Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Πάνε για τον απόλυτο έλεγχο! Τα Εμιράτα ξεδιπλώνουν τον ηγεμονικό τους ρόλο-Μετά από Ελλάδα, Τουρκία ρίχνουν δίχτυα στο Ισραήλ

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν η πρώτη χώρα που ανακοίνωσε την εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ, τον Αύγουστο του 2020, με τις λεγόμενες Συμφωνίες του Αβραάμ, υπό την αιγίδα της κυβέρνησης του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, στις οποίες αργότερα προσχώρησαν το Μπαχρέιν, το Σουδάν και το Μαρόκο.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προσπαθούν να ξεδιπλώσουν εν μέσω συμφωνιών με άλλα κράτη, την επιθυμία τους για ηγεμονικό ρόλο στα Αραβικά κράτη και όχι μόνο.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με τη εμπορική συμφωνία που υπογράψανε στις 24/11/2021 με την Τουρκία, ήταν αυτονόητο ότι θα αναζητούσαν αυτό που τους έλειπε. Και ο τομέας των τροφίμων περιλαμβάνει την πρωτογενή παραγωγή. Δεν είναι κάτι άγνωστο, καθώς έχουν γίνει ολόκληρες επιστημονικές μελέτες, ότι τόσο η Μέση Ανατολή όσο και η Αφρική το αγαθό που τους λείπει, είναι το νερό. Η Τουρκία έχει επενδύσει εδώ και δεκαετίες για τη δημιουργία των συμμαχιών της στο θέμα νερό.

 Η σχέση μεταξύ του Ισραήλ και των Εμιράτων έχει σημειώσει μεγάλα βήματα προόδου, ιδίως στον οικονομικό και εμπορικό τομέα.

Το διμερές εμπόριο μεταξύ Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, θα φτάσει τα 2.000 εκατομμύρια δολάρια το 2022 , 50% περισσότερο από το 2021, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Επιχειρηματικού Συμβουλίου ΗΑΕ-Ισραήλ, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερους από 6.000 επιχειρηματίες και από τις δύο χώρες.

https://www.youtube.com/watch?v=ObWRyPrldY8

«Οι βασικοί τομείς περιλαμβάνουν τον τουρισμό, τη γεωργία, τα διαμάντια, τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ηλιακή ενέργεια και το νερό, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τις επενδύσεις σε ισραηλινές εταιρείες τεχνολογίας , την ίδρυση ισραηλινών εταιρειών στο Άμπου Ντάμπι και το Ντουμπάι, καταναλωτικά αγαθά και επαγγελματικές υπηρεσίες», αναφέρθηκε  σε δήλωση.

 Ο τουρισμός μεταξύ των δύο χωρών αναμένεται να αυξηθεί έως και 25% , συμπεριλαμβανομένων 25.000 κατοίκων των Εμιράτων που επισκέπτονται το Ισραήλ,  μια σημαντική αύξηση από τις 200.000 επισκέψεις από τότε που υπογράφηκαν οι Συμφωνίες του Αβραάμ , κυρίως από Ισραηλινούς στο Ντουμπάι και το Άμπου Ντάμπι. 

Το Συμβούλιο διαπίστωσε επίσης, ότι η συνεργασία στους τομείς της αεροδιαστημικής και της άμυνας θα αυξηθεί , με τις κύριες ισραηλινές εταιρείες του κλάδου - IAI, Rafael και Elbit - να ιδρύουν κοινές επιχειρήσεις στα Εμιράτα.

Επιπλέον, αναμένεται ότι το εμπόριο μεταξύ του Ισραήλ και των υπόλοιπων αραβικών χωρών, των υπογραφόντων τις Συμφωνίες του Αβραάμ, συν την Αίγυπτο και την Ιορδανία, θα αυξηθεί επίσης στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 30% σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2021 και 100% σε σύγκριση με το 2020.

Τα ΗΑΕ έχουν ανακοινώσει,  ότι το Ισραήλ πρόκειται να πουλάει 50 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ετησίως στην Ιορδανία, επιπλέον των 55 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων που παρέχονται δωρεάν.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Υδάτων και Άρδευσης της Ιορδανίας, Muhammad Al-Najjar, είπε ότι μια δήλωση προθέσεων που υπογράφηκε με το Ισραήλ και τα ΗΑΕ, θα επιτρέψει στο Χασεμιτικό Βασίλειο να αποκτήσει 200 ​​εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ετησίως σε αντάλλαγμα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας από αυτό.

Ας μην ξεχνάμε, ότι η χώρα μας έχει ήδη υπογράψει αμυντική και διπλωματική συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Με μπούσουλα τις Συμφωνίες Αβραάμ που αποτελούν μία μεγάλη παρακαταθήκη στο Διεθνές Σύστημα από τη διακυβέρνηση Τραμπ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πλησίασαν την Ελλάδα και με την συμφωνία που υπόγραψαν, τα Εμιράτα γνωρίζουν ότι μπορεί να καταστεί ο δίαυλος που θα ενώσει την Ευρώπη με τον Αραβικό Κόσμο. Υφίσταται το EastMed Gas Forum, ωστόσο μία τέτοια συμφωνία που είναι αναγκαίο να συνομολογηθεί θα συνδέσει χώρες  κλειδιά, λόγω γεωγραφικής θέσης και στρατιωτικής σημασίας, όπως είναι τα αραβικά κράτη με Ινδία, Ισραήλ και ΕΕ. 

Φυσικά, μία αμυντική συνεργασία έχει συγκεκριμένες ρήτρες, αφού υφίσταται το στρατιωτικό σκέλος, δεσμεύοντας τα κράτη σε διαφορετική βάση από ότι για παράδειγμα μια εμπορική συμφωνία. Όμως αυτό, δε σημαίνει ότι μία συμφωνία για τη συνεργασία των κρατών δεν μπορεί να εξελιχθεί σε περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων ή και το αντίθετο. Σε κάθε περίπτωση υφίσταται και ο χρόνος ισχύος της. 

Ο κόσμος είναι διαρκώς μεταβαλλόμενος και στις Διεθνείς σχέσεις, όπως είχε πεί ο Τσώρτσιλ,  "δεν υπάρχουν αιώνιοι εχθροί και αιώνιοι φίλοι, αλλά αιώνια είναι τα συμφέροντα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας τα οποία οφείλουμε να υπηρετούμε πάντα".

Αυτό ακριβώς συμβαίνει τώρα στη Μ.Ανατολή, όπου ο ηγέτης της κάθε χώρας,  στην προκειμένη περίπτωση τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προσπαθούν μέσω συμφωνιών να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα  τους.

 

https://www.youtube.com/watch?v=LTIMvxM2r3o

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ