ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Αμφίβια επιχείρηση σε μεμονωμένο νησί-Άσκηση με κοινό παρονομαστή την Τουρκική προκλητικότητα

Σύμφωνα με πληροφορίες από αιγυπτιακές πηγές, οι ναυτικές δυνάμεις της Αιγύπτου και των ΗΠΑ διεξήγαγαν κοινές ασκήσεις στη Μεσόγειο Θάλασσα

Άσκηση «SOF-10»

Οι ναυτικές δυνάμεις της Αιγύπτου και των ΗΠΑ πραγματοποίησαν τη ναυτική άσκηση με την επωνυμία «SOF-10» στην περιοχή του Βόρειου Στόλου στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Η πολυήμερη στρατιωτική άσκηση είχε ως στόχο την ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των ναυτικών ειδικών δυνάμεων των δύο χωρών.

Οι ναυτικές ασκήσεις περιλάμβαναν την εκτέλεση διαφόρων δραστηριοτήτων που επικεντρώθηκαν στην ανταλλαγή επιχειρησιακών απόψεων στον τομέα ναυτικών επιχειρήσεων, καθώς  εκπαίδευση σε μεθόδους συντονισμένων ενεργειών,  στο πλαίσιο μιας κοινής δύναμης η οποία έχει ως αποστολή τη διατήρηση της θαλάσσιας ασφάλειας, για την αντιμετώπιση απειλών που μπορεί να επηρεάσουν τη ροή του παγκόσμιου εμπορίου και της διεθνούς ελευθερίας ναυσιπλοΐας.

Η άσκηση περιελάμβανε κοινές επιθετικές υποθαλάσσιες επιχειρήσεις, επιθεώρηση  ύποπτων πλοίων, επιχειρήσεις θαλάσσιας διείσδυσης και  αμφίβια επιχείρηση σε μεμονωμένο νησί.

Όλα αυτά έδειξαν την υψηλή μαχητική ικανότητα και αποτελεσματικότητα των δυνάμεων που συμμετείχαν στην εκπαίδευση.

https://www.youtube.com/watch?v=KyfTUYD33zs

Στο τελικό στάδιο της άσκησης συμμετείχαν πολλοί Διοικητές του ναυτικού της Αιγύπτου και των ΗΠΑ εκτός από τον στρατιωτικό ακόλουθο των ΗΠΑ στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κάϊρο.

Αυτή η στρατιωτική άσκηση εντάσσεται στο πλαίσιο του σχεδίου της Γενικής Διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου για ανύψωση του επιπέδου εκπαίδευσης και ανταλλαγή εμπειριών με τις ένοπλες δυνάμεις αδελφών και φιλικών χωρών.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το αιγυπτιακό και το αμερικανικό ναυτικό πραγματοποίησαν θαλάσσια εκπαίδευση στην οποία συμμετείχαν το αιγυπτιακό ελικοπτεροφόρο Gamal Abdel-Nasser και η φρεγάτα Al-Galala μαζί με το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Delbert D.Black, επίσης στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Από τα παραπάνω διαπιστώνεται μια αύξηση το τελευταίο χρονικό διάστημα  στρατιωτικής συνεργασίας σε επίπεδο Πολεμικού ναυτικού μεταξύ ΗΠΑ-Αιγύπτου στην Μεσόγειο

Αυτό εκπηγάζει από δύο λόγους κατά την εκτίμησή μας, στους οποίους κοινός παρανομαστής είναι η Τουρκία, αφού Κύπρος-Ελλάδα-Αίγυπτος και Ισραήλ συνεργάζονται ενεργειακά  και στρατιωτικά στη ΝΑ Μεσόγειο, με την Άγκυρα να δημιουργεί συνεχώς προβλήματα με την άκρως επιθετική της στάση

Οι εξαγωγικές δυνατότητες LNG της Αιγύπτου

Ο υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου El Molla, πριν μήνες ανέφερε ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Αιγύπτου είναι σε πλήρη δυναμικότητα, περίπου 1,6 δισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών την ημέρα (bcf/d) από τους δύο τερματικούς σταθμούς υγροποίησης φυσικού αερίου.

Ο υπουργός επανέλαβε ότι εργάζονται με πλήρη ισχύ προκειμένου να επωφεληθούν από την άνοδο των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου.

Ανέφερε επίσης  ότι η συνολική παραγωγή φυσικού αερίου της Αιγύπτου κυμαίνεται μεταξύ 6,5 - 7 bcf/d. Την επόμενη περίοδο, αυτό το επίπεδο  θα είναι διαθέσιμο

Η ενεργειακή σύμπλευση Ισραήλ-Αιγύπτου

Οι συνολικές εξαγωγές υποστηρίζονται επίσης από εισαγωγές ισραηλινού φυσικού αερίου σε επίπεδο 450 εκατομμυρίων κυβικών ποδιών αερίου την ημέρα (mmcf/d) από το Ισραήλ.

Αυτά τα επίπεδα εκτιμάται ότι αυξήθηκαν στα 600-650 mmcf/d  στο πρώτο τρίμηνο του 2022.

Υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας για χερσαίο αγωγό, με στόχο την αύξηση των προμηθειών φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Αίγυπτο.

Η συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου

Κατά τη διάρκεια συνάντησης στο περιθώριο του East Med Gas Forum στο Κάιρο, στις 25 Νοεμβρίου 2021, η ελληνική εταιρεία εισαγωγέας φυσικού αερίου ΔΕΠΑ έδειξε  την τάση να αναζητήσει προμήθειες LNG από την Αίγυπτο.

Έτσι έχει συμφωνηθεί, το αιγυπτιακό LNG να φθάνει  στον τερματικό σταθμό εισαγωγής LNG στη Ρεβυθούσα στην  Ελλάδα και από εκεί στην Αλεξανδρούπολη.

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η Αίγυπτος αγορεύεται σε πάρα πολύ μεγάλο παίκτη  υγροποιημένου φυσικού αερίου στη ΝΑ Μεσόγειο

Η  ενεργειακή σύμπλευσή του με το Ισραήλ και την Κύπρο επαυξάνει ακόμη περισσότερο τη δυναμική αυτή.Τα παραπάνω περιχαρακώνουν ακόμη περισσότερο την συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την μερική οριοθέτηση των ΑΟΖ μας, θέτοντας εκτός "νυμφώνος" το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο Σάρατζ-Ερντογάν.

Τέλος η ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδος -Αιγύπτου με καλώδιο  μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την Βορειαφρικανική χώρα στην Κρήτη και εκείθεν στην υπόλοιπη Ελλάδα και ΕΕ, είναι εξίσου σημαντική, περιθωριοιοιώντας ακόμη περισσότερο την Τουρκία.

Εκτός όμως των εξαγωγών LNG που πραγματοποιεί η Αίγυπτος μέσω Ελλάδας προς την ΕΕ, η χώρα είναι  αποδέκτης σιτηρών από την Ουκρανία, εισάγοντάς τα για αντιμετώπιση επισιτιστικών προβλημάτων του λαού της

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Συνεπώς για ενεργειακούς και επισιτιστικούς λόγους που αναλύσαμε νωρίτερα, η θαλάσσια οδός Ανατολική Μεσόγειος- Κρήτη-Αιγαίο-Αλεξανδρούπολη είτε Στενά Δαρδανελίων-Μαύρη θάλασσα -Ουκρανία , θα πρέπει να διατηρηθεί ασφαλής.

Αυτός είναι ένας από τους δύο βασικούς λόγους στρατιωτικής ναυτικής συνεργασίας ΗΠΑ-Αιγύπτου.

Ο δεύτερος είναι η ολοένα αυξανόμενη επιθετική και προκλητική στάση της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας, η οποία είναι σύμμαχος τόσο με τις ΗΠΑ, όσο και με την Αίγυπτο, με την οποία η χώρα μας έχει προβεί σε μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ της, δυτικότερα του 28ου μεσημβρινού, αχρηστεύοντας το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο Σάρατζ-Ερντογάν.

Η Τουρκία απειλεί ευθέως την  Ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο, με τον Πρόεδρό της να λέει ότι θα έρθουν ξαφνικά ένα βράδυ για να τα καταλάβουν.

Κατόπιν αυτού , εκτιμούμε πως οι σύμμαχες χώρες ΗΠΑ-Αίγυπτος, συμπεριέλαβαν στην κοινή πρόσφατη εκπαιδευτική τους δραστηριότητα, τα αντικείμενα θαλάσσιας διείσδυσης και  αμφίβιας επιχείρησης σε μεμονωμένο νησί, προκειμένου να μπορούν να συνδράμουν τη χώρα μας, αλλά και την Κύπρο σε περίπτωση που ο Ερντογάν κάνει το απονενωημένο να μας επιτεθεί.

Η συνδρομή αυτή  δύναται να περιλαμβάνει ενίσχυση των ναυτικών δυνάμεων μας για επιβολή ναυτικής κυριαρχίας στην περιοχή των επιχειρήσεων, μεταφορά ενισχύσεων σε μαχόμενο νησί μας, καθώς και προσβολή εχθρικών στόχων.

Η Ελλάδα έχει ισχυρές συμμαχίες με ΗΠΑ-Γαλλία-ΗΑΕ-Ισραήλ-Αίγυπτο-Σαουδική Αραβία, γεγονός που υποδηλώνει ότι σε μια στρατιωτική αναμέτρηση με την Τουρκία δεν θα είμαστε μόνοι.

Ας το καταλάβουν για τα καλά οι Τούρκοι.

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ