Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ δήλωσε σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη ότι η Κίνα θα είναι ο «πιο σημαντικός εταίρος του Αφγανιστάν» καθώς η νέα κυβέρνηση υπό την ηγεσία των Ταλιμπάν επιδιώκει επενδύσεις σε υποδομές.
«Η Κίνα είναι ο σημαντικότερος εταίρος μας και αντιπροσωπεύει μια θεμελιώδη και εξαιρετική ευκαιρία για εμάς, επειδή είναι έτοιμη να επενδύσει και να ανοικοδομήσει τη χώρα μας», δήλωσε ο Μουτζαχίντ στην ιταλική εφημερίδα "La Repubblica".
Ο Μουτζαχίντ είπε ότι υπάρχουν «πλούσια ορυχεία χαλκού στη χώρα, τα οποία, χάρη στους Κινέζους, μπορούν να τεθούν ξανά σε λειτουργία και να εκσυγχρονιστούν. Επιπλέον, η Κίνα είναι το πέρασμα μας στις αγορές όλου του κόσμου».
Το Αφγανιστάν αντιμετωπίζει μια πιθανή οικονομική κρίση και η νέα κυβέρνηση διαθέτει περιορισμένα χρηματικά αποθέματα σε μετρητά. Μετά από 20 χρόνια διεξαγωγής πολέμου στη χώρα, οι ΗΠΑ παρακρατούν τώρα δισεκατομμύρια αποθεματικά του Αφγανιστάν για να χρησιμοποιηθούν ως μόχλευση προς τους Ταλιμπάν.
Με τις ΗΠΑ να χρησιμοποιούν τον έλεγχο τους στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα ως όπλο κατά των Ταλιμπάν, η Κίνα είναι ένας προφανής εταίρος για να στραφούν.
Η Κίνα επιδιώκει να επεκτείνει την επιρροή της σε παγκόσμιο επίπεδο μέσω της πρωτοβουλίας της "δρόμου του μεταξιού". Στόν δρόμο αυτό το Αφγανιστάν το οποίο σημειωτεόν συνορεύει απευθείας με την Κίνα αναμένεται να διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο, αφού μέσω του εδάφους του κινεζικά προϊόντα οδικώς και σιδηροδρομικώς θα μεταφέρονται
Σε προγενέστερο άρθρο μας , είχαμε επισημάνει ότι αναμένουμε το Πεκίνο να αναπτύξει ένα διπλωματικό και οικονομικό τείχος προστασίας προς τους Ταλιμπάν, θέτοντας τους παρακάτω όρους:
Πρώτον, οι Ταλιμπάν να τραβήξουν μια σαφή γραμμή ενάντια στο Ισλαμικό Κίνημα Ανατολικού Τουρκεστάν (ETIM) και άλλες τρομοκρατικές δυνάμεις που επιδιώκουν την «ανεξαρτησία του Xinjiang» και να μην υποστηρίζουν οποιεσδήποτε δραστηριότητες που αποσκοπούν στην αποσταθεροποίηση της Αυτόνομης Περιφέρειας των Ουιγούρων στην Κίνα".
Δεύτερον, να σχηματίσουν μια ανοιχτή, χωρίς αποκλεισμούς και γενικά αντιπροσωπευτική κυβέρνηση, τερματίζοντας πλήρως τον εμφύλιο σπαραγμό για να φέρουν μόνιμη ειρήνη. Θα πρέπει επίσης να συμβάλουν στη διευκόλυνση της περιφερειακής κατάστασης και να προωθήσουν την ευημερία του Αφγανικού λαού, χωρίς να παρέχουν άλλα προσχήματα για πιθανές μελλοντικές παρεμβάσεις εξωτερικών δυνάμεων.
Τρίτον, να κρατούν αποστάσεις από τις ΗΠΑ και άλλες δυνάμεις που αποδεικνύονται εχθρικές προς την Κίνα. Θα πρέπει να αρνηθούν να λειτουργήσουν ως πιόνι για αυτές τις δυνάμεις και να θέσουν έτσι σε κίνδυνο τα στρατηγικά συμφέροντα της Κίνας. Αντίθετα, ελπίζουμε ότι έχουν δεσμευτεί να αναπτύξουν φιλικές και συνεργατικές σχέσεις με την Κίνα και άλλες γειτονικές χώρες και να ενσωματωθούν στην κοινή υπόθεση της περιφερειακής ειρήνης και ανάπτυξης.
Τέταρτον, να προωθούν τη μετριοπάθεια, να ενισχύουν την ανάπτυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να προστατεύουν τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών και μετατρέπουν το Αφγανιστάν σε μια μετριοπαθή ισλαμική χώρα.
Η αναφορά ότι η κυβέρνηση των Ταλιμπάν «πρέπει να κρατήσει αποστάσεις από τις ΗΠΑ και άλλες δυνάμεις που αποδεικνύονται εχθρικές προς την Κίνα» πρέπει να σημειωθούν προσεκτικά.
Οι πρόσφατες δηλώσεις του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών προειδοποιούν επίσης ότι είναι κατά της «χρήσης της τρομοκρατίας για την επιδίωξη των γεωπολιτικών κερδών με βία» και καλούν τις περιφερειακές χώρες να «συνεργαστούν για την εξάλειψη όλων των τρομοκρατικών ομάδων».
Παράλληλα το Πακιστάν παρέδωσε στην ηγεσία των Ταλιμπάν μια λίστα καταζητούμενων τρομοκρατών.
Η κίνηση πριν λίγες ημέρες του Ισλαμαμπάντ να δημοσιοποιήσει την ιδιαίτερα ευαίσθητη συνομιλία με τον Κινέζο σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, μεταφέρει ένα ηχηρό μήνυμα ότι τα συμφέροντα της εθνικής ασφάλειας των δύο χωρών αλληλεπικαλύπτονται και μια κοινή προσπάθεια βρίσκεται στα σκαριά για την ανατροπή των εχθρικών δυνάμεων στην περιοχή.
Από τα παραπάνω διαφαίνεται ο ρόλος που θα διαδραματίσουν Κίνα-Πακιστάν στηρίζοντας τους Ταλιμπάν στο μέλλον.
Κλείνοντας θα υπενθυμίσουμε την αναφορά σε σχετικό άρθρο μας, ότι η Κίνα η οποία είναι γνωστό ότι διατηρεί άριστες σχέσεις με το Πακιστάν, το οποίο η ίδια βοήθησε καταλυτικά προκειμένου να γίνει πυρηνική δύναμη, είχε κάθε λόγο έμμεσα μέσω Πακιστάν να εξοπλίζει τους Ταλιμπάν, ματώνοντας συνεχώς τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.
Το Πεκίνο τώρα φαίνεται να είναι έτοιμο να αναγνωρίσει τη νέα κυβέρνηση των Ταλιμπάν , κρατώντας ανοιχτή την πρεσβεία του στην Καμπούλ.