Η πολιτική μάχη μεταξύ της κυβέρνησης Μπάιντεν και της Ρεπουμπλικανικής αντιπολίτευσης για το ανώτατο όριο του εθνικού χρέους, που μπορεί να τελειώσει με την αφερεγγυότητα των ΗΠΑ, όπου παίζει το παιχνίδι της Κίνας, η οποία χαίρεται που βλέπει αυτό το «χάος», προειδοποίησε η επικεφαλής του προϋπολογισμού στο Λευκό Οίκο, Σαλάντα Γιούνγκ.
"Τους αρέσει. Τους αρέσει το χάος στο αμερικανικό σύστημα. Τους αρέσει να βλέπουν ότι δεν μπορούμε να εκπληρώσουμε τα πιο βασικά μας καθήκοντα", είπε κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης στον Λευκό Οίκο, αναφέρει το Agerpres.
Η Σαλάντα Γιούνγκ πρόσθεσε ότι αυτό το πρόβλημα χρέους των ΗΠΑ αντανακλά τον τρόπο με τον οποίο φαίνεται το σύστημα των ΗΠΑ παγκοσμίως. "Τι λειτουργεί στον κόσμο; Η δημοκρατία εξακολουθεί να λειτουργεί; Ή το κινεζικό μοντέλο λειτουργεί;" είπε.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν και η Ρεπουμπλικανική κοινοβουλευτική αντιπολίτευση έχουν εμπλακεί σε διαμάχη για το ανώτατο όριο του δημόσιου χρέους. Χωρίς συμφωνία έως την 1η Ιουνίου, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να χρεοκοπήσουν.
Το Κογκρέσο των ΗΠΑ πρέπει να ψηφίζει τακτικά για την αύξηση αυτού του ανώτατου ορίου στο δημόσιο χρέος. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζητά από τους Ρεπουμπλικάνους να το πράξουν άνευ όρων, αλλά η αντιπολίτευση απαιτεί αντ' αυτού περικοπές στις δημόσιες δαπάνες. Η διευθύντρια των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, Avril Haines, εκτίμησε την Πέμπτη ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας ότι η Κίνα, αλλά και η Ρωσία θα «εκμεταλλευτούν» έναν οικονομικό κατακλυσμό στις Ηνωμένες Πολιτείες για να δηλώσουν ότι η πρώτη παγκόσμια δύναμη «δεν είναι σε θέση να λειτουργήσει ως δημοκρατία».
Μια χρεοκοπία θα προκαλούσε, ανεξάρτητα από τη διάρκειά της, «διεθνή αβεβαιότητα για την αξία του δολαρίου και των αμερικανικών θεσμών», δημιουργώντας έτσι «αστάθεια» στις αγορές που συνδέονται με το αμερικανικό νόμισμα, προειδοποίησε. Ο Λευκός Οίκος δημοσίευσε ήδη την Τετάρτη ένα πολύ ζοφερό σενάριο σε περίπτωση χρεοκοπίας του αμερικανικού δημόσιου χρέους - κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής - που προβλέπει κατάρρευση 45% των χρηματιστηρίων, ύφεση ιστορικών διαστάσεων και έκρηξη ανεργίας .