Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Ανέφικτη η προσέγγιση Ισραήλ-Τουρκίας - Εμπόδιο ο νεο-οθωμανικός μεγαλοϊδεατισμός του Ερντογάν

Ο Ερντογάν έχει υπάρξει ένθερμος υποστηρικτής της Χαμάς, και μάλιστα φιλοξένησε δημοσίως, υψηλά ιστάμενα στελέχη της οργάνωσης και όταν το Ισραήλ ξεκίνησε αντίποινα εναντίον στόχων της Χαμάς, ο Τούρκος πρόεδρος έσπευσε να το χαρακτηρίσει ως "κράτος τρομοκρατών".

Η συνεχιζόμενη πτώση της τουρκικής οικονομίας, ώθησε τον Ερντογάν, να επιχειρήσει μια αποκατάσταση των σχέσεων με τις περιφερειακές δυνάμεις, όπως το Ισραήλ. 

https://www.youtube.com/watch?v=eSsyzbQkZ3U

Ο ιδεολογικός ζήλος του Τούρκου προέδρου και η συνεχής επίκληση του πολιτικού Ισλάμ, αποκλείουν έναν εύκολο δρόμο για εγκάρδιες σχέσεις με τους γείτονές του. Υπό την διακυβέρνησή του, η Τουρκία έχει γίνει η πιο σημαντική βάση για τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, αλλά και για τη Χαμάς, εκτός των συνόρων της Γάζας.

Ο Jacob Dayan, ο πρώην επικεφαλής του προσωπικού των Ισραηλινών υπουργών Εξωτερικών Σιλβάν Σαλόμ και Τζίπι Λίνβι, δήλωσε ότι ''ένιωσε την εχθρότητα'' του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έναντι του Ισραήλ, πράγμα που σημαίνει, ότι οι διπλωματικές προσεγγίσεις της Τουρκίας προς τη χώρα πρέπει να αντιμετωπίζονται με καχυποψία.

Ο Ντάιαν είπε, ότι παρακολούθησε αρκετές μικρές συναντήσεις με τον Ερντογάν, κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας πρόσωπο με πρόσωπο μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

«Σε όλες αυτές τις συναντήσεις, αισθάνθηκα ένα πράγμα σαφέστατα: Η εμφανής έλλειψη αγάπης για το Ισραήλ, ακόμα και το μίσος, δεν προέρχονται από το κεφάλι του (Ερντογάν), αλλά από την καρδιά του,»  είπε ο Νταγιάν σε ένα άρθρο για την εφημερίδα Haaretz τη Δευτέρα με τίτλο, «Η αλήθεια πίσω από την ξαφνική αγκαλιά στο Ισραήλ από την Τουρκία».

Αυτές ήταν δύσκολες συναντήσεις, και πολύ δυσάρεστες, οι οποίες έδειξαν τι θα έφερνε το μέλλον από τη διακοπή όλων των διακρατικών επαφών μετα το επεισόδιο στο Mavi Marmara το 2010, με την επιδρομή ισραηλινών κομάντος, είπε. «Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου το κατάλαβε, το είδε και το ένιωσε, και χωρίς αμφιβολία η κατασκευή του ''Άξονα Αιγαίου'' με την Ελλάδα και την Κύπρο, ήταν ένα είδος απάντησης, επειδή οι στρατηγικές σχέσεις με την Τουρκία δεν έχουν πραγματικό αντίκτυπο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τώρα πολιτικοί σχολιαστές, μιλούν για μια αναγέννηση ή μια νέα εποχή στις σχέσεις μετά από μια μακρά τηλεφωνική κλήση μεταξύ του Προέδρου Isaac Herzog και του Ερντογάν.

Η ιδέα ότι η Άγκυρα και το Τελ Αβίβ, θα αποκαταστήσουν τις πλήρεις διπλωματικές σχέσεις τους, (όπως έχει εκφραστεί από Τούρκους αξιωματούχους) στερείται ουσιαστικού περιεχομένου. Αυτές τις μέρες, ο Τούρκος πρόεδρος έχει επιστρέψει στην αρχική του θέση, προσπαθώντας να κινητοποιήσει έναν διεθνή μουσουλμανικό συνασπισμό, για να "δώσει ένα ισχυρό και αποτρεπτικό μάθημα στο Ισραήλ''.

Μια προσέγγιση μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ, μπορεί να είναι δυνατή μόνο εάν η Τουρκία, εγκαταλείψει τη βιτριολική ρητορική εναντίον του εβραϊκού λαού. Ήδη ο αντισημιτισμός και το αντι-ισραηλινό συναίσθημα, έχουν επεκταθεί σε πολλά τμήματα του τουρκικού λαού. Τα πράγματα στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ, έχουν επιδεινωθεί τώρα περισσότερο από ποτέ.

 Ας μην ξεχνάμε ότι πριν από λίγους μήνες,  θα είχαμε σε τροχιά απευθείας στρατιωτικής σύγκρουσης της Τουρκίας  με το Ισραήλ, με το ενδεχόμενο σύναψης συμφωνίας της Άγκυρας με την Χαμάς για ΑΟΖ στα πρότυπα της Λιβύης.

Η Τουρκία δια μέσω φιλοκυβερνητικών εφημερίδων, δημοσίευσε ότι μπορεί να εφαρμόσει «το μοντέλο της Λιβύης» για το Ισραήλ, υπογράφοντας συμφωνία με τη Γάζα που διοικείται από τη Χαμάς, για να αποκτήσει πρόσβαση σε δικαιώματα στα ύδατα και στο φυσικό αέριο στα ανοικτά του Ισραήλ.

Ο κρύος άνεμος που φυσά προς την Τουρκία από την κυβέρνηση Μπάιντεν, ο οποίος μπορεί μόνο να ενισχυθεί μετά και από την ομιλία του Ερντογάν για το 'ανοιγμα των Βαρωσίων, η αποτυχημένη οικονομία και το τουρκικό όραμα για τη Μέση Ανατολή, που κατέρρευσε, μπορεί να προκαλούν μια τακτική αλλαγής στη στάση του Ερντογάν απέναντι στο Ισραήλ, αλλά αυτή η αλλαγή θα είναι πάντα μόνο τακτική, και όχι συνειδητή στρατηγική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Ένας ξένος δεν θα καταλάβαινε. Μόνο εκείνοι που ήταν παρόντες σε μια συνάντηση με τον Ερντογάν και ένιωσαν το φλεγόμενο μίσος του για το Ισραήλ, και μόνο εκείνοι που άκουσαν αυτά που είπε, μπορούν να καταλάβουν πόσο βαθιά αποτυπώνονται αυτά τα πράγματα στην κοσμοθεωρία του». 

Ο Ντάιαν είπε, ότι το Ισραήλ πρέπει τώρα να είναι ρεαλιστικό σχετικά με τις μελλοντικές προοπτικές των σχέσεων με την Τουρκία.

https://www.youtube.com/watch?v=tc9x9f9TJv8

"Δεν αποκλείω μια τακτική μείωση των διαφορών", είπε. "Το Ισραήλ έχει επίσης σημαντικά συμφέροντα σε τόσο στενές σχέσεις, αλλά πρέπει να πάμε εκεί με ανοιχτά τα μάτια μας, και να γνωρίζουμε ότι ο άνθρωπος που παρείχε βάση σε μαχητές της Χαμάς και επέτρεψε στο Mavi Marmara να ταξιδέψει στη Γάζα, δεν θα μετατραπεί ξαφνικά σε Anwar Sadat ή Βασιλιά Χουσεΐν".

Η εποχή εγκαρδιότητας μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ, θα πρέπει να περιμένει μέχρι ο Ερντογάν, να εκδιωχθεί διά των εκλογών, λόγω των θρησκευτικών αντιλήψεών του και του νέο-οθωμανικού μεγαλοϊδεατισμού του.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ρωσία 0

Ν.Πεσκόφ σε Τραμπ: οι μη φιλικές ενέργειες κατά της Ρωσίας θα έχουν συνέπειες - Δήλωση βόμβα από Ρώσο Αρχικατάσκοπο για την ασφάλεια το 2025

Ο Πεσκόφ ζήτησε ουσιαστικά από τον Τραμπ ισότιμη θέση στο παγκόσμιο σύστημα εξουσίας- Η Ευρώπη θα πληρώσει σίγουρα το...