Εκτός Ουκρανίας και εκτός Ελλάδας θα γίνει η εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων και τεχνικών των F-16 από Έλληνες στρατιωτικούς σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες σχετικά με τα όσα είπε ο Γενικός Γραμματέας Μαρκ Ρούτε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μαξίμο, στο πλαίσιο της επίσκεψης του ΓΓ Του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του ΝΑΤΟ ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Mark Rutte συναντήθηκε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αθήνα την Τρίτη (26 Νοεμβρίου 2024) για να συζητήσει τις προκλήσεις ασφαλείας, την υποστήριξη στην Ουκρανία και τον «κρίσιμο ρόλο» της Ελλάδας στην υποστήριξη της συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ.
Ο κ. Rutte χαιρέτισε το γεγονός ότι η Ελλάδα επενδύει το 3 τοις εκατό του ΑΕΠ της στην άμυνα, λέγοντας ότι «από καιρό έχει θέσει την ασφάλεια ως προτεραιότητα». Επαίνεσε επίσης τη χώρα για τις «υψηλού επιπέδου στρατιωτικές της ικανότητες και τις ολοένα και πιο προηγμένες ικανότητές της» και τις προσπάθειές της να τις εκσυγχρονίσει περαιτέρω.
Ο Γενικός Γραμματέας ευχαρίστησε την Ελλάδα για την υποστήριξή της στον αγώνα της Ουκρανίας κατά της ρωσικής επιθετικότητας. Μόλις τον περασμένο μήνα, η Αθήνα υπέγραψε διμερή συμφωνία ασφαλείας με το Κίεβο και ανακοίνωσε ότι θα επιταχύνει την εκπαίδευση των F-16 για Ουκρανούς πιλότους και τεχνικούς «ενισχύοντας το χέρι τους σε αυτόν τον βίαιο πόλεμο». «Η υποστήριξή μας προς την Ουκρανία τους κράτησε στη μάχη, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε περαιτέρω για να αλλάξουμε την τροχιά αυτής της σύγκρουσης», πρόσθεσε ο Γενικός Γραμματέας.
Ο κ. Rutte υπογράμμισε ότι η χρήση βορειοκορεατικών όπλων και στρατευμάτων από τη Ρωσία, ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και κινεζικά αγαθά διπλής χρήσης συνέβαλαν σε ένα «ολοένα και πιο επικίνδυνο» περιβάλλον ασφάλειας και αντιπροσώπευαν μια «πρόκληση για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια».
Κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Γενικός Γραμματέας συναντήθηκε επίσης με τον Έλληνα Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νικόλαο Δένδια και τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη.
Από την δική του πλευρά ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε μπροστά στις κάμερες: «Καλημέρα. Υποδεχόμαστε σήμερα στην Αθήνα τον καλό μου φίλο Mark Rutte, υπό τη νέα του πλέον ιδιότητα, ως Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ. Είμαι απολύτως βέβαιος -είχαμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε μαζί για πέντε χρόνια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο- ότι αυτός ο συνδυασμός εμπειρίας, γνώσης και ικανοτήτων θα του επιτρέψει να ηγηθεί με επιτυχία στη Συμμαχία, κάτι ιδιαίτερα κρίσιμο στη δύσκολη περίοδο την οποία διανύουμε.
Στην πρώτη μας συνάντηση είχαμε την ευκαιρία να προσεγγίσουμε όλα τα καυτά ζητήματα της διεθνούς επικαιρότητας, καθώς φυσικά και τις στρατηγικές προτεραιότητες του ΝΑΤΟ. Συζητήσαμε ιδιαίτερα τον εποικοδομητικό ρόλο της Ελλάδας, γιατί πράγματι η πατρίδα μας αναγνωρίζεται ως ένας ισχυρός πυλώνας ασφάλειας, σταθερότητας και δημοκρατίας σε αυτήν την ευαίσθητη και ταραγμένη νοτιοανατολική πτέρυγα της Ατλαντικής Συμμαχίας.
Και με το ειδικό ενδιαφέρον της Ελλάδος να στρέφεται προφανώς στη Νότια Γειτονία, υπό τη σκιά μάλιστα των τραγικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, να εκφράσω κι εγώ την ελπίδα μου ότι αυτή τη φορά οι διαπραγματεύσεις για μία κατάπαυση του πυρός στον νότιο Λίβανο θα τελεσφορήσουν, ώστε τουλάχιστον αυτό το μέτωπο να μπορέσει να κλείσει το συντομότερο δυνατόν.
Και βέβαια, εξετάσαμε όσα συμβαίνουν στα πολεμικά μέτωπα της Ουκρανίας, με μία κοινή θέση ότι η υποστήριξη στην Ουκρανία πρέπει να συνεχιστεί, ειδικά τον χειμώνα, ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει. Αυτό σημαίνει ότι μένουμε συνεπείς στη δέσμη μέτρων της Συνόδου Κορυφής της Ουάσιγκτον. Η χώρα μας στέκεται σταθερά στο πλευρό των αμυνόμενων, εδώ και χίλιες και κάποιες μέρες που διαρκεί αυτή η παράνομη εισβολή.
Συγκλίναμε, επίσης, σε μία από τις θεμελιώδεις προτεραιότητες για όλους τους συμμάχους, στην ανάγκη ενίσχυσης της συλλογικής μας άμυνας. Στόχος που προϋποθέτει, βέβαια, ισχυρή αμυντική βιομηχανία, σημαντικές επενδύσεις, αλλά πιστεύω πως είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πολλές φορές και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μια πιο λειτουργική σχέση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ενδυναμωθεί ακόμα περισσότερο ο ευρωπαϊκός πυλώνας της Συμμαχίας.
Η Ελλάδα επενδύει λίγο παραπάνω από το 3% του ΑΕΠ της στην άμυνα. Είμαστε από τους πρωταγωνιστές στην Ευρώπη και θέλω να θυμίσω ότι επενδύαμε άνω του 2% στην άμυνα και τις πολύ δύσκολες εποχές των μνημονίων, όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες επένδυαν πολύ λιγότερο από αυτό.
Έχουμε καταθέσει βέβαια και συγκεκριμένες προτάσεις στις Βρυξέλλες γύρω από την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας -ειδικά για την εξεύρεση δημοσιονομικού χώρου, ιδιαίτερα για εκείνες τις χώρες που θέλουν να επενδύσουν περισσότερο στον τομέα αυτόν, ώστε όλα τα κράτη-μέλη να θωρακιστούν πιο αποτελεσματικά- και την ανάγκη μιας κοινής αντιπυραυλικής προστασίας.
Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία, νομίζω ότι αυτή καθίσταται περισσότερο επίκαιρη παρά ποτέ. Είναι μια πρωτοβουλία η οποία θα ενίσχυε και θα συμπλήρωνε τον ρόλο της Συμμαχίας στην ήπειρό μας. Και νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα για να συζητήσουμε πώς αυτή η αναγκαιότητα θα γίνει πράξη.
Και βέβαια, στη συνάντησή μας είχαμε την ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε και τη δέσμευσή μας στην πολύτιμη κληρονομιά των 72 ετών της παρουσίας μας στη Συμμαχία και, παράλληλα, την ισχυρή θέληση της χώρας μας να συνεχίσει στο ίδιο μονοπάτι.
Αναγνωρίσαμε, τέλος, από κοινού ότι απέναντι στις σύνθετες προκλήσεις οι οποίες διαμορφώνονται στην εποχή μας, στον κόσμο μας, πρέπει να χτίζουμε γέφυρες συνεργασίας με τους εταίρους μας. Να προχωρούμε από κοινού, με πίστη στις θεμελιώδεις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, με αναγκαία και απαρέγκλιτη προσήλωση όλων στην τήρηση του Διεθνούς Δικαίου, αλλά -να το τονίσω- και των διεθνών συνθηκών. Οι διεθνείς συνθήκες αποτελούν τη βάση της διεθνούς αρχιτεκτονικής ασφάλειας, κάτι το οποίο, βέβαια, αφορά ιδιαίτερα και την ευαίσθητη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.
Αγαπητέ Mark, η παρουσία σου εδώ σήμερα στην Αθήνα, με τη νέα σου ιδιότητα, επισφραγίζει την κοινή μας προσήλωση σε αυτές τις αξίες. Γι’ αυτό και σε υποδέχομαι και πάλι στην Ελλάδα με τα λόγια του Ολλανδού φιλοσόφου Σπινόζα, που παραμένουν επίκαιρα εδώ και σχεδόν τέσσερις αιώνες: “Ενωμένοι κατακτάμε πιο εύκολα όσα έχουμε ανάγκη, όπως πιο εύκολα αποκρούουμε και όσους κινδύνους μας περιβάλλουν”. Τα είπε πολύ καλά τέσσερις αιώνες πριν.