Κυπριακό
Ενημερώθηκε στις:

Κύπρος: ''Τσεκάρει'' τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας ο Ερντογάν

Ο Ταγίπ Ερντογάν, παρά το ότι δεν προχώρησε χθες σε ανακοίνωση πλήρους ανοίγματος της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου (Βαρώσια), έκανε ένα βήμα, το οποίο δημιουργεί την εντύπωση της βολιδοσκόπησης των αντιδράσεων της διεθνούς κοινότητας.

Δια στόματος Ερσίν Τατάρ, εξήγγειλε το άνοιγμα μιας γειτονιάς, η οποία αποτελεί μόλις το 3,5% των Βαρωσίων. Ουσιαστικά πρόκειται για μερικά σπίτια, στα οποία κάλεσε να επιστρέψουν οι νόμιμοι Ελληνοκύπριοι ιδιοκτήτες τους. Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, καθώς όσοι επιλέξουν να αξιοποιήσουν την «προσφορά», θα πρέπει να απευθυνθούν δια αιτήσεως, στην λεγόμενη «Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας» στο ψευδοκράτος και αν υπάρξει έγκριση τότε να επιστρέψουν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.

https://www.youtube.com/watch?v=7FjEnMQH85M

Η περιοχή που ανακοινώθηκε ότι θα ανοίξει συνορεύει με το μέρος της Αμμοχώστου που εποικίστηκε αμέσως μετά την εισβολή του 1974 και ουσιαστικά θα είναι μια γωνιά σε μια «τουρκική» πόλη.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, χθες, λίγο πριν την στρατιωτική παρέλαση και ενώπιον του Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε πως θα υπάρξει άρση του καθεστώτος της στρατιωτικοποιημένης περιοχής, κάτι που όμως μπορεί να κάνει μόνο η Τουρκία καθώς το Βαρώσι ελέγχεται από τον τουρκικό στρατό κατοχής. Όπως είπε θα πάρει την σχετική απόφαση το λεγόμενο «υπουργικό συμβούλιο» του ψευδοκράτους.

Στόχος, υποστήριξε, είναι να εξαλειφθεί η ομηρία της πόλης, με σεβασμό στα ιδιοκτησιακά δικαιώματα και σύμφωνα με τον «νόμο»… ενός παράνομους καθεστώτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην δική του ομιλία ο Ερντογάν συνεχάρη τον Τατάρ για την αποφασιστικότητα στην πολιτική του για τα Βαρώσια ενώ έκανε λόγο για βήματα «που χαλάσανε τους όρους του παιχνιδιού». Κατά τον Τούρκο Πρόεδρο «οι πόρτες μιας νέας εποχής θα ανοίξουν στο Βαρώσι προς όφελος όλων, με την εργασία που γίνεται με σεβασμό των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας». «Το Βαρώσι», σημείωσε. «που για χρόνια ήταν στην αδράνεια, αντί για σύμβολο της μη λύσης θα γίνει σύμβολο για το μέλλον ευμάρειας της Κύπρου», προσθέτοντας πως η Τουρκία δεν εποφθαλμιά τα εδάφη και τις περιουσίες κανενός, αλλά αυτό πρέπει να κάνουν και οι άλλοι.

Ο Τούρκος πρόεδρος στην ομιλία του δεν παρέλειψε να επιτεθεί στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη υποστηρίζοντας πως «σέρνει» του εχθρούς τις Τουρκίας, ενώ σχολίασε απαξιωτικά τις συστάσεις που του έκαναν τόσο Ευρωπαίοι όσο και Αμερικανοί, λέγοντας πως δεν δέχεται οδηγίες από κανέναν.

Σε μέγγενη οι Αμμοχωστιανοί

Η «Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας», έχει αναγνωριστεί ως ένδικο μέσον της Τουρκίας, από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) και συνεπώς αν κάποιος κάτοικος της Αμμοχώστου θέλει να διεκδικήσει δικαστικώς την ιδιοκτησία του ή αποζημίωση για την απώλεια χρήσης, τότε θα πρέπει να περάσει απαραιτήτως από την «Επιτροπή». Εκ των πραγμάτων, οι Ελληνοκύπριοι ιδιοκτήτες περιουσιών στο Βαρώσι, για να μην χάσουν το δικαίωμα επιστροφής θα πρέπει να κάνουν αίτηση στην «Επιτροπή» και αν δεν ικανοποιηθούν να προσφύγουν στο ΕΔΑΔ.

Πρόκειται για μια χρονοβόρα και κοστοβόρα διαδικασία, η οποία θα πρέπει να ξεκινήσει σχεδόν μισό αιώνα από την εισβολή και με τους περισσότερους ιδιοκτήτες να βρίσκονται σε ήδη προχωρημένη ηλικία. Για τους κληρονόμους τους τα πράγματα καθίστανται δυσκολότερα καθώς λαμβάνεται υπόψιν και ο ψυχολογικός δεσμός με την περιουσία.

«Μην συνεργήσετε»

Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης σε χθεσινοβραδινή ομιλία του είπε πως οι εξαγγελίες από τουρκικής πλευράς αποτελούν εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου και πρόκληση διχασμού μεταξύ των Ελληνοκυπρίων, κάτι που δεν θα το επιτύχει, «γιατί είμαι βέβαιος πως κανένας Βαρωσιώτης δεν θα ήθελε να γίνει συνεργός στους σχεδιασμούς και τους στόχους της Τουρκίας».
Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο Ερντογάν, πως δεν εποφθαλμιά τα εδάφη κανενός, ο Νίκος Αναστασιάδης διερωτήθηκε αν δεν αποτελεί καταπάτηση, το γεγονός ότι η Τουρκία κατέχει το 37% των εδαφών της Κύπρου, παρά το ότι το 1974 οι Τουρκοκύπριοι ήταν ιδιοκτήτες μόλις του 14% του συνόλου των περιουσιών σε ολόκληρη την Κύπρο.

Συνεδρίαση Εθνικού Συμβουλίου

Η Λευκωσία θα μελετήσει τρόπους αντίδρασης στην κίνηση της Τουρκίας, σε σημερινή έκτακτη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του Νίκου Αναστασιάδη και την συμμετοχή των ηγεσιών των κομμάτων. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες θα εξεταστούν πολιτικές και διπλωματικές αντιδράσεις, αλλά και νομικές κινήσεις σε συνεργασία με μεγάλους νομικούς οίκους του εξωτερικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μαραθώνιος ενημέρωσης

Μετά τις χθεσινές εξαγγελίες Ερντογάν – Τατάρ, η Λευκωσία ξεκίνησε την ενημέρωση ξένων κυβερνήσεων και παραγόντων της διεθνούς κοινότητας αναζητώντας στήριξη, η οποία δεν θα περιοριστεί σε λεκτική καταδίκη των κινήσεων της Τουρκίας.

Κλήθηκαν στο Υπουργείο Εξωτερικών, οι πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίοι ενημερώθηκαν από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη για την κατάσταση όπως διαμορφώνεται μετά τις εξαγγελίες, οι οποίες συνιστούν ξεκάθαρη παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 550, 789 και 1251. Ενημερώθηκαν επίσης και οι πρέσβεις των κρατών μελών της ΕΕ.

Ο Ν. Χριστοδουλίδης είχε επίσης τηλεφωνικές συνομιλίες με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και τους ομολόγους του της Ελλάδας της Γαλλίας και της Ρωσίας, Νίκο Δένδια, Ζαν -Ιβ Λε Ντριάν και Σεργκέι Λαβρόφ, αλλά και με άλλους υπουργούς εξωτερικών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Γαλλία προεδρεύει του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Επίσης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αύριο θα βρίσκεται στην Λευκωσία ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίο θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και θα συναντηθεί με τον ομόλογο του Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Δήμαρχο Αμμοχώστου Σίμο Ιωάννου.

https://www.youtube.com/watch?v=WhfVp8fY4pE

Ανησυχία Μπορέλ

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για τις ανακοινώσεις σε σχέση με την περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, σημειώνοντας πως «αποτελούν μια απαράδεκτη μονομερή απόφαση για αλλαγή του στάτους κβο».

Ο κ. Μπορέλ επεσήμανε πως «η ΕΕ συνεχίζει να καθοδηγείται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», τονίζοντας πως «δεν πρέπει να γίνουν οποιεσδήποτε ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που να μην είναι σύμφωνες με αυτά τα ψηφίσματα. Η ΕΕ συνεχίζει να θεωρεί την κυβέρνηση της Τουρκίας υπεύθυνη για την κατάσταση στα Βαρώσια. Η ΕΕ θα παρακολουθήσει στενά τις αυριανές κλειστές διαβουλεύσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κύπρο και θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματα ανάλογα»..

Ακόμη, ανέφερε πως «η ΕΕ, για άλλη μια φορά υπογραμμίζει την ανάγκη για αποφυγή μονομερών ενεργειών που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και νέων προκλήσεων, που μπορεί να δημιουργήσουν εντάσεις στο νησί και να θέσουν σε κίνδυνο την επιστροφή στις συνομιλίες για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Να δοθεί ισχυρή απάντηση

Η υποψήφια υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για ευρωπαϊκές υποθέσεις Κάρεν Ντόνφριντ, καταθέτοντας ενώπιον της Επ. Εξωτερικών της Γερουσίας, ανέφερε πως χρειάζεται να παραπεμφθεί η κατάσταση με τα Βαρώσια στο Συμβούλιο Ασφαλείας και να ενθαρρυνθεί η διεθνής κοινότητα να δώσει ισχυρή απάντηση σ’ αυτή την ενέργεια. Χαρακτήρισε επίσης την εξαγγελία για την Αμμόχωστο ως κίνηση ξεκάθαρα ασύμβατη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η κ. Ντόνφριντ είπε πως παρόμοιες ενέργειες είναι προκλητικές, αποσταθεροποιούν την περιοχή και αποτελούν εμπόδιο σε οποιαδήποτε διευθέτηση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Απαντώντας σε ερώτηση του γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, δεσμεύθηκε το θέμα των Βαρωσίων να αποτελέσει προτεραιότητά της.

Ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Άντον Μπλίνκεν καταδίκασε την πρόθεση της Τουρκίας για την Αμμόχωστο. Όπως είπε, οι ΗΠΑ θεωρούν «την απόφαση να αφεθούν οι Τουρκοκύπριοι να πάρουν τον έλεγχο περιοχών στα Βαρώσια, που δεν συνάδει με προηγούμενες αποφάσεις του ΟΗΕ, απαράδεκτη και ασύμβατη προς τις δεσμεύσεις τους στο παρελθόν να ξαναρχίσουν συνομιλίες» για την επίλυση του Κυπριακού. Ο κ. Μπλίνκεν προέτρεψε την Τουρκία να ανακαλέσει την απόφαση.

https://twitter.com/SecBlinken/status/1417654156362452995

Ανησυχεί και το Λονδίνο

Την ανησυχία του για τις τουρκικές εξαγγελίες, εξέφρασε στο Twitter και ο υπουργός εξωτερικών της Βρετανίας Ντομινίκ Ράαμπ, ενώ εκπρόσωπος του Foreign Office, σε δήλωση του είπε ότι η βρετανική κυβέρνηση είναι «βαθιά ανήσυχη» για την ανακοίνωση που έγινε κατά την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στην Κύπρο αναφορικά με το άνοιγμα μιας περιοχής που συνιστά το 3,4% της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων. «Η ανακοίνωση αντιτίθεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στην Προεδρική Δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας της 8ης Οκτωβρίου 2020 που καλούσε την Τουρκία να σταματήσει και να αναστρέψει τις ενέργειές της στα Βαρώσια», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Συνέχισε τονίζοντας ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει σθεναρά τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που καλύπτουν το ζήτημα των Βαρωσίων και καλεί όλες τις πλευρές να συμμορφωθούν με αυτά. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συζητήσει το θέμα επειγόντως με άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και καλεί όλες τις πλευρές να μην προβαίνουν σε οποιεσδήποτε ενέργειες υπονομεύουν τη διαδικασία λύσης του Κυπριακού ή αυξάνουν τις εντάσεις στο νησί».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεχνολογία 0

Σάλος με εφαρμογή που παρακολουθεί τους χρήστες μέσω της κάμερας στα τηλέφωνά τους - Διαγράψτε την κατευθείαν, προειδοποιούν οι ειδικοί

Το spyware μπορεί να έχει πρόσβαση στις προσωπικές πληροφορίες των χρηστών, συμπεριλαμβανομένων επαφών, μηνυμάτων,...
Ρωσία 0

Ν.Πεσκόφ σε Τραμπ: οι μη φιλικές ενέργειες κατά της Ρωσίας θα έχουν συνέπειες - Δήλωση βόμβα από Ρώσο Αρχικατάσκοπο για την ασφάλεια το 2025

Ο Πεσκόφ ζήτησε ουσιαστικά από τον Τραμπ ισότιμη θέση στο παγκόσμιο σύστημα εξουσίας- Η Ευρώπη θα πληρώσει σίγουρα το...