Η αμερικανική πολεμική αεροπορία θέλει να μειώσει τον ήδη σχετικά μικρό στόλο της από μαχητικά F-15E Strike Eagle κατά περίπου 54 τις εκατό μέχρι το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε, σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά.
Η είδηση αυτή έγινε γνωστή μία περίοδο που το F-15E αποτελεί ένα - αν όχι το- από τα πιο περιζήτητα τακτικά jets των ΗΠΑ, εξαιτίας του κορυφαίου συνδυασμού ταχύτητας, βεληνεκούς, οπλισμού, πληρώματος και μεγέθους που επιδεικνύουν.
Τα 119 F-15E που βρίσκονται σήμερα στο οπλοστάσιο των ΗΠΑ διαθέτουν το καθένα από δύο κινητήρες turbofan F100-PW-220E της Pratt & Whitney. Τα άλλα 99 του συνολικού στόλου διαθέτουν τους πολύ ισχυρότερους κινητήρες F100-PW-229. Τα πρώτα αντιπροσωπεύουν τον παλαιότερο στόλο των F-15E, ο οποίος ξεκίνησε υπηρεσία το 1988.
Μεταξύ των σημερινών τακτικών jet των Αμερικανών, το F-15E προσφέρει το καλύτερο βεληνεκές, υποβοηθούμενο από εξωτερικά ντεπόζιτα καυσίμου και την μεγαλύτερη χωρητικότητα όπλων. Το αεροσκάφος μπορεί να εξοπλιστεί με την πλειοψηφία των κατευθυνόμενων πυρομαχικών ακρίβειας και των πυρομαχικών stand-off εναέριας εκτόξευσης που βρίσκονται σήμερα σε υπηρεσία στο αμερικανικό οπλοστάσιο. Το μαχητικό επιδεικνύει επίσης την δυνατότητα να μεταφέρει έναν μεγάλο αριθμό όπλων διάφορων τύπων σε μία μόνο πτήση. Έχει αρκετό χώρο κάτω από τις πτέρυγές του και την άτρακτό του για να τοποθετηθούν μεγάλα πυρομαχικά, ενώ θα μπορούσε να αποτελέσει πλατφόρμα για μελλοντικούς υπερ-υπερηχητικούς πυραύλους και άλλα καινοτόμα όπλα.
Τα standoff όπλα είναι πύραυλοι ή βόμβες που μπορούν να εκτοξευθούν από απόσταση αρκετά μεγάλη, ώστε η πλατφόρμα που τα εκτοξεύει (π.χ. ένα αεροσκάφος με το πλήρωμά του) να μην βρίσκεται στο βεληνεκές πυρών του εχθρικού στόχου.
Επιπλέον, το F-15E διαθέτει σημαντικούς αισθητήρες και δυνατότητες αυτοπροστασίας. Εξαιτίας ενός εν εξελίξει προγράμματος, κάθε ένα από αυτά τα jets θα εξοπλιστεί σύντομα με το AESA ραντάρ AN/APG-82(V)1. Επιπλέον, η αμερικανική πολεμική αεροπορία βρίσκεται στην μέση μιας διαδικασίας ενσωμάτωσης παθητικού/ενεργού συστήματος προειδοποίησης και επιβίωσης (EPAWSS) σε αυτά τα αεροσκάφη, το οποίο θα προσφέρει δραστική βελτίωση στην περιστασιακή επίγνωση και στις αμυντικές και ηλεκτρονικές δυνατότητες του jet.
Η απόφαση αυτή ήρθε μετά από αρκετά χρόνια που οι Αμερικανοί ήθελαν να επεκτείνουν το εύρος αποστολών του F-15E, έτσι ώστε να μπορεί το μαχητικό να πραγματοποιεί επιθέσεις ηλεκτρονικού πολέμου.
Γιατί το Κάνουν Αυτό οι Αμερικανοί;
Η απόφαση των ΗΠΑ να μειώσουν και άλλο τον στόλο F-15E έχει εγείρει ερωτήματα, μιας και αυτά τα μαχητικά είναι πανίσχυρα, ετοιμοπόλεμα και μοιρασμένα σε μοίρες όλης της εμφυλίου.
Ένας από τους πιθανούς λόγους που προέβησαν σε μία τέτοια απόφαση οι αμερικανικές αρχές είναι ίσως η προσπάθειά τους να "κάνουν χώρο" στο οπλοστάσιο για τα νέα F-15EX Eagle II.
Πριν κάποιες μέρες, ο αρχηγός του επιτελείου της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, Τσαρλς Μπράουν, ανακοίνωσε πως τα Strike Eagle και Eagle II επιδεικνύουν "παρόμοιες δυνατότητες". Ωστόσο πρέπει να σημειώσουμε πως το δεύτερο είναι αρκετά ισχυρότερο του πρώτου.