HQ-19
Κίνα

Διεθνές ΣΟΚ έχει προκαλέσει το νέο αντιβαλλιστικό σύστημα των Κινέζων-Απόρθητη και από υπερηχητικά όπλα η χώρα; (Εικόνες)

Το νεότερο αντιβαλλιστικό πυραυλικό σύστημα του κόσμο ανήκει στην Κίνα και ονομάζεται HQ-19. Έχει πολύ ενδιαφέρουσες δυνατότητες και είναι ένα από τα ελάχιστα συστήματα αυτής της κατηγορίας, τα οποία είναι σπάνια λόγω της περιπλοκότητας και της υψηλής τιμής τους. Μόνο τρεις υπερδυνάμεις τα διαθέτουν, δηλαδή η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Κίνα. Για να δούμε τι μπορεί να κάνει η νέα προσθήκη του Πεκίνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

HQ-19: Τι Λένε οι Προδιαγραφές;

Το HQ-19 είναι λοιπόν ένα νέο κινεζικό αντιβαλλιστικό πυραυλικό σύστημα, το οποίο επιδεικνύει κάποιες ομοιότητες με το ρωσικό σύστημα ίδιας κατηγορίας των Ρώσων, το Abakan (S-300V), το οποίο αποκαλύφθηκε δημόσια για πρώτη φορά το 2020. Κατ' επέκταση δεν αποκλείεται να ανέπτυξαν οι Κινέζοι το HQ-19 με την βοήθεια της Μόσχας

Το κινεζικό αντιβαλλιστικό πυραυλικό σύστημα σχεδιάστηκε για να εμπλέκεται με βαλλιστικούς πυραύλους μικρού, μέσου και μεγάλου βεληνεκούς, οι οποίοι εκτοξεύονται από απόσταση 800 έως 3.000 χιλιομέτρων. Λέγεται ότι είναι επίσης αποτελεσματικό εναντίον υπερ-υπερηχητικών στόχων, ενώ πιθανότατα θα επιδεικνύει και περιορισμένες δυνατότητες εναντίον διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων και δορυφόρων που βρίσκονται σε χαμηλή τροχιά. Στην ουσία το HQ-19 είναι η απάντηση των Κινέζων στο αμερικανικό σύστημα THAAD.

Κρίνοντας από τα διαθέσιμα γραφικά του οχήματος εκτόξευσης, το σύστημα έχει ως βάση του ένα ειδικό τροχοφόρο σασί 10x10 και μεταφέρει δύο πυραύλους. Μοιάζει αρκετά εξωτερικά με τον εκτοξευτή του αντιβαλλιστικού συστήματος των Ρώσων.

Κινεζικές πηγές έχουν αναφέρει πως ο πύραυλος μεταφέρει κεφαλή 35 κιλών, ωστόσο είναι αβέβαιο εάν ο πύραυλος του HQ-19 είναι ένα όπλο κινητικής ενέργειας με μικρή κεφαλή για καταστροφικότερο αποτέλεσμα ή εάν πρόκειται απλά για έναν πύραυλο με μία μικρή εκρηκτική κεφαλή διασποράς. Στην πραγματικότητα μπορεί να εξοπλιστεί και με μία μικρή πυρηνική κεφαλή, η οποία θεωρητικά θα είχε απόδοση μεταξύ 0,01 και 0,02 κιλοτόνων (ισάξια με 10-20 τόνους TNT).

Φαίνεται πως οι πύραυλοι ελέγχονται από το ραντάρ συμπλοκής του συστήματος HQ-19. Τα σήματα πλοήγησης μεταφέρονται κατ' επέκταση στον πύραυλο μέσω ζεύξης δεδομένων.

Οι πύραυλοι εκτοξεύονται κάθετα, προσδίδοντας δυνατότητα εμπλοκής 360 μοιρών χωρίς την ανάγκη για περιστροφή του εκτοξευτή προς της κατεύθυνση του στόχου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο δεύτερος πύραυλος μπορεί να εκτοξευθεί μόλις λίγα δευτερόλεπτα μετά τον πρώτο, ενώ και οι δύο πύραυλοι μπορούν να κατευθυνθούν προς τον ίδιο στόχο έτσι ώστε να διασφαλίσουν ακριβές χτύπημα.

Μία συστοιχία περιλαμβάνει οχήματα εκτόξευσης με πυραύλους και ένα ραντάρ πολλαπλού σκοπού, το οποίο ανιχνεύει στόχους και παρέχει πλοήγηση για τους πυραύλους. Το ραντάρ βασίζεται σε ένα ειδικό τροχοφόρο σασί με σχηματισμό 12x12 και επιδεικνύει βεληνεκές ανίχνευσης 4.000 χιλιομέτρων. 

Τέλος, το σύστημα είναι κινητό και μπορεί να αλλάξει θέσεις πολλές φορές μέσα σε μία μέρα.

GALLERY

HQ-19
HQ-19
HQ-19
HQ-19
HQ-19
HQ-19
HQ-19
HQ-19
HQ-19
HQ-19
HQ-19
HQ-19
HQ-19
HQ-19
HQ-19
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΗΠΑ 0

«Έσπασε» ρεκόρ 224 χρόνων: O Τραμπ νέος πρόεδρος των ΗΠΑ συντρίβοντας την Χάρις - «Θα είναι η χρυσή εποχή της Αμερικής» - «Θα γιατρέψω τις πληγές της χώρας μας» (upd)

Ο Τραμπ κέρδισε Βόρεια Καρολίνα, Τζόρτζια και Πενσιλβάνια - Προβάδισμα σε όλες τις πολιτείες-κλειδιά