Ένοπλες Συρράξεις

Ο Ζελένσκι στέλνει ορδές UGV στο μέτωπο μήπως σταματίσει την Ρωσική "λαίλαπα"

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ο πρώτος παγκοσμίως στον οποίο έχουν παίξει σημαντικότατο ρόλο τα drones (εναέρια-θαλάσσια και χερσαία), αλλάζοντας ριζικά τα ισχύοντα μέχρι πριν λίγο δόγματα διεξαγωγής στρατιωτικών επιχειρήσεων, καταργώντας ή περιορίζοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό την σημασία  κάποιων από τις βασικές αρχές πολέμου, όπως η "συγκέντρωση δυνάμεων" και ο "ελιγμός".

Όσον αφορά την τωρινή κατάσταση στα πολεμικά μέτωπα, οι Ρωσικές Ένοπλες  Δυνάμεις σημειώνουν τη μια νίκη μετά την άλλη, καταλαμβάνοντας ολοένα και περισσότερα Ουκρανικά εδάφη, γεγονός που ώθησε τον Ζελένσκι να εξαπολύσει ορδές χερσαίων drones (UGV) για να τις αναχαιτίσει.

Ορδές UGV στέλνει ο Ζελένσκι στο μέτωπο για να αναχαιτίσει την Ρωσική "πλημμύρα"

Σύμφωνα με Βρετανικό ΜΜΕ ,"Η Ουκρανία αναπτύσσει 15.000 στρατιώτες ρομπότ «σιωπηλούς δολοφόνους» στα μέτωπα του πολέμου για να αμυνθούν απέναντι στη Ρωσία", επισημαίνοντας:

Οι «σιωπηλοί δολοφόνοι» της Ουκρανίας έχουν σταλεί ως ενισχύσεις για να βοηθήσουν τα στρατεύματα της πρώτης γραμμής να αντιμετωπίσουν τη βάναυση ρωσική εισβολή, καθώς οι ειδικοί αναζητούν περισσότερες σημαντικές τεχνολογικές ανακαλύψεις που οδηγούν την επιστήμη υψηλής τεχνολογίας στα χαρακώματα.

Οι Ουκρανοί σχεδιάζουν να αναπτύξουν μια τεράστια δύναμη μεραρχιών 15.000 στρατιωτών ρομπότ μάχης στην πρώτη γραμμή κατά των ρωσικών στρατευμάτων κατά μήκος του ανατολικού μετώπου, τους επόμενους μήνες του θανατηφόρου πολέμου.

Αυτό έρχεται καθώς οι συζητήσεις για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός φαίνονται όλο και πιο αβέβαιες και ο πόλεμος μαίνεται σε όλο το ανατολικό μέτωπο.

Καθώς τα στρατεύματα του Κιέβου μάχονται άγρια ​​για την επιβίωση της χώρας τους, αυτός είναι ο μεγαλύτερος αριθμός δυνάμεων αυτοκτονίας που έχουν σταλεί στον αιματηρό πόλεμο, ενώ το Κίεβο προσπαθεί να πολεμήσει τη Ρωσία ενισχύοντας τη στρατιωτική του ισχύ στην περιοχή.

Οι στρατιωτικοί Διοικητές της Ουκρανίας ελπίζουν ότι τα ρομπότ θα αλλάξουν την ισορροπία υπέρ της Ουκρανίας για άλλη μια φορά.

Οι κατασκευαστές όπλων έχουν ενισχύσει τις γραμμές παραγωγής για τα ηλεκτροκίνητα στρατεύματα του κυβερνοχώρου, καθώς η Μόσχα εντείνει τις επιθέσεις.

Τα ένοπλα ρομπότ αναγνώρισης χρησιμοποιούνται εδώ και μερικούς μήνες στο μέτωπο της Ουκρανίας, αλλά αυτό σηματοδοτεί μια αλλαγή στον πόλεμο υψηλής τεχνολογίας

Τo θανατηφόρο Ουκρανικό Lyut 

Ένα από τα πιο θανατηφόρα ρομπότ είναι το Lyut, το οποίο είναι οπλισμένο με πολυβόλο 7,62 χιλιοστών.

Το Lyut έχει δοκιμαστεί σε μάχη και έχει σχεδιαστεί για επιτήρηση και ως βάση πυρός, προσφέροντας υποστήριξη στα στρατεύματα  που επιτίθενται σε ρωσικές θέσεις.

Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως όπλο stand-off, ανοίγοντας πυρ κατά των ρωσικών δυνάμεων από διαφορετικές οπτικές γωνίες, καθώς παρασύρονται να επιτεθούν στις ουκρανικές δυνάμεις, εν'ώ είναι ικανό να λειτουργεί τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα.

Πηγές ανέφεραν ότι η Ουκρανία έχει αυξήσει μαζικά την παραγωγή των ρομπότ σε μυστικά εργοστάσια εντός της Ουκρανίας, όπου αναπτύσσεται ένας αριθμός τηλεκατευθυνόμενων δολοφόνων.

Το συμπαγές ρομπότ συνήθως μεταφέρεται σε στρατιωτικό φορτηγό και λειτουργεί με έναν αθόρυβο ηλεκτρικό κινητήρα για εκτεταμένη επιχειρησιακή χρήση.

Έχει υψηλή απόσταση από το έδαφος για ευελιξία σε ανώμαλο έδαφος και μπορεί να λειτουργήσει σε ακραίες θερμοκρασίες, έως -20C. Οι χειριστές ελέγχουν το σύστημα εξ αποστάσεως από προστατευμένη τοποθεσία, μειώνοντας τους κινδύνους για το προσωπικό, καθώς η Ουκρανία υπέστη σημαντικές απώλειες πρόσφατα.

Η Ουκρανία επενδύει στον "ρομποτικό πόλεμο"

Μια ουκρανική πηγή είπε στην Daily Mirror: "Οτιδήποτε μπορεί να γίνει για να αξιοποιηθεί ο πόλεμος κατά των Ρώσων εισβολέων γίνεται και είμαστε παγκόσμιοι νικητές στην τεχνολογία. Πολλά από αυτά που συμβαίνουν είναι μάχες στα χαρακώματα και από κτίριο σε κτίριο,  όπου τα drones και τα ρομπότ μπορούν να χρησιμοποιηθούν με καταστροφικά αποτελέσματα".

Η Ουκρανία ενσωματώνει ολοένα και περισσότερο τη ρομποτική τεχνολογία στις στρατιωτικές της επιχειρήσεις για να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα και να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους για τα στρατεύματα.

Το υπουργείο Άμυνας αύξησε τις επενδύσεις στον ρομποτικό πόλεμο, με τις συμβατικές δαπάνες να φθάνουν τα 120 εκατομμύρια λίρες το πρώτο τρίμηνο του 2025.

Παρά τις εξελίξεις, η Ουκρανία δεν έχει αναπτύξει μέχρι φέτος ρομποτικές πλατφόρμες σε μεγάλη κλίμακα.

Οι προκλήσεις περιλαμβάνουν τη διασφάλιση αξιόπιστης συνδεσιμότητας, τη βελτίωση της απόδοσης εκτός δρόμου και τη διατήρηση του κόστους σε χαμηλά επίπεδα.

Επιπλέον, το στρατιωτικό προσωπικό χρειάζεται περισσότερη εκπαίδευση για να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά αυτά τα συστήματα στη μάχη.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία διανύει τώρα τον τέταρτο χρόνο του και στοίχισε τη ζωή σε περίπου 800.000 Ρώσους στρατιώτες, με άγνωστο αριθμό Ουκρανών να σκοτωθούν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ