Ένας από τους πιθανούς λόγους της πτώσης δύο αμερικανικών αεροσκαφών F-35 και F-22 στα ανοικτά των ακτών της Φλόριντα θα μπορούσε να είναι και ο ισχυρός ρωσικός σταθμός ραντάρ που βρίσκεται στην Κούβα, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Avia.pro.
Η μυστηριώδης συντριβή δύο αμερικανικών μαχητικών πέμπτης γενιάς ανάγκασε τους ειδικούς να εξετάσουν εκ νέου τη ρωσική βάση ηλεκτρονικού κέντρου που βρίσκεται στην Κούβα, η οποία θα μπορούσε να έχει συμβολή σε περιστατικά στο αμερικανικό έδαφος, τονίζει το άρθρο.
Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες αναφορές, κατά τη διάρκεια της πτήσης, τόσο το F-35 όσο και το F-22 αντιμετώπισαν μια περίπλοκη αστοχία του συστήματος τους, η οποία θα μπορούσε να έχει προκληθεί από την δράση ρωσικών συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου της συγκεκριμένης βάσης, αναφέρει Ρώσος ειδικός του πρακτορείου.
«Ρωσία και Κούβα συμφώνησαν να επιστρέψουν στη χρήση από τη Μόσχα μιας κατασκοπευτικής βάσης στη Λούρδη. Την περίοδο της ΕΣΣΔ, η βάση αυτή κατασκόπευε όλες τις ραδιοφωνικές και τηλεφωνικές επικοινωνίες των ΗΠΑ.
Η Μόσχα ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με την Αβάνα πριν από μερικά χρόνια, αλλά τις ενέτεινε απότομα στις αρχές αυτού του έτους, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν στην Κούβα σχετικά με το ζήτημα της επανέναρξης του έργου. Εκεί τέθηκε και το θέμα της παρουσίας ρωσικού προσωπικού στη βάση", ανέφερε πριν πολλούς μήνες η εφημερίδα Rossiyskaya Gazeta.
Δεδομένου του γεγονότος ότι ο ηλεκτρονικός σταθμός πληροφοριών εξακολουθεί να λειτουργεί, θα μπορούσε να επηρεάσει τη λειτουργία του εξοπλισμού των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών που συνετρίβησαν πριν αρκετές ημέρες στα ανοικτά των ακτών της Φλόριντα", συνεχίζει το άρθρο.
«Μην ξεχνάτε ότι η λειτουργία των συστημάτων των αεροσκαφών F-35 και F-22 σχετίζεται στενά με την συνεργασία τους με δορυφορικά μέσα. Οποιαδήποτε παρέμβαση θα μπορούσε κάλλιστα να δημιουργήσει μια δυσλειτουργία στα συστήματα των μαχητικών, ενώ είναι προφανές ότι ακόμα κι αν αυτό ήταν αλήθεια, η Ουάσιγκτον δεν θα παραδέχονταν ποτέ την ευπάθεια των μαχητικών της πέμπτης γενιάς», σημειώνει ο Ρώσος ειδικός.
Σήμερα διαβάσαμε και για δράση αμερικανικών πυρηνοκίνητων υποβρυχίων στην θάλασσα του Μπάρεντς, σε μια περίοδο αυξημένης έντασης μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας.
Δεν γνωρίζουμε ποια ακριβώς είναι τα αίτια της πτώσης αμερικανικών μαχητικών στις ΗΠΑ τις προηγούμενες ημέρες, αλλά η παρουσία μιας ρωσικής βάσης ηλεκτρονικού πολέμου στην Κούβα πιθανότατα να έχει κάποια συνδρομή με επιεχειρήσεις Η/Π.
Άλλωστε τα συστήματα που διαθέτουν οι Ρώσοι έχουν μεγάλες δυνατότητες, όπως και τα αντίστοιχα αμερικανικά.
Αυτό που είναι όμως σίγουρα κατανοητό δια γυμνού οφθαλμού, είναι ότι έχουμε εισέλθει για τα καλά σε νέα περίοδο ψυχρού πολέμου σε Ευρώπη και Ατλαντικό, μιας και διακυβεύονται τεράστια συμφέροντα και από τις δύο πλευρές πλέον σε ολόκληρο τον πλανήτη.