Μέση Ανατολή

To Ισραήλ αγοράζει αεροσκάφη και όπλα ύψους 2.74 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ

Ωστόσο, η έγκριση του προϋπολογισμού είναι μόνο ένα βήμα προς την τελική αγορά αεροσκαφών και βομβών. Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποφασίσει επίσημα ποια μεταφορικά ελικόπτερα θα αγοράσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ούτε έχει ανακοινώσει επίσημα πόσα μαχητικά αεροσκάφη F-35 και πόσα αναβαθμισμένα F-15 σκοπεύει να αγοράσει.

Το Υπουργείο Οικονομικών αντιτίθεται στο σχέδιο για δημοσιονομικά ζητήματα, αλλά παρακάμπτεται. Η συμφωνία θα περιλαμβάνει μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα  αεροπλάνα ανεφοδιασμού και χιλιάδες βόμβες. Μετά από καθυστέρηση τριών ετών, υπουργική επιτροπή ενέκρινε την Κυριακή μια σημαντική συμφωνία όπλων με τις ΗΠΑ για τον εφοδιασμό της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας με πολλά αεροσκάφη και πυρομαχικά.

Η συμφωνία θα επιτρέψει στον στρατό να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη F-35 και F-15,  μεταφορικά ελικόπτερα,  αεροπλάνα ανεφοδιασμού και άλλον εξοπλισμό που κρίνεται κρίσιμο από τον στρατό, όπως πυραύλους  και προηγμένες βόμβες για αεροσκάφη

Η χρηματοδότηση θα προέλθει από στρατιωτική βοήθεια ύψους 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων που οι Ηνωμένες Πολιτείες δίνουν στο Ισραήλ κάθε χρόνο, αλλά καθώς η πληρωμή θα πρέπει να προηγηθεί, η συμφωνία θα απαιτήσει μεγάλα δάνεια από αμερικανικές τράπεζες, τα οποία θα κοστίσουν στην ισραηλινή κυβέρνηση εκατοντάδες εκατομμύρια σεκέλ .

Η έγκριση αυτού του σχεδίου ήταν μια σημαντική νίκη για τον υπουργό Άμυνας Benny Gantz, του οποίου το υπουργείο υποστήριξε αυτήν την επιλογή, σε αντίθεση με άλλες προτάσεις που αφορούσαν μόνο την αγορά εξοπλισμού που η κυβέρνηση μπορούσε να αντέξει οικονομικά χωρίς δάνεια.

Το Υπουργείο Οικονομικών ειδικότερα είχε αντιταχθεί σε αυτό το σχέδιο χρηματοδότησης, επικαλούμενο δημοσιονομικές ανησυχίες, αλλά απορρίφθηκε. Υπό το φως αυτής της αντιπολίτευσης, ο Γενικός Εισαγγελέας Avichai Mandelblit αντιτάχθηκε επίσης στο ότι η IDF έλαβε δάνειο από το εξωτερικό, καθώς τέτοιες κινήσεις απαιτούν νόμιμα την έγκριση του γενικού λογιστή του υπουργείου Οικονομικών, αλλά δεν άσκησε βέτο στην απόφαση του υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με το Channel 12 News, η Ουάσινγκτον είχε ορίσει προθεσμία για το Ισραήλ να εγκρίνει τη συμφωνία τις επόμενες δύο εβδομάδες ή να χάσει την προτεραιότητά της , οι οποίες θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τη συμφωνία για περίπου δύο χρόνια.

Το Υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει ότι οι τόκοι θα μπορούσαν να καταβληθούν από μελλοντική αμερικανική στρατιωτική βοήθεια, με την προϋπόθεση ότι η Ουάσιγκτον συνεχίζει να την παρέχει. Η ουσία είναι ότι είτε πληρώνει περίπου 8 δισεκατομμύρια NIS εδώ και τώρα είτε πληρώνει επιπλέον τόκους… σε μια άλλη δεκαετία, για την οποία το Υπουργείο Άμυνας θα πληρώσει με δολάρια από τον προϋπολογισμό της βοήθειας », δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας Amir Eshel σε δημοσιογράφους τον Νοέμβριο .

Ο Eshel σημείωσε επίσης ότι τέτοιες ρυθμίσεις έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από το Ισραήλ για την αγορά δαπανηρού στρατιωτικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένου του τρέχοντος στόλου μαχητικών αεροσκαφών F-35 και περίπου 100 των F-15.

Το IDF και το Υπουργείο Άμυνας τόνισαν τη σημασία της έγκρισης αυτής της χρηματοδοτικής ρύθμισης προκειμένου να αντικατασταθούν τόσο ο εξοπλισμός γήρανσης όσο και να ενισχυθεί το στρατιωτικό πλεονέκτημα του Ισραήλ στην περιοχή.

Για παράδειγμα, ο στρατός προειδοποίησε εδώ και πολύ καιρό ότι ο 50χρονος στόλος του με τα ελικόπτερα Sikorsky CH-53 «Yasur» ήταν πολύ απαρχαιωμένοι και δυνητικά επικίνδυνοι να λειτουργήσουν λόγω της ηλικίας τους.

«Κανένας άλλος στρατός στον κόσμο δεν πετάει  τόσο παλιά ελικόπτερα», δήλωσε ο Eshel τον Νοέμβριο.

Ωστόσο, η έγκριση του προϋπολογισμού είναι μόνο ένα βήμα προς την τελική αγορά αεροσκαφών και βομβών.

Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποφασίσει επίσημα ποια ελικόπτερα βαρέων μεταφορών θα αγοράσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ούτε έχει ανακοινώσει επίσημα πόσα μαχητικά αεροσκάφη F-35 και πόσα αναβαθμισμένα F-15 σκοπεύει να αγοράσει.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Ρωσική επίθεση στο Κίεβο ενώ καταλήφθηκαν οι περιοχές Κρασνογκορόβκα-Γκριγκορόβκα-Γκαλιτσινίβκα και Βοντουγιάνοε στο Ντονιέτσκ (Βίντεο)

Έσπασε το μέτωπο ενώ για τους Ουκρανούς ενώ το Κίεβο έχει τουλάχιστον 5000 λιποτάκτες συνολικά τους τελευταίους μήνες