Κίνα

Η επεκτατική στρατηγική της Κίνας στον κόσμο και οι μάταιες προσπάθειες των ΗΠΑ να την σταματήσουν

Σοβαρές διεθνείς αναλύσεις δείχνουν ότι η Κίνα μπόρεσε να κατανοήσει την παγκοσμιοποίηση και να την υιοθετήσει με έξυπνο και επιτυχημένο τρόπο.

Η Κίνα δεν είναι ένα κράτος με μια προσέγγιση κήρυγμα που επιδιώκει να εξάγει το ιστορικό της μοντέλο, όπως τα δυτικά κράτη, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ) και η Γαλλία επιδιώκουν να εξάγουν το δυτικό μοντέλο, υποστηρίζοντας ότι οποιαδήποτε επιτυχία δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς την υιοθέτηση όχι μόνο των ιδεολογικών, κοινωνικών και πολιτιστικών τους μοντέλων αλλά και των οικονομικών και πολιτικών τους μοντέλων.

Η Κίνα, όταν η εδαφική της ακεραιότητα και τα κυριαρχικά της συμφέροντα εξακολουθούν να είναι ακέραια, οικοδομεί την εξωτερική της πολιτική στο δόγμα της μη επέμβασης, λειτουργώντας ήρεμα και χωρίς να δημιουργεί προβλήματα. Η Κίνα θέτει τα θεμέλια για έναν κανόνα που λέει ότι κάθε οικονομική επιτυχία που επιτυγχάνεται από ένα κράτος δεν σημαίνει αποτυχία του "άλλου" στο πλαίσιο του διλήμματος ''φίλου-εχθρού'' αλλά με το πλαίσιο " win-win".

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε από το περιοδικό "US Foreign Policy" έριξε φως στην αντιπαλότητα μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας για την κατάκτηση της ηγεμονίας στον κόσμο.

Το αμερικανικό περιοδικό ανέφερε ότι οι πολιτικές του Πεκίνου που βασίζονται στις οικονομικές σχέσεις με τις άλλες χώρες έχουν τη δυνατότητα να υπερβούν τις πολιτικές των ΗΠΑ που βασίζονται σε στρατιωτικές συμμαχίες.

Οι στρατιωτικές συμμαχίες και οι οικονομικές σχέσεις είναι οι δύο παράγοντες μιας ισορροπημένης εξίσωσης για τις υπερδυνάμεις. Αυτοί οι παράγοντες θα είναι οι πιο σημαντικοί καθοριστικοί της επόμενης περιόδου και θα διακρίνουν τις διακρατικές σχέσεις στο νέο παγκόσμιο σύστημα.

Συγκρίνετε, τις συναλλαγές που έκαναν η Ρωσία και η Ινδία πριν από εβδομάδες, οι οποίες αμφισβητούν τη στρατηγική των ΗΠΑ για να αντιμετωπίσουν την επέκταση της Ρωσίας και της Κίνας στη Μέση Ανατολή και πέρα από την περιοχή αυτή.

Η Μόσχα και το Νέο Δελχί σφράγισαν μια δέσμη αμυντικών και οικονομικών συνθηκών που περιλαμβάνουν μια συναλλαγή που επιτρέπει στη "Rosneft", μια ρωσική κρατική πετρελαϊκή εταιρεία να εξάγει περίπου 15 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου στην Ινδία μέχρι το 2022.

Επίσης, η Ινδία θα αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης της ζήτησης ενέργειας καθ' όλη τη διάρκεια των δύο επόμενων δεκαετιών. Η επίσκεψη που πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Ρωσίας στην Ινδία έρχεται σε αντίθεση με τις προσδοκίες των ΗΠΑ για τη στρατηγική τους έναντι τόσο της Ρωσίας όσο και της Κίνας.

Το σημαντικό σε αυτό το παράδειγμα είναι ότι ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Κίνα, ούτε η Ρωσία αναλαμβάνουν πρωτοπόρο ρόλο στο παγκόσμιο σύστημα χωρίς οικονομική ή στρατιωτική συμμαχία ταυτόχρονα σε αντίθεση με όσα ανέφερε το αμερικανικό περιοδικό που αναφέρθηκε παραπάνω.

Εδώ και χρόνια, η Κίνα έχει κατασκευάσει το νέο Δρόμο του Μεταξιού. Η πρώτη περιπέτεια με τον Δρόμο του Μεταξιού είχε ξεκινήσει με τον Μάρκο Πόλο πριν από μερικούς αιώνες. Προς το παρόν, ο νέος Δρόμος του Μεταξιού έγινε μια τεράστια επένδυση σε υποδομές και μια σημαντική πολιτική του κινεζικού κράτους.

Ο Κινέζος πρόεδρος κατάφερε να πείσει πολλές χώρες των κρατών του κόσμου με τη σύγχρονη έκδοση αυτού του εμπορικού και οικονομικού διαδρόμου. Ο κινεζικός γίγαντας αλλάζει τον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη σε όλα τα επίπεδα, από την παγκόσμια διακυβέρνηση έως τους εμπορικούς κανόνες, μαζί με τον σεβασμό στο περιβάλλον και τις επενδυτικές διαδικασίες, χρησιμοποιώντας εντατικές επενδύσεις σε όλο τον κόσμο.

Το φιλόδοξο σχέδιο του Πεκίνου περιλαμβάνει ένα χερσαίο τμήμα που περιλαμβάνει την κατασκευή και χρηματοδότηση σιδηροδρόμων μεταξύ Κίνας και Ευρώπης και ένα θαλάσσιο τμήμα που περιλαμβάνει επενδύσεις σε δεκάδες λιμάνια σε όλο τον κόσμο για τη διευκόλυνση του κινεζικού εμπορίου.

Στην Αφρική, για παράδειγμα, η Κίνα δεν κατασκευάζει μόνο δρόμους αλλά συνάπτει φιλίες και στρατιωτικές συμμαχίες. Η Κίνα εξαρτάται εκεί από τις επενδύσεις στην οικοδόμηση ανθρώπινου και κοινωνικού κεφαλαίου. Μελέτη του αμερικανικού πρακτορείου "McKenzie" έδειξε ότι περισσότερες από 1000 κινεζικές εταιρείες εργάζονται σήμερα στην Αφρική.

Ωστόσο, ορισμένες πηγές κάνουν λόγο για 2500 κινεζικές εταιρείες, εκ των οποίων το 90% είναι ιδιωτικές εταιρείες, που εργάζονται τώρα στην Αφρική. Οι στρατηγικοί παρατηρητές δεν παραβλέπουν την ύπαρξη κινεζικού στρατού στην Αφρική. Η Κίνα είχε στείλει δύο φορτηγίδες στο Κέρας της Αφρικής, οπωσδήποτε στο Τζιμπουτί, όπου η Κίνα διατηρεί εκεί στρατιωτική βάση και βάση εφοδιασμού.

Περισσότεροι από 400 Κινέζοι στρατιώτες σταθμεύουν σε αυτή τη βάση για να διασφαλίζουν τους δρόμους του εμπορίου στο Κέρας της Αφρικής και στο Στενό του Άντεν.

Συμπερασματικά:

Το κινεζικό κράτος μπόρεσε να κατανοήσει την παγκοσμιοποίηση και να υιοθετήσει τους κανόνες της με έξυπνο και επιτυχημένο τρόπο.

Η Κίνα λέει σε κάθε χώρα με την οποία συναλλάσσεται, ότι η όποια οικονομική επιτυχία που επιτυγχάνεται από οποιαδήποτε χώρα δεν σημαίνει αποτυχία του "άλλου" στο πλαίσιο του διλήμματος "φίλος-εχθρός", αλλά στο πλαίσιο του "win-win".

Αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας της Κίνας στις μέρες μας, καθώς αρχίζει να την εφοδιάζει με στρατιωτικές συμμαχίες. Οι στρατηγιστές των ΗΠΑ δεν φαντάστηκαν κάποια στιγμή τις νέες κινεζικές πολιτικές που εμποδίζουν την πολιτική των ΗΠΑ να περιορίσουν την κινεζική επέκταση στον κόσμο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Βίντεο του ΓΕΕΘΑ με τα “βατράχια μας” ως απάντηση στο παραμύθι των γειτόνων “θα έρθουμε ένα βράδυ ξαφνικά” και στους Τούρκους “ψαράδες” του Αιγαίου

Στις 18 Ιουλίου 2024 αναφέρθηκε η παρουσία Εξήντα Τούρκων ψαράδων στο Αιγαίο με 5 από αυτούς γύηρω από την Ζουράφα-Οι...