Ο Πολωνός αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Σίζαρι Γιόζεφ Τόμτσικ, επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι η Ουκρανία είναι ελεύθερη να χρησιμοποιήσει όπως επιθυμεί εναντίον του ρωσικού εδάφους τα όπλα που προσφέρει η Πολωνία.
Ο Σίζαρι Γιόζεφ Τόμτσικ κάλεσε τα άλλα κράτη που παρέχουν στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο να κάνουν το ίδιο. «Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να πολεμήσει και να υπερασπιστεί τον εαυτό της όπως αυτή κρίνει σκόπιμο», δήλωσε ο Πολωνός αξιωματούχος σε ραδιοφωνική εκπομπή εν μέσω διαμάχης σχετικά με την πιθανή χρήση δυτικών όπλων από την Ουκρανία για επιθέσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας.
«Δεν υπάρχουν περιορισμοί στη χρήση των πολωνικών όπλων που στείλαμε» στην Ουκρανία, επέμεινε ο αναπληρωτής υπουργός Σίζαρι Γιόζεφ Τόμτσικ, σύμφωνα με την Agerpres.
Προέτρεψε τις «δυτικές χώρες να άρουν τους περιορισμούς» ως προς αυτό, αν και παραδέχτηκε ότι πρόκειται για ένα «σύνθετο» ζήτημα που μπορεί να δημιουργήσει «διάφορα προβλήματα».
Ποιες χώρες είναι αντίθετες
Αφού ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ζήτησε από τους συμμάχους να εξουσιοδοτήσουν την Ουκρανία να επιτεθεί απευθείας στο ρωσικό έδαφος με τα όπλα που παρέχουν ως στρατιωτική βοήθεια, η συζήτηση για αυτό το θέμα διχάζει την Ουάσιγκτον και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Οι πιο διστακτικοί μέχρι στιγμής, ειδικά η Ρώμη και το Βερολίνο , προειδοποιούν για τον κίνδυνο κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία, μέχρι την υποθετική χρήση πυρηνικών όπλων από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Επιπλέον, η Ρωσία απείλησε άμεσα και χωρίς περιστροφές την Ευρώπη με «σοβαρές συνέπειες» εάν οι χώρες του ΝΑΤΟ επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα για να επιτεθεί σε στόχους σε ρωσικό έδαφος.
«Αυτοί οι εκπρόσωποι των χωρών του ΝΑΤΟ, ειδικά από την Ευρώπη, ειδικά σε μικρές χώρες, θα πρέπει να γνωρίζουν με τι παίζουν . Πρέπει να θυμούνται ότι είναι κράτη με μικρή επικράτεια και πολύ πυκνό πληθυσμό» και «αυτός ο παράγοντας είναι ένα σοβαρό πράγμα που πρέπει να σκεφτούν πριν μιλήσουν για επιθέσεις βαθιά στο ρωσικό έδαφος», προειδοποίησε ο Πούτιν, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο τέλος μιας επίσκεψης στο Ουζμπεκιστάν.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, εκτίμησε ότι τα κράτη της ΕΕ πρέπει να βρουν μια ισορροπία μεταξύ του κινδύνου κλιμάκωσης και της ανάγκης να αμυνθεί η Ουκρανία, εκτιμώντας ωστόσο ότι ο ουκρανικός στρατός θα πρέπει να είναι σε θέση να χτυπήσει ρωσικό έδαφος με δυτικά όπλα.
Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε την Τρίτη ότι πρέπει να επιτραπεί στο Κίεβο να «εξουδετερώσει» τις στρατιωτικές βάσεις από όπου η Ρωσία εκτοξεύει πυραύλους στο ουκρανικό έδαφος. Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο κύριος πάροχος στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, δήλωσαν μέσω του εκπροσώπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι ότι η Ουάσινγκτον δεν επιτρέπει στο Κίεβο να εξαπολύσει επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος με αμερικανικά όπλα.
Ο Πούτιν κατηγορεί τη Δύση και απειλεί με πυρηνικά αντίποινα
Συζητήσεις για αυτό το θέμα πυροδοτήθηκαν από τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος είπε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Κίεβο ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί όπλα από τη βρετανική στρατιωτική βοήθεια για να χτυπήσει στόχους σε ρωσικό έδαφος.
Σχολιάζοντας τη δήλωση Στόλτενμπεργκ την Τρίτη, ο Πρόεδρος Πούτιν είπε ότι δεν μπορεί να μην γνωρίζει ότι τα όπλα ακριβείας μεγάλης εμβέλειας που παρέχει η Δύση στον ουκρανικό στρατό δεν μπορούν να εκτοξευθούν χωρίς τη βοήθεια δυτικών κατασκοπευτικών δορυφόρων. Σε τέτοιες περιπτώσεις, διευκρίνισε ο Πούτιν, η επιλογή στόχου μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο από «υψηλά καταρτισμένους ειδικούς» που δεν είναι Ουκρανοί και οι γαλλο-βρετανοί πύραυλοι Storm Shadow/Scalp που μπορούν να λάβουν οδηγίες κατά την πτήση «χωρίς επίσης τη συμμετοχή Ουκρανών στρατιωτών» , αυτό ισχύει για αμερικανικούς πυραύλους ATACMS που χρησιμοποιούν δορυφορικά δεδομένα.
Ως εκ τούτου, κατέληξε ο Ρώσος πρόεδρος, αυτές οι αποστολές εναντίον ρωσικών στόχων «δεν προετοιμάζονται από Ουκρανούς στρατιώτες, αλλά από εκπροσώπους χωρών του ΝΑΤΟ».