλιμάκωση αποτράπηκε με την παρέμβαση στο θέμα των ΗΠΑ. Το Ισραήλ δεν μπόρεσε να απαντήσει πλήρως στις σχετικά ισχυρές επιθέσεις του Ιράν. Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έκαναν δηλώσεις ότι όταν έρθει η ώρα, το Ιράν θα δει την απάντηση τους. Είναι επίσης γνωστό ότι το ελικόπτερο ήταν τουλάχιστον ηλικίας 30 ετών και δεν είχε επαρκή τεχνικό εξοπλισμό για να πετάξει σε δύσκολες καιρικές συνθήκες. Λαμβάνοντας υπόψη την τεράστια καταιγίδα και την ομίχλη στην περιοχή, η πιθανότητα ατυχήματος φαίνεται μεγαλύτερη λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Τελικά, οι τεχνικές έρευνες θα αποκαλύψουν εάν ήταν ατύχημα ή σαμποτάζ. Σε κάθε περίπτωση, θα υπάρξει σοβαρή κριτική απέναντι στο ιρανικό κράτος. Σοβαρή κριτική θα υπάρξει τόσο για την τεχνική ανεπάρκεια του ελικοπτέρου, όσο και για την αδυναμία των προσπαθειών διάσωσης και για το ότι χρειάστηκε να ζητήσουν βοήθεια από την Τουρκία. Όταν εξετάζουμε το θέμα από τη σκοπιά της Τουρκίας, βλέπουμε μια χώρα που έχει κάνει το γειτονικό της καθήκον από ανθρωπιστική άποψη. Το αίτημα του Ιράν για βοήθεια ικανοποιήθηκε άμεσα και έχουν κινητοποιηθεί όλα τα τεχνικά μέσα. Η επιτυχία των δορυφόρων TürkSat και το μη επανδρωμένου αεροσκάφους AKINCI προσέλκυσε μεγάλη παγκόσμια προσοχή και επέτρεψε να δείξει τη θέση που έχει φτάσει η τουρκική αμυντική βιομηχανία. Θα πρέπει επίσης να τονιστεί ότι μόνο μία ή δύο χώρες στον κόσμο, όπως οι ΗΠΑ, έχουν την ικανότητα που έχει φτάσει η Τουρκία».