Η νέα στρατιωτική ανάφλεξη στη Συρία, έρχεται σε μια στιγμή που το Διεθνές σύστημα βρίσκεται εν μέσω σοβαρών αναταράξεων και κινδύνων.
Το Διεθνές σύστημα διανύει περίοδο έντονης αστάθειας
Στην Ουκρανία, οι Ρωσικές δυνάμεις συνεχώς πετυχαίνουν νίκες στο πεδίο της μάχης στα Ανατολικά της χώρας, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί ο Πούτιν να επιχειρήσει προς κατάληψη ακόμη και της Οδησσού με αποβατική ενέργεια, διατηρώντας παράλληλα στο "τραπέζι" την πυρηνική απειλή, απορρίπτοντας είσοδο του Κιέβου στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Ο Ζελένσκι από την πλευρά του βλέποντας ότι χάνει τον πόλεμο προτείνει τον τερματισμό του με παράλληλη είσοδο της χώρας του στο ΝΑΤΟ, προκειμένου αφενός να διατηρήσει όσα εδάφη του έχουν απομείνει με την εγγύηση της Συμμαχίας και αφετέρου μελλοντικά να διαπραγματευθεί το status των εδαφών που έχουν ήδη καταλάβει οι Ρώσοι.
Στην Ευρώπη, σε Γαλλία και Γερμανία το πολιτικό τοπίο είναι ιδιαίτερα ρευστό μετά την πτώση της κυβέρνησης στην πρώτη και την προεκλογική περίοδο που διανύει η δεύτερη.
Στην Μ.Ανατολή η κατάσταση είναι τραγική, αφού η Λωρίδα της Γάζας έχει κυριολεκτικά καταστραφεί από το Ισραήλ το οποίο κυριολεκτικά εξαφάνισε τη Χαμάς, ενώ στο Λίβανο επικρατεί εύθραυστη εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, την οποία αποδυνάμωσε σε σημαντικό βαθμό ο Νετανιάχου.
Απότοκο των παραπάνω είναι η απομείωση της ισχύος των περιφερειακών συμμάχων του Ιράν στη Μ.Ανατολή.
Τέλος στην Ασία, η Κίνα είναι περισσότερο έτοιμη από ποτέ να επιτεθεί στην Ταϊβάν, όπως και η Β.Κορέα στη Ν.Κορέα, με την τελευταία να μαστίζεται από έντονη πολιτική αστάθεια.
Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν την ώρα που απομένουν 45 ημέρες διακυβέρνησης του Προέδρου Μπάϊντεν στις ΗΠΑ, με τον Τράμπ να αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας στη συνέχεια.
Πούτιν και Ερντογάν βλέπουν το Συριακό πρόβλημα με άλλη οπτική
Μέσα σε όλα αυτά έρχεται η νέα σταρτιωτική ανάφλεξη στη Συρία, με τους τουρκόφιλους τζιχατζιστές να προελαύνουν καταλαμβάνοντας την Ιντλίπμ αλλά και το Χαλέπι, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και τις αποδιοργανωμένες δυνάμεις του Άσαντ να επιχειρούν να προβάλλουν αντίσταση επικουρούμενες από την Ρωσική πολεμική αεροπορία.
Σύμφωνα με Διεθνές Ρωσικό ΜΜΕ, η πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Ερντογάν, κατέδειξε την διαφορετική προσέγγιση των δύο ηγετών σε σχέση με την στάση τους στο νέο αιματοκύλισμα στη Συρία.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου, η συνομιλία δόθηκε στη δημοσιότητα ως εξής:
«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε την ανάγκη να τερματιστεί έγκαιρα η τρομοκρατική επίθεση εναντίον του συριακού κράτους από ριζοσπαστικές ομάδες και να παρασχεθεί πλήρης υποστήριξη στις προσπάθειες των νόμιμων αρχών να αποκαταστήσουν τη σταθερότητα και τη συνταγματική τάξη σε ολόκληρη τη χώρα, ιδίως χρησιμοποιώντας τις υπάρχουσες δυνατότητες της Άγκυρας στην περιοχή.
Από την άποψη αυτή, οι ηγέτες τάχθηκαν υπέρ της ενίσχυσης της αλληλεπίδρασης τόσο σε διμερή μορφή όσο και στο πλαίσιο της διαδικασίας της Αστάνα. Σημειώθηκε η καίρια σημασία του περαιτέρω στενού συντονισμού μεταξύ Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν για την εξομάλυνση της κατάστασης στη Συρία».
Την ίδια ώρα, το αντίστοιχο Τουρκικό Τμήμα Επικοινωνιών έδωσε στη συνομιλία μία ελαφρώς διαφορετική ερμηνεία, αναφέροντας μεταξύ άλλων:
«Συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας, καθώς και τα τελευταία γεγονότα στη Συρία, παγκόσμια και περιφερειακά προβλήματα. Ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, αγωνίζεται για μια δίκαιη και διαρκή λύση και ότι είναι σημαντικό να ανοίξει περισσότερος χώρος για διπλωματία στην περιοχή.
Σημείωσε ότι το συριακό καθεστώς πρέπει να συμμετάσχει στη διαδικασία λήψης πολιτικής απόφασης σε αυτή τη διαδικασία. Ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να τηρεί ισχυρή στάση ενάντια στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και τα παρακλάδια του, που προσπαθούν να επωφεληθούν από τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία».
Είναι σαφές ότι υπάρχει διαφορετική προσέγγιση μεταξύ των δύο ηγετών.
Το διαβολικό σχέδιο Ερντογάν για τη Συρία
Η τουρκική πλευρά έδειξε με μεγαλύτερη σαφήνεια τη θέση της, ιδίως τις προοπτικές εξόδου από τη συριακή κρίση μέσω της πολιτικής και διπλωματικής διαδικασίας.
Αλλά εδώ, όπως γράφει ο Αιγύπτιος ειδικός Tarek Musa , «αναδύεται ένα διαβολικό σχέδιο».
Γεγονός είναι ότι το λεγόμενο «σχέδιο Ερντογάν» για εξομάλυνση των σχέσεων με τη Δαμασκό με την επίτευξη πολιτικής διευθέτησης στη Συρία εμφανίστηκε στα μέσα ενημέρωσης της Μέσης Ανατολής.
Οι Τούρκοι απαιτούν την έναρξη άμεσων πολιτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των δυνάμεων της αντιπολίτευσης σε ένα πλαίσιο που στοχεύει σε «πολιτικές αλλαγές στη χώρα».
Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν η Άγκυρα περιλαμβάνει την τζιχαντιστική ομάδα Hayat Tahrir al-Sham (HTS), η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των επιθέσεων κατά των κυβερνητικών δυνάμεων στη Συρία, μεταξύ αυτών των δυνάμεων.
Τώρα ελέγχει δύο μεγάλες πόλεις, την Ιντλίμπ και το Χαλέπι.
Ο Άσαντ δείχνει την Τουρκία πίσω από τις επιθέσεις των τζιχατζιστών
Η Δαμασκός από την πλευρά της είναι πεπεισμένη ότι η Άγκυρα βρίσκεται πίσω από την ξαφνική στρατιωτική δράση στη ζώνη «αποκλιμάκωσης», όπως αναφέρουν πολλές αναφορές από αραβικά και δυτικά μέσα ενημέρωσης.
Συριακές πηγές επιβεβαίωσαν στο An-Nahar ότι «η Τουρκία, η οποία συνεχίζει να μιλά για την ανάγκη να επαναφέρει τις σχέσεις με τη Δαμασκό σε κανονικούς ρυθμούς τα τελευταία δύο χρόνια, δεν έχει κάνει κανένα βήμα σε αυτό το πλαίσιο.
Με τη σειρά του, ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ είπε ότι η επίθεση, «η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών, ήταν μια προσπάθεια επανασχεδιασμού του χάρτη της περιοχής».
Παρεμπιπτόντως, παράλληλα με την επίθεση στο Ιντλίμπ και το Χαλέπι, οι τζιχαντιστικές ομάδες ξεκίνησαν επιθέσεις σε περιοχές που ελέγχονται από τις κουρδικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία.
Την ίδια ώρα, προέκυψαν αναφορές ότι είχαν προκύψει προβλήματα στο Χαλέπι μεταξύ του Εθνικού Στρατού της Συρίας που ελέγχεται από την Τουρκία και του HTS.
Η μία δύναμη άρχισε να απωθεί την άλλη με το πρόσχημα της «διακοπής της προόδου της απελευθερωτικής μάχης στη Συρία».
Τίθεται το ερώτημα ποιες συγκεκριμένες δυνάμεις της εσωτερικής συριακής αντιπολίτευσης σκοπεύει να εισάγει η Τουρκία στην προτεινόμενη πολιτική και διπλωματική διαδικασία για την επίλυση της κρίσης.
Έρχεται νέα Αστάνα
Επιπλέον, είναι πιθανό ο συριακός κυβερνητικός στρατός, με την υποστήριξη του Ιράν και της Ρωσίας, να επιτύχει μια καμπή στο μέτωπο και να αρχίσει να απωθεί τους τζιχαντιστές και τον «Συριακό Εθνικό Στρατό» έξω από τη χώρα.
Επομένως, όταν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν λέει ότι η Άγκυρα αναμένει ότι «η διαδικασία της Αστάνα θα αναβιώσει στο εγγύς μέλλον», τίθεται το ερώτημα για το ποια μορφή συζητείται.
Δεν είναι δύσκολο να συγκροτηθεί μια «Τρόικα» Ρωσίας-Τουρκίας-Ιράν σε οποιοδήποτε επίπεδο εκπροσώπησης, αλλά είναι αδύνατο να ξεκινήσει μια συγκεκριμένη διαδικασία συμφιλίωσης των δυνάμεων στην ίδια τη Συρία.
Η Συρία βρίσκεται στο επίκεντρο των συμφερόντων σοβαρών εξωτερικών δρώντων, ΗΠΑ, Ισραήλ, Τουρκία και Ιράν, που για διάφορους λόγους μετέφεραν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο συριακό θέατρο επιχειρήσεων.
Από την άποψη αυτή, ο Αιγύπτιος στρατιωτικός, υποστράτηγος Ρεφάτ Γκαντ, δήλωσε ότι «η σύγκρουση στη Συρία δεν είναι πλέον μόνο ένας εμφύλιος πόλεμος, αλλά και ένα θέατρο περιφερειακών και διεθνών συγκρούσεων με γεωπολιτικό υπόβαθρο».
Και ο εκπρόσωπος της Συρίας στον ΟΗΕ, Κουσάι Αλ-Νταχάκ , τόνισε ότι «το μέγεθος και το εύρος της τρομοκρατικής επίθεσης υποδηλώνει την υποστήριξη που παρέχεται από περιφερειακά και διεθνή μέρη, τα οποία έχουν βρει στην τρομοκρατία ένα εργαλείο για την εφαρμογή της εξωτερικής τους πολιτικής και στοχεύουν το συριακό κράτος».
Πεδίο μεγάλων γεωπολιτικών συμφερόντων η Συρία
Το Ιράν επιδιώκει να διατηρήσει στρατιωτική και πολιτική παρουσία στη Συρία, ειδικά κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, προκειμένου να ασκήσει περιφερειακή πίεση σε αυτό. Η Τεχεράνη είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα στη Συρία εάν ζητηθεί από τις αρχές της χώρας, όπως δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Seyed Abbas Araghchi .
Όσο για το Ισραήλ, εμποδίζει το Ιράν και τη Χεζμπολάχ να έχουν μόνιμη στρατιωτική παρουσία κοντά στα ισραηλινά σύνορα, ειδικά στο Γκολάν.
Και η Ουάσιγκτον προσπαθεί να χρησιμοποιήσει αυτή τη σύγκρουση για να περιορίσει την επιρροή του Ιράν και της Ρωσίας στη Συρία, διασφαλίζοντας τη σταθερότητα της ασφάλειας του Ισραήλ.
Με τη σειρά της, η Tουρκία προσπαθεί να εξουδετερώσει τον κουρδικό παράγοντα στη Συρία. Σε ένα ευρύ πλαίσιο, βλέπει όλες τις περιοχές κατά μήκος της γραμμής Χαλέπι-Μοσούλης στη Συρία και το Ιράκ ως ζώνη αποκλειστικής επιρροής.
Η Άγκυρα προσπαθεί επίσης να επιλύσει το οδυνηρό θέμα των Σύριων προσφύγων, υπάρχουν περίπου τέσσερα εκατομμύρια από αυτούς στην Τουρκία.
Παγίδα ή ευκαιρία προώθησης των τουρκικών στόχων η Συρία;
Αντικειμενικά θα λέγαμε ότι η τρέχουσα κρίση στη Συρία, ανοίγει ευκαιρίες στην Τουρκία να εφαρμόσει τα γεωπολιτικά της σχέδια και να έρθει σε συμφωνία με τον αποδυναμωμένο Άσαντ, ο οποίος αγωνίζεται για τη διατήρηση του συριακού κράτους.
Αλλά η ίδια η Τουρκία μπορεί να βρεθεί σε μια γεωπολιτική παγίδα εάν ο κυβερνητικός στρατός κερδίσει στη Συρία.
Μέχρι στιγμής η κατάσταση εντάσσεται στους κανόνες του παιχνιδιού συμφερόντων και επιρροής, αλλά το να κάνεις προβλέψεις είναι δύσκολο.