Για περιφερειακές ή ακόμα και γενικευμένες συγκρούσεις συνεχίζει να προετοιμάζεται πυρετωδώς το Τελ Αβίβ, θέτοντας σε λειτουργία το πιο προηγμένο αντιπυραυλικό σύστημα της χώρας και στρέφοντας εκ νέου το βλέμμα προς τις ΗΠΑ για ενίσχυση του ήδη υπάρχοντος αποθέματος πυρομαχικών.
Στον απόηχο της κοινής αεροπορικής άσκησης ΗΠΑ-Ισραήλ και της πυραυλικής πρόβας της Χαμάς με μπαράζ επιθέσεων, όπως γράφαμε στο Πενταπόσταγμα, το Τελ Αβίβ πραγματοποίησε μια επιτυχημένη δοκιμή του αντιβαλλιστικού πυραυλικού συστήματος Arrow 3 το πρωί της Τρίτης έξω από την ατμόσφαιρα της Γης, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας.
Η δοκιμή αφορούσε μια σειρά από ικανότητες «επαναφοράς» για το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, το οποίο μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί άμεσα από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ο επικεφαλής του Οργανισμού Πυραυλικής Άμυνας του Υπουργείου Άμυνας Moshe Patel.
«Έχουμε κάνει μια σημαντική ανακάλυψη σε κάθε μέρος του συστήματος, στις συστοιχίες ανίχνευσης, στις εκτοξεύσεις, ακόμη και στους ίδιους τους αναχαιτιστές, ώστε να ταιριάζουν με τις απειλές που αντιμετωπίζουμε στην περιοχή. Υπήρξαν πολύ, πολύ σημαντικές τεχνολογικές ανακαλύψεις εδώ που αξιολογήθηκαν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την αεροπορία στα επιχειρησιακά της συστήματα», είπε ο Patel.
Ο Boaz Levy, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Israel Aerospace Industries, που κατασκευάζει το Arrow 3, είπε ότι οι ανακαλύψεις ήταν κυρίως στον τομέα των «αλγορίθμων», των τρόπων με τους οποίους τα συστήματα εντοπίζουν τις εισερχόμενες απειλές και υπολογίζουν τις τροχιές εκτόξευσης για την αναχαίτιση.
«Δεν θα επεκταθώ, αλλά δίνει στο σύστημα περισσότερες δυνατότητες για την αντιμετώπιση απειλών», είπε ο Levy στους δημοσιογράφους.
Η δοκιμή με πραγματικά πυρά πραγματοποιήθηκε πάνω από το κεντρικό Ισραήλ τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, με δύο αναχαιτιστές Arrow 3 να εκτοξεύονται στον ίδιο στόχο.
«Οι επιχειρησιακές συστοιχίες ραντάρ του συστήματος Arrow εντόπισαν τον στόχο και έστειλαν τα δεδομένα στο σύστημα διαχείρισης, το οποίο ανέλυσε τα δεδομένα και σχεδίασε πλήρως την αναχαίτιση. Μόλις ολοκληρώθηκαν τα σχέδια, δύο αναχαιτιστές Arrow 3 εκτοξεύτηκαν στον στόχο και ολοκλήρωσαν την αποστολή τους με επιτυχία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας.
Ο Λέβι είπε ότι η εκτόξευση δύο αναχαιτιστών ήταν σκόπιμη και προγραμματισμένη εκ των προτέρων, όχι το αποτέλεσμα της αποτυχίας ενός να καταρρίψει τον εισερχόμενο προσομοιωμένο στόχο. Είπε ότι οι δύο αναχαιτιστές είχαν «δύο διαφορετικές αποστολές» στην άσκηση, αφού τους είχαν δοθεί δύο διαφορετικές διαδρομές πτήσης για να καταρρίψουν τον ίδιο στόχο. «Εκτέλεσαν ακριβώς όπως τα είχαμε σχεδιάσει», πρόσθεσε ο Levy.
Ο Patel πρόσθεσε ότι αυτό ταιριάζει περισσότερο με αυτό που θα συνέβαινε σε ένα πραγματικό μπαράζ και είναι η πρώτη φορά που δύο αναχαιτιστές εκτοξεύτηκαν ταυτόχρονα. Αρνήθηκε να σχολιάσει το ακριβές ύψος στο οποίο οι αναχαιτιστές κατέρριψαν τον στόχο, αλλά είπε ότι ήταν «βαθύς στο διάστημα».
Το Arrow 3 είναι επί του παρόντος το πιο προηγμένο αμυντικό σύστημα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς του Ισραήλ, που προορίζεται να αναχαιτίζει βαλλιστικούς πυραύλους ενώ βρίσκονται ακόμα έξω από την ατμόσφαιρα της Γης, καταστρέφοντας βλήματα και τις πυρηνικές, βιολογικές, χημικές ή συμβατικές κεφαλές τους πιο κοντά στις θέσεις εκτόξευσης. Αναπτύχθηκε σε ένα κοινό έργο μεταξύ του Οργανισμού Πυραυλικής Άμυνας του Υπουργείου Άμυνας και της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πυραυλικής Άμυνας. Γίνονται εργασίες για την ανάπτυξη ενός ακόμα πιο προηγμένου συστήματος, του Arrow 4.
Ο επικεφαλής της Διοίκησης Ανάπτυξης Όπλων και Τεχνολογικής Υποδομής του Υπουργείου Άμυνας, Danny Gold, περιέγραψε τη δοκιμή ως «μια σημαντική ανακάλυψη που αντιπροσωπεύει ένα τεχνολογικό άλμα προς τα εμπρός στις δυνατότητες του αμυντικού κατεστημένου να ανανεώνει και να ανταποκρίνεται στις αναδυόμενες απειλές σε παρόν και μελλοντικό πεδίο μάχης».
Η δοκιμή της Τρίτης αποτέλεσε την απάντηση σε μια σειρά πρόσφατων δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν τις τελευταίες εβδομάδες. Σε μια προφανή απειλή για το Ιράν, ο υπουργός Άμυνας Benny Gantz είπε ότι η δοκιμή του Arrow εξασφάλισε την ικανότητα του Ισραήλ να αναλάβει δράση ελεύθερα.
«Διατηρούμε την ικανότητα του Ισραήλ να αμύνεται έναντι των αναπτυσσόμενων απειλών στην περιοχή και επιτρέπουμε στο Ισραήλ επιθετική επιχειρησιακή ελευθερία εναντίον των εχθρών του, με την κατανόηση ότι η καλύτερη άμυνα επιτρέπει την πιο αποτελεσματική επίθεση», είπε.
Η δοκιμή της Τρίτης προφανώς καθυστέρησε πολλές φορές, πιθανότατα λόγω κακών καιρικών συνθηκών, με την περιοχή δοκιμών στα ανοικτά των ακτών του κεντρικού Ισραήλ να έχει κλείσει για εμπορικές πτήσεις δύο φορές την περασμένη εβδομάδα. Ο Patel αρνήθηκε να σχολιάσει τον λόγο πίσω από αυτές τις αναβολές, λέγοντας μόνο ότι ορισμένα κριτήρια ασφαλείας δεν είχαν εκπληρωθεί.
Το Arrow 3 δοκιμάστηκε για πρώτη φορά με επιτυχία τον Φεβρουάριο του 2018, μετά από μήνες καθυστερήσεων και τεχνικών προβλημάτων. Θεωρείται ένα από τα πιο ισχυρά όπλα του είδους του στον κόσμο και η παραγωγή του βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2008.
Συμπληρωμένο από μια σειρά από άλλα συστήματα πυραυλικής άμυνας που έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν το Ισραήλ από επιθέσεις μικρού, μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς, το Arrow 3 αντιπροσωπεύει το υψηλότερο επίπεδο του πολυεπίπεδου δικτύου πυραυλικής άμυνας του Ισραήλ.
Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες οι Ισραηλινοί έστειλαν αεροσκάφος στην Κρήτη για να παρακολουθήσει την εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου του συστήματος
Το Ισραήλ θέλει οι ΗΠΑ να ενισχύσουν το απόθεμα όπλων τους στη χώρα
Το Ισραήλ έχει ετοιμάσει έναν κατάλογο οπλικών συστημάτων που σκοπεύει να ζητήσει από τις ΗΠΑ να προστεθούν στο αμερικανικό απόθεμα έκτακτης ανάγκης στο Ισραήλ ως προφύλαξη για μελλοντικές περιφερειακές συγκρούσεις, σύμφωνα με αμυντικές πηγές, ενώ παράλληλα ο IDF και άλλες δυνάμεις ασφαλείας της χώρας επανεξοπλίζονται για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, όπως γράφαμε προ ημερών.
Ο κατάλογος είναι άκρως απόρρητος, αλλά πηγές ανέφεραν ότι περιλαμβάνει εναέρια πυρομαχικά που το Ισραήλ προβλέπει ότι θα χρειαστούν εάν ο στρατός αναλάβει δράση κατά των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων ή άμυνα έναντι ρουκετών από τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.
Το απόθεμα War Reserves Stock Allies, που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1980, επιτρέπει στις ΗΠΑ να «αποθέσουν όπλα και εξοπλισμό σε ισραηλινές βάσεις για αμερικανική χρήση σε καιρό πολέμου», σύμφωνα με μια έκθεση της Υπηρεσίας Ερευνών του Κογκρέσου των ΗΠΑ, και περιλαμβάνει πυραύλους, τεθωρακισμένα οχήματα και πυρομαχικά πυροβολικού. Αργότερα, οι ΗΠΑ τροποποίησαν τους κανόνες για το απόθεμα, λέγοντας ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να έχει άμεση πρόσβαση «σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης».
«Επίσημα, όλος αυτός ο εξοπλισμός ανήκει στον αμερικανικό στρατό», φέρεται να είπε ένας Ισραηλινός αξιωματικός στην έκθεση CRS του 2020. «Εάν, ωστόσο, υπάρξει σύγκρουση, οι IDF [Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις] μπορούν να ζητήσουν άδεια να χρησιμοποιήσουν μέρος του εξοπλισμού».
Αυτό συνέβη τουλάχιστον δύο φορές, σύμφωνα με το CRS: μία κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης του 2006 μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ και μία το 2014 για μια ισραηλινή επιχείρηση κατά της Χαμάς. (Οι ΗΠΑ προσομοίωσαν επίσης μεταφορά αποθεμάτων όπλων για διμερή στρατιωτική άσκηση το 2019.)
Το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ αρνήθηκε να σχολιάσει αυτή την αναφορά. Το Ισραήλ, φυσικά, αγόρασε απευθείας αμυντικό υλικό από τις ΗΠΑ, αφού η Ουάσιγκτον ενέκρινε πωλήσεις όπλων ύψουν σχεδόν 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021.
Μια ανώτερη ισραηλινή αμυντική πηγή είπε, σύμφωνα με το αμερικάνικο Breaking Defense, ότι η αύξηση των αποθεμάτων της Αμερικής στο Ισραήλ έχει τα δικά της πλεονεκτήματα. Πρώτον, δεδομένου ότι τα όπλα ανήκουν στις ΗΠΑ, δεν επηρεάζουν τον στρατιωτικό προϋπολογισμό του Ισραήλ μέχρι να χρειαστούν. Δεύτερον, ενώ το Ισραήλ πληρώνει το λογαριασμό για τη συντήρηση των συστημάτων, αυτά αποθηκεύονται σε περιοχές των βάσεων των IDF που ελέγχονται από τις ΗΠΑ.
Τα αποθέματα πυρομαχικών αποτελούν έντονη ανησυχία για τους Ισραηλινούς σχεδιαστές αφού η χώρα εξάντλησε τα αποθέματά της πυραύλων Iron Dome πέρυσι σε χτυπήματα στη Γάζα.
Επιπροσθέτως έχει αναφερθεί ότι το Ισραήλ θα ζητούσε τη νέα αμερικάνικη βόμβα GBU-72, που θεωρείται απαραίτητη τόσο για πιθανές επιχειρήσεις εναντίον των υπόγειων δικτύων με σήραγγες στη Γάζα ή για να χτυπήσει οχυρωμένες ιρανικές πυρηνικές τοποθεσίες.
Ενώ το σύστημα υπερύθρων με βάση το γεωγραφικό σύστημα συνεχίζει να εξυπηρετεί τις ανάγκες πυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ, οι αναδυόμενες απειλές και ένα όλο και πιο αμφισβητούμενο διαστημικό περιβάλλον μπορεί να ωφεληθούν από μια πολυεπίπεδη αρχιτεκτονική σε πολλαπλές τροχιές.
Όσο για το αν οι ΗΠΑ θα αυξήσουν το απόθεμά τους, αυτό εξαρτάται από τον Λευκό Οίκο, ο οποίος θα καθορίσει τις πολιτικέςεπιπτώσεις, και το Κογκρέσο, το οποίο με νόμο θέτει το ανώτατο όριο των πυρομαχικών που αποθηκεύονται εκεί.
Λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχιζόμενη διαμάχη του Capitol Hill για την άμεση χρηματοδότηση του Iron Dome, καθώς και τη γενική δυσλειτουργία του, το μέλλον του αποθέματος των ΗΠΑ στο Ισραήλ είναι πιο δυσοίωνο από ποτέ.