ΗΠΑ

«Mαντάρα» τα έκανε η αεράμυνα των ΗΠΑ «σκοτώνοντας» 3 Αμερικανούς στρατιώτες

«Mαντάρα» τα έκανε η κυβέρνηση της Ουάσινγκτον αφού παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς ότι, ο θάνατος των τριών Αμερικανών στρατιωτικών της σε βάση της Ιορδανίας οφείλεται στο γεγονός ότι δεν αναχαίτισε το εχθρικό drone επειδή το μπέρδεψε με «φιλικό» μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Washington Post», η παραδοχή Αμερικανών αξιωματούχων ότι, εκ παραδρομής δεν αναχαίτισαν το εχθρικό drone καθώς το μπέρδεψαν, δείχνει, αν μη τι άλλο, ότι τα προληπτικά μέτρα των ΗΠΑ είναι ελλιπή.

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος έχει επισκεφθεί ουκ ολίγες φορές την εύφλεκτη περιοχή της Μέση Ανατολής, μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ είναι ότι η κατάσταση είναι τόσο επικίνδυνη όσο το 1973.

Δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν «αποφασιστικά» στην επιθετικότητα και θα λογοδοτήσουν στους υπεύθυνους για την επίθεση με drone σε αμερικανική στρατιωτική βάση στην Ιορδανία που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τριών Αμερικανών στρατιωτικών και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων.

«Θα υποστήριζα πως δεν έχουμε δει κατάσταση τόσο επικίνδυνη όσο αυτή που αντιμετωπίζουμε σήμερα στην περιοχή από τουλάχιστον το 1973. Μπορεί και πριν από τότε», ανέφερε χθες ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον γενικό γραμματέα του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ στην Ουάσιγκτον. «Αυτό είναι το περιβάλλον στο οποίο επιχειρούμε», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Ο Μπλίνκεν προφανώς αναφερόταν στην 6η Οκτωβρίου του 1973, όταν συμμαχία αραβικών κρατών, με επικεφαλής την Αίγυπτο και τη Συρία, επιτέθηκε στο Ισραήλ την ημέρα που γιορτάζει το Γιομ Κιπούρ. Η ένοπλη σύρραξη, γνωστή με την ονομασία «Πόλεμος του Γιομ Κιπούρ», διήρκεσε 19 ημέρες.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, οι τρεις στρατιωτικοί των ΗΠΑ που σκοτώθηκαν στην επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος είναι ο 46χρονος λοχίας Γουίλιαμ Τζερόμ Ρίβερς, οι ειδικοί χειριστές συστημάτων, ο 24χρονος Κένεντι Σάντερς και ο 23χρονος Μπρεόνα Αλεξόντρια Μόφετ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, δεσμεύτηκε ότι η Ουάσινγκτον θα λάβει «όλες τις απαραίτητες ενέργειες» για να υπερασπιστεί τα στρατεύματά της, ενώ το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι δεν πιστεύει πως Ιράν επιδιώκει πόλεμο με τις ΗΠΑ και ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν θέλει επίσης πόλεμο.

Πάντως, το γεγονός ότι το εχθρικό drone που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση σε αμερικανική βάση στην Ιορδανία μπορεί να μπερδεύτηκε με αμερικανικό drone που επέστρεφε στη βάση των ΗΠΑ, όπως προκύπτει από την προκαταρκτική έκθεση του Πενταγώνου, έχει προβληματίσει έντονα την κυβέρνηση Μπάιντεν .

Περιγράφοντας την επίθεση με drone, οι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας, τόνισαν ότι, το εχθρικό drone που έπληξε την εγκατάσταση, γνωστή ως «Πύργος 22» (Tower 22) μπορεί να είχε μπερδευτεί με αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εκείνη την ώρα έκοβε βόλτες.

Πάντως, Αμερικανός αξιωματούχος επισημαίνει ότι ένα drone ιρανικής κατασκευής χρησιμοποιήθηκε στη φονική επίθεση της Κυριακής.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της «Washington Post», το πόρισμα της προκαταρκτικής έρευνας του Πενταγώνου έδειξε ότι η αμερικανική αντιαεροπορική άμυνα απέτυχε να αναχαιτίσει ένα εχθρικό drone που σκότωσε τρεις Αμερικανούς στρατιώτες και τραυμάτισε δεκάδες σε βάση της Ιορδανίας, εν μέσω σύγχυσης σχετικά με την ταυτότητα του μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, προσπαθεί να καταλήξει στον πιο διπλωματικό τρόπο αντίδρασης για να τιμωρήσει όλους όσοι ευθύνονται- προκειμένου να δείξει πυγμή ικανοποιώντας το κόμμα του, τους Δημοκρατικούς αλλά και τα «γεράκια» των Ρεπουμπλικανών - το Πεντάγωνο προσπαθεί να εντοπίσει τι πήγε στραβά στην απομονωμένη εγκατάσταση με στόχο να αποτρέψει περισσότερη αιματοχυσία από τις συνεχιζόμενες επιθέσεις από την πλευρά των ιρανικών δυνάμεις.

Πάντως, το ατυχές περιστατικό εγείρει έντονες ανησυχίες σχετικά με το εάν το προσωπικό των ΗΠΑ είναι επαρκώς προετοιμασμένο να αμυνθεί σε περίπτωση επίθεσης εχθρικών drones.

Ο λόγος για τον οποίο χάθηκε από το ραντάρ της αμερικανικής αεράμυνας το εχθρικό drone παραμένει από χθες ασαφές, επισημαίνει το σχετικό δημοσίευμα.

Η αεράμυνα της βάσης στην Ιορδανίας είναι σε λειτουργία αυτή την περίοδο και τα εισερχόμενα drones των ΗΠΑ είναι εξοπλισμένα με αυτοματοποιημένα συστήματα αναγνώρισης «συμμαχικού ή εχθρικού μη επανδρωμένων αεροσκαφών που συνήθως τα διακρίνουν από τα επικίνδυνα αεροπλάνα», σύμφωνα με πρώην αξιωματούχο των ΗΠΑ που ενημερώθηκε για το περιστατικό.

Το προσωπικό των ΗΠΑ διερευνά επίσης την πιθανότητα, η ομάδα που ανέλαβε την αιματηρή επίθεση της Κυριακής, να τοποθέτησε σκόπιμα το οπλισμένο drone κοντά σε αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που επέστρεφε στη βάση του, για να καταστήσει πιο δύσκολο τον εντοπισμό του, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Επιπλέον, ένα βασικό ερώτημα που προβληματίσει τους ερευνητές είναι εάν τα αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη ίπταντο με προβλέψιμη πορεία - αναχωρώντας και επιστρέφοντας περίπου την ίδια στιγμή - έτσι ώστε οι εχθροί να το είχαν παρατηρήσει και να το εκμεταλλευτούν.

Εάν η ομάδα που εξαπέλυσε την επίθεση της Κυριακής ήταν σε θέση να μιμηθεί τα πρότυπα πτήσης των αμερικανικών αεροσκαφών, «αυτό θα σήμαινε ότι θα είχαν σημαντικές πληροφορίες σημάτων», γεγονός που υποδηλώνει πιθανότατα βοήθεια από μια κυβέρνηση που έχει επαφές με τις ΗΠΑ, πρόσθεσε ο πρώην αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Η στόχευση, πάντως, φαίνεται να ήταν σκόπιμη και ακριβής.

Ενώ Αμερικανοί και Ιορδανοί διαμένουν στον «Πύργο 22» και οι Ιορδανοί παρέχουν ασφάλεια για τη βάση , το μη επανδρωμένο αεροσκάφος χτύπησε μια αποκλειστικά αμερικανική εγκατάσταση που στέγαζε ένα σαλόνι και στρατώνες που χρησιμοποιούνταν από το προσωπικό, τόνισε η ίδια πηγή.

Η προφανής σύγχυση σχετικά με την ταυτότητα του drone αναφέρθηκε για πρώτη φορά από την εφημερίδα «Wall Street Journal», αναφέρει η «Washington Post».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...