Μέση Ανατολή

Διαρροή πληροφοριών από την Τουρκία σε Ιράν-Ρωσία; Ο Ι.Καλίν είναι ο συνδετικός κρίκος του Ερντογάν με την Τεχεράνη

Συγκλονιστική αποκάλυψη έχουμε από ινστιτούτο σχετικά με την διαρροή πληροφοριών από την Τουρκία σε Τεχεράνη και Μόσχα, η οποία έχει εξοργίσει τις ΗΠΑ.

Ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος του προέδρου και επικεφαλής βοηθός του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε και έχει στενότατες σχέσεις με το δίκτυο (Quds Force) του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), σύμφωνα με έρευνα του Nordic Monitor.

“Το πρόβλημα με τον Καλίν, που είναι το μακρύ χέρι του καθεστώτος Εντογάν στο εξωτερικό εγείρει ανησυχίες, δεδομένου ότι γνωρίζει άκρως απόρρητες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων αυτών που διαβιβάστηκαν από τους συμμάχους της Τουρκίας και το ΝΑΤΟ καθώς και από το Ισραήλ”, τονίζει ο εξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος Α.Μποζκούρτ.

Αν και δεν κατέχει τον επίσημο τίτλο του συμβούλου εθνικής ασφάλειας, ο Καλίν είχε συνομιλίες ανώτατου επιπέδου με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τ.Σάλιβαν, ενώ  ηγήθηκε της τουρκικής αντιπροσωπείας για να διαπραγματευτεί την είσοδο στην συμμαχία της Σουηδίας και Φιλανδίας στο  ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με την έρευνα του Nordic Monitor, ο Καλίν φαίνεται να συνδέεται με δίκτυο της επίλεκτης ιρανικής δύναμης Quds Force στην Άγκυρα, τα μέλη του οποίου επικεντρώνονται γύρω από ένα σκληροπυρηνικό, ριζοσπαστικό περιοδικό που ονομάζεται Yeryüzü, και το οποίο χρηματοδοτείται από το ιρανικό καθεστώς, προωθώντας την εξάπλωση ενός ιρανικού τύπου καθεστώτος στην Τουρκία.

Ιρανικό περιοδικό και σχέδιο δημιουργίας ισλαμικής δικτατορίας στην Τουρκία

Το περιοδικό ήταν στο επίκεντρο κατηγορητηρίου που είχε ετοιμάσει το γραφείο του Τούρκου γενικού εισαγγελέα το 2000.

Η ιρανική οργάνωση εντός Τουρκίας, διοικούνταν από τον Φερχάν Οζμέν, ο οποίος είχε εκπαιδευτεί σε όπλα και εκρηκτικά στο Ιράν και καταδικάστηκε για μια σειρά δολοφονιών, συμπεριλαμβανομένης αυτής του δημοσιογράφου Uğur Mumcu τη δεκαετία του 1990.

Σε κάθε τεύχος, το περιοδικό δημοσιοποιούσε σκληρό αντισημιτικό και αντιδυτικό περιεχόμενο, υποστήριζε τη βίαιη και ένοπλη τζιχάντ και συχνά παρουσίαζε εξέχουσες ιρανικές φυσιογνωμίες μουλά ως σεβαστές προσωπικότητες.
Ο Καλίν εμφανίστηκε στην έκδοση του περιοδικού Yeryüzü στις 15 Δεκεμβρίου 1990, η οποία περιείχε ένα άρθρο με τίτλο «Οι Μουσουλμάνοι μπορούν να πολεμήσουν μόνο για τον Αλλάχ».

Το άρθρο γράφτηκε για να προωθήσει μια άποψη κατά της εμπλοκής της Τουρκίας στον Πρώτο Πόλεμο του Κόλπου.

Ο τότε Τούρκος Πρόεδρος Τουργκούτ Οζάλ υποστήριζε την συμμετοχή της χώρας στον αμερικανικό συνασπισμό, ενώ οι Τούρκοι στρατιωτικοί ήταν απρόθυμοι να το κάνουν.

Ο Καλίν, νεαρός φοιτητής τότε στη σχολή φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, έγραφε στο άρθρο ότι πρέπει να οργανωθούν μεγάλες διαδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο και ότι ο κόσμος πρέπει να αντιδράσει σε ενέργειες όπως η κινητοποίηση του στρατού ή η αποστολή στρατευμάτων από την Τουρκία για ένταξη στον αμερικανικό συνασπισμό.

Στο ίδιο άρθρο αναφέρθηκαν ότι αν έστελναν Τούρκους στρατιώτες να πολεμήσουν, θα σκότωναν πρώτα Αμερικανούς ή Βρετανούς αξιωματικούς στις μονάδες τους αντί να πυροβολούσαν εναντίον των ιρακινών στρατευμάτων.

Οι μουσουλμάνοι πρέπει να διεξάγουν πόλεμο εναντίον των Αμερικανών και των συνεργατών τους και όχι να πολεμούν για τα συμφέροντα των ΗΠΑ, τόνιζε το άρθρο.

Μετά την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο, η δέσμευση του Καλίν  με το δίκτυο Quds Force συνεχίστηκε.
Σε ένα άρθρο με τίτλο "Geç Kalmış Bir Tanıtım" (Μια καθυστερημένη εισαγωγή) που δημοσιεύτηκε στο Kitap Dergisi (Book Journal) τον Δεκέμβριο του 1989, ο ίδιος επαινούσε την ισλαμική επανάσταση του Ιράν και τον αείμνηστο ηγέτη του Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί.

Ο Καλίν είχε χαρακτηρίσει τον Χομεϊνί ως «οδηγό [rehber] της εξέγερσης [kıyam]», «αρχηγό της ισλαμικής επανάστασης», «ιμάμη επαναστατών μουσουλμάνων» και «παράδειγμα πιστών μουσουλμάνων».

Το περιοδικό μετά από κάποια χρόνια αναγκάστηκε να κλείσει μετά από μια σειρά ποινικών ερευνών που αφορούσαν πολλούς από τους υπαλλήλους του, συμπεριλαμβανομένου του αρχισυντάκτη Burhan Kavuncu, ενός κορυφαίου στελέχους της ιρανικής δυνάμεως Quds Force, για άρθρα του για την αντιτρομοκρατία.

Οι δίκες που ακολούθησαν αποκάλυψαν πώς το Ιράν σχεδίαζε και διέπραξε δολοφονίες, βομβιστικές επιθέσεις και απαγωγές στην Τουρκία χρησιμοποιώντας Τούρκους πράκτορες του που εργάζονταν σε συντονισμό με Ιρανούς χειριστές.

Διαρροές πληροφοριών σε Τεχεράνη και σχέδιο δημιουργίας Ισλαμικού Χαλιφάτου

Οι περισσότεροι ύποπτοι της ιρανικής Δυνάμεως Quds που καταδικάστηκαν για σοβαρές κατηγορίες αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την άνοδο του Ερντογάν στην εξουσία στις εκλογές του Νοεμβρίου 2002, ενώ σε άλλους μέσω νομοσχεδίων δόθηκε αμνηστία.

Ωστόσο,  ανανεωμένη αντιτρομοκρατική έρευνα κατά της Δύναμης Quds, γνωστή με το τουρκικό της όνομα, Selam Tevhid, ξεκίνησε το 2011 από εισαγγελείς στην Κωνσταντινούπολη μετά από πληροφορίες που συλλέχθηκαν από την τουρκική αστυνομία, βασιζόμενες και σε πληροφορίες που διαβιβάστηκαν από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Αν και ο Ερντογάν είναι ο πρόεδρος του βουλευτικού διοικητικού συμβουλίου, ο Καλίν διευθύνει ουσιαστικά τη διαδικασία διαμόρφωσης και λήψης αποφάσεων της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής μέσω αυτού του συμβουλίου από το 2018.

Καθώς η έρευνα εμβάθυνε, ορισμένοι ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων των δύο συμβούλων του Προέδρου Ερντογάν, καθώς και του επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών MIT Hakan Fidan, ενοχοποιήθηκαν για διασυνδέσεις με πυρήνες της ιρανικής δύναμης Quds και Ιρανούς στρατηγούς.

Η Τουρκία είναι με το ένα πόδι εκτός ΝΑΤΟ, αφού ετοιμάζει σε συνεργασία με πολλούς ακραίους σε Ιράν, Κόλπο και Καύκασο, το ισλαμικό Χαλιφάτο με πρωτεύουσα την Κωνσταντινούπολη για αυτό και ο Ερντογάν μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε Τζαμί.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ