Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

M. Ντράγκι σε χώρες της ΕΕ και Ελλάδα: Αγοράστε όπλα-πυραύλους και άρματα μάχης από την Ευρώπη μην κάνετε πλούσιες ΗΠΑ-Ν.Κορέα

 Οι περισσότερες αμυντικές δαπάνες της ΕΕ πηγαίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, επομένως τα κράτη μέλη θα πρέπει να ευνοούν τη βιομηχανία όπλων της Ένωσηςόταν αγοράζουν όπλα, δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι στην πολυαναμενόμενη έκθεσή του για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ τη Δευτέρα.

Η επιστροφή των δαπανών στο σπίτι για την ενίσχυση της άμυνας είναι μία από τις 10 προτάσεις που έκανε ο Ντράγκι ως μέρος μιας πολύ ευρύτερης έκθεσης 327 σελίδων.

Πολλές χώρες της ΕΕ επανεξοπλίζονται γρήγορα μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά το 78 % των 75 δισεκατομμυρίων ευρώ των χωρών της ΕΕ που δαπανήθηκαν για την άμυνα μεταξύ Ιουνίου 2022 και Ιουνίου 2023 πέρασαν εκτός του μπλοκ, με το 63 % να πηγαίνει στις ΗΠΑ. είπε ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η αγορά από τις ΗΠΑ «μπορεί να δικαιολογείται σε ορισμένες περιπτώσεις επειδή η ΕΕ δεν έχει ορισμένα προϊόντα στον κατάλογό της», ανέφερε η έκθεση. Αλλά πρόσθεσε ότι «σε πολλές άλλες περιπτώσεις υπάρχει ένα ευρωπαϊκό ισοδύναμο ή κάτι αντίστοιχο που θα μπορούσε να διατεθεί σχετικά γρήγορα».

Ενώ η Ευρώπη κατασκευάζει τον δικό της εξοπλισμό, όπως τα μαχητικά Eurofighter Typhoon και Dassault Rafale, και το κύριο άρμα μάχης Leopard 2 A7+, πολλές χώρες αγοράζουν κιτ από το εξωτερικό. Έθνη από την Ολλανδία μέχρι τη Γερμανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, το Βέλγιο, τη Δανία, την Τσεχική Δημοκρατία και άλλες χώρες σχεδιάζουν να αγοράσουν το πανάκριβοα αεροσκάφος της Lockheed Martin, F-35 Lightning II stealth.

Ενώ οι ΗΠΑ είναι οι κορυφαίοι πωλητές όπλων στην Ευρώπη, η Νότια Κορέα έρχεται με φόρα

Η Πολωνία έχει ήδη αγοράσει πυραυλικά συστήματα πυροβολικού Chunmoo, ελαφρά μαχητικά αεροσκάφη FA-50, άρματα μάχης K2 Black Panther, αυτοκινούμενα οβιδοβόλα K9 Thunder 155 mm και άλλα οπλικά συστήματα από τη Σεούλ. Τώρα η Ρουμανία βρίσκεται επίσης κοντά στην αγορά παρόμοιων συστημάτων, ενώ οι αμυντικές  εταιρείες της Νότιας Κορέας έχουν μεγάλα σχέδια για την υπόλοιπη Ευρώπη.

"Οι ευρωπαϊκές εταιρείες όπλων δυσκολεύονται επίσης να αυξήσουν την παραγωγή όπλων και πυρομαχικών για να καλύψουν τη ζήτηση στα εθνικά προγράμματα καθώς και να προμηθεύσουν και την Ουκρανία.

Η απάντηση είναι μια καλύτερα κατευθυνόμενη ροή μετρητών", είπε ο Ντράγκι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ντράγκι ζήτησε «ουσιαστικούς μηχανισμούς κινήτρων», που πιθανώς συνδέονται με τη χρηματοδότηση της ΕΕ, για να ενθαρρύνουν τις κυβερνήσεις να αγοράσουν ευρωπαϊκά όπλα.

Μια προσέγγιση θα μπορούσε να είναι η σύνδεση της χρηματοδότησης με μηχανισμούς κριτηρίων επιλεξιμότητας, όπως αυτοί που ήδη υπάρχουν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας (ΕΤΑ) και στο προτεινόμενο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αμυντικής Βιομηχανίας (EDIP).

Η έκθεση καλούσε επίσης τις χώρες να κάνουν καλύτερη δουλειά όσον αφορά τις κοινές δαπάνες και τις κοινές προμήθειες, μια προσπάθεια να ξεπεραστεί η μικρή και κατακερματισμένη αμυντική αγορά της ΕΕ.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Ντράγκι είπε ότι Η Ένωση θα πρέπει να ενισχύσει την κλίμακα των αμυντικών εταιρειών όπλων τ,ου επιτρέποντας «η ενοποίηση της βιομηχανικής άμυνας να φτάσει σε κλίμακα, όπου χρειάζεται».

Ως παράδειγμα, σημείωσε ότι από το 1990 η αμυντική βιομηχανική βάση των ΗΠΑ είχε συρρικνωθεί από 51 κορυφαίες εταιρείες σε μόλις πέντε, γι' αυτό «παρέδωσε την υψηλή ικανότητα και κλίμακα που απαιτούσαν τότε  οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ».

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι «αυτό μπορεί επίσης να εγκυμονεί κινδύνους όσον αφορά την εξάρτηση από έναν μικρό αριθμό προμηθευτών».

Η αμυντική βιομηχανία της ΕΕ θα πρέπει επίσης να έχει καλύτερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση της Ένωσης «για να κινητοποιήσει μεγάλα ιδιωτικά κεφάλαια», είπε ο Ντράγκι.

Για παράδειγμα, οι δανειοδοτικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων θα πρέπει να επιτρέπουν περισσότερα από έργα διπλής χρήσης και επίσης να υποστηρίζουν αμιγώς αμυντικές επενδύσεις.

Στις συμπληγάδες ΗΠΑ, Κίνας, Ρωσίας και της ανερχόμενης Ινδίας, η Ευρώπη συνθλίβεται.

Για να διασωθεί απαιτούνται τολμηρές πρωτοβουλίες. Μια βαθύτερη ενοποίηση και, κυρίως, να κοπεί μπόλικο ζεστό χρήμα, όσο δύο μεταπολεμικά σχέδια Μάρσαλ, ώστε να ζεσταθεί ξανά η οικονομία, να επιστρέψει η ανάπτυξη και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα.

Αυτό ουσιαστικά δήλωσε ο Ντράγκι μήπως και ξυπνήσουν στις Βρυξέλλες, διότι με την πολιτική που εφαρμόζουν κινδυνεύει η ΕΕ και όλες οι χώρες της από την ασιατική βιομηχανική λαίλαπα. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

lcs dendias
Οπλικά συστήματα 0

Λάβρος ο Δένδιας κατά ΗΠΑ: «Ήθελαν να μας δώσουν προβληματικά τα σκάφη LCS-Τους είπα χίλιες φορές όχι, δεν με ενδιαφέρει που είναι τσάμπα»

Ο Δένδιας ανακοίνωσε και επίσημη την απόρριψη της πρότασης Μπλίνκεν για δωρεάν παραχώρηση της κλάσης πλοίων παράκτιας...
ukrania polemos
Ένοπλες Συρράξεις 0

Ο ποταμός Sukhi Yaly του Κουράχοβο έγινε ο «υγρός τάφος» της 79ης ουκρανικής ταξιαρχίας! Την ξεκλήρισαν οι Ρώσοι και προέλαυσαν 300 μέτρα

Ο ποταμός Sukhi Yaly είναι καίριας σημασίας για την κατεύθυνση του Κουράχοβο και οι Ρώσοι καταλαμβάνουν περισσότερος...