nato
Ένοπλες Συρράξεις

Σύνοδος Παρισιού: Η ΕΕ έτοιμη να στείλει 30.000 στρατιωτικούς και δεκάδες Eurofighter στην Ουκρανία

Το Ηνωμένο Βασίλειο λέγεται πως προετοιμάζεται να αναπτύξει μαχητικά αεροσκάφη τύπου Eurofighter Typhoon με σκοπό την υποστήριξη μίας ευρωπαϊκής αποστολής εναέριας περιπολίας πάνω από την Ουκρανία.

Η εν λόγω πρόταση γνωστοποιήθηκε μόνο λίγες ημέρες αφότου ηγέτες διάφορων ευρωπαϊκών εθνών συναντήθηκαν στο Παρίσι με πρωτοβουλία Μακρόν για να συζητήσουν το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία, κατά πάσα πιθανότητα με μορφή ειρηνευτικές δύναμης.

Βρετανικά Μαχητικά Πάνω από την Ουκρανία

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με την βρετανική The Times of London, μία κυβερνητική πηγή από την χώρα λέγεται πως αποκάλυψε ότι το Λονδίνο βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για την έναρξη μίας αποστολής «εναέριας περιπολίας» στους ουκρανικούς αιθέρες. Σύμφωνα με την πηγή, μία τέτοια αποστολή θα απαιτούσε βέβαια έναν μεγάλο αριθμό αεροσκαφών, όπως και επίγεια συστήματα αεράμυνας που θα προστάτευαν τα μαχητικά όσο ήταν προσγειωμένα.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται πως η βρετανική κυβέρνηση του Στάρμερ έχει ήδη βρει εναλλακτικούς τρόπους παροχής εγγυήσεων ασφαλείας στην Ουκρανία, οι οποίοι δεν περιλαμβάνουν την αποστολή πολυάριθμων χερσαίων δυνάμεων στην επικράτεια της χώρας.

Μία από αυτές τις προτάσεις αφορά την αποστολή δεκάδων μαχητικών τύπου Eurofighter Typhoon της βασιλικής πολεμικής αεροπορίας, τα οποία θα παρακολουθούσαν την εναέρια δραστηριότητα της Ρωσίας και θα προστάτευαν την μικρή ευρωπαϊκή ειρηνευτική δύναμη που θα αποστέλλονταν στην Ουκρανία.

Από ότι φαίνεται απομακρύνεται όλο και περισσότερο το ενδεχόμενο αποστολής χιλιάδων Ευρωπαίων στρατιωτών στην Ουκρανία. Να σας υπενθυμίσουμε πως πριν λίγες ημέρες ο ίδιος ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τους Ευρωπαίους συμμάχους του μία ειρηνευτική δύναμη αποτελούμενη από 110 χιλιάδες στρατιωτικούς που θα περιπολούσαν τα σύνορα της Ουκρανίας με την Ρωσία και την Λευκορωσία.

Σύμφωνα με νέο δημοσίευμα της The Washington Post όμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πρόθυμη να μεταφέρει πολύ λιγότερους στρατιώτες στην Ουκρανία, κατά πάσα πιθανότητα 25 με 30 χιλιάδες άντρες. Αυτή η δύναμη θα αναπτύσσονταν (θεωρητικά) στην ουκρανική επικράτεια μετά την επίτευξη ειρήνης και τον τερματισμό της σύρραξης.

Η ανάπτυξη βρετανικών Eurofighter στην Ουκρανία προτάθηκε για την διασφάλιση της ασφάλειας αυτών των 30 χιλιάδων ευρωπαϊκών στρατευμάτων από πιθανά ρωσικά αεροπορικά πλήγματα κλπ. Πάρα αυτά είναι αβέβαιο εάν αυτή η ιδέα εφαρμοστεί ποτέ, μιας και κύριο λόγο στο μέλλον της Ουκρανίας έχουν πλέον οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ