Με την αντιπαλότητα Ρωσίας -Γαλλίας να βρίσκεται στο "κόκκινο" και το πρόσφατο σπάνιο τηλεφώνημα του Ρώσου ΥΠΑΜ Σόιγκου στο Γάλλο ομόλογό του , στο οποίο τον προειδοποίησε αυστηρά ότι " ”Θα έχετε προβλήματα αν στείλετε στρατεύματα στην Ουκρανία ”, διαφαίνεται πως το χάσμα στις σχέσεις των δύο χωρών, "βαθαίνει" επικίνδυνα.
Ο Μακρόν προειδοποιεί για "σχέδια" του Πούτιν με στόχο τους Ολυμπιακούς αγώνες που θα διεξαχθούν στο Παρίσι
Ωστόσο αυτό φαίνεται να παίρνει ακόμη μεγαλύτερη διάσταση, λαμβανομένης υπόψιν δήλωσης του Γάλλου Προέδρου Μακρόν, σύμφωνα με Βρετανικό ΜΜΕ, πως "δεν έχει αμφιβολία ότι ο Πούτιν έχει σχέδια για τους Ολυμπιακούς αγώνες που θα διεξαχθούν στο Παρίσι", επισημαίνοντας:
"Η Ρωσία θα στοχεύσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, προειδοποιεί ο Εμανουέλ Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος έκανε το σχόλιο στα εγκαίνια του νέου Ολυμπιακού Κέντρου Υγρού Στίβου.
Η Γαλλία είχε έρθει σε επαφή με το Κρεμλίνο μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα, με την Ρωσία να διαμηνύει ότι ελπίζει
πως οι Γαλλικές μυστικές υπηρεσίες δεν είχαν κανένα ρόλο στη σφαγή της Μόσχας
Η Ρωσία τροφοδοτεί καθημερινά την ιδέα ότι δεν πρέπει να κάνουμε αυτό ή εκείνο, ότι υπάρχει κίνδυνος και γι' αυτό πρέπει να μείνουμε σταθεροί.
«Η δύναμη του χαρακτήρα, η αυτοπεποίθηση και η σχέση με την αλήθεια είναι τα μεγάλα δυνατά σημεία των δημοκρατιών και των μεγάλων εθνών».
Οι δηλώσεις του Μακρόν αντιπροσωπεύουν την πιο ρητή παραδοχή του μέχρι σήμερα, έναντι ξένων απειλών για την ασφάλεια ή την ομαλή διεξαγωγή των καλοκαιρινών αγώνων.
Ένας σύμβουλος του Μακρόν μιλώντας ανώνυμα, αρνήθηκε να πει εάν ο Πρόεδρος αναφερόταν σε συγκεκριμένες πληροφορίες που σηματοδοτούσαν μελλοντική απόπειρα ρωσικής παρέμβασης.
Ο Μακρόν υιοθέτησε πρόσφατα μια πιο σκληρή στάση κατά της Ρωσίας, υποσχόμενος ότι η Μόσχα πρέπει να ηττηθεί και δεν απέκλεισε ότι τα ευρωπαϊκά στρατεύματα μπορεί μια μέρα να πάνε στην Ουκρανία.
Πεσκόφ:" Το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία"
Τα σχόλιά του στην εκδήλωση του Παρισιού έγιναν καθώς το Κρεμλίνο προειδοποίησε ότι βρίσκεται πλέον σε άμεση αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε δηλώσει προηγουμένως: «Οι σχέσεις έχουν πλέον πέσει στο επίπεδο της άμεσης αντιπαράθεσης» με τη στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, η οποία σηματοδοτεί την 75η επέτειό της.
Το ΝΑΤΟ είχε «ήδη εμπλακεί στη σύγκρουση με την Ουκρανία και συνεχίζει να κινείται προς τα σύνορά μας και να επεκτείνει τη στρατιωτική του υποδομή προς αυτά», πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος Μακρόν επέκρινε επίσης τον «περίεργο και απειλητικό» τόνο του υπουργού Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου, αφού υπέδειξε ότι η Γαλλία είχε εμπλακεί στην τρομοκρατική επίθεση σε μια κατάμεστη αίθουσα συναυλιών της Μόσχας που άφησε νεκρούς τουλάχιστον 144 ανθρώπους.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, η Ρωσία είχε προειδοποιήσει τη Γαλλία ότι ελπίζει ότι οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες δεν είχαν κανένα ρόλο στην πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στην αίθουσα συναυλιών Crocus στη Μόσχα - για την οποία το ISIS ανέλαβε την ευθύνη.
«Τα σχόλια της ρωσικής πλευράς ήταν περίεργα και απειλητικά», είπε ο Μακρόν, προσθέτοντας ότι οποιεσδήποτε υποδείξεις μπορεί να είχε εμπλακεί η Γαλλία στην επίθεση, ήταν γελοίες.
Οι σπάνιες τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ του Γάλλου Υπουργού Ενόπλων Δυνάμεων, Σεμπαστιέν Λεκόρνου και του Σόιγκου, υπογράμμισαν το χάσμα μεταξύ Μόσχας και Ευρώπης δύο χρόνια μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Η Γαλλία εκφράζει μήνυμα αλληλεγγύης προς τη Ρωσία για την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα
Η Γαλλία είχε έρθει σε επαφή με το Κρεμλίνο καθώς το Παρίσι είχε «χρήσιμες πληροφορίες» να μοιραστεί σχετικά με την προέλευση και την οργάνωση της επίθεσης στον συναυλιακό χώρο του Δημαρχείου Crocus, είπε ο Μακρόν.
Ζήτησα από τους διευθυντές των υπηρεσιών στα αρμόδια υπουργεία να έχουν τεχνικές συζητήσεις με τους Ρώσους ομολόγους τους για να εκφράσουν ένα μήνυμα αλληλεγγύης και επειδή είχαμε χρήσιμες πληροφορίες –δεν πρόκειται να τις αποκαλύψω εδώ– για την προέλευση και την οργάνωση αυτής της επίθεσης. », είπε ο Μακρόν.
Το Κρεμλίνο και η ρωσική προπαγάνδα έχουν προωθήσει την αφήγηση ότι η Δύση και η Ουκρανία συνδέθηκαν με τους επιτιθέμενους , μια ιδέα που η Δύση και το Κίεβο έχουν καταγγείλει ως παράλογη.
Μετά τις συνομιλίες μεταξύ Λεκόρνου και Σόιγκου, η Μόσχα είπε επίσης ότι «διαπιστώθηκε ετοιμότητα για διάλογο για την Ουκρανία» κατά την τηλεφωνική επικοινωνία.
Η Γαλλία απέρριψε αμέσως αυτή την πρόταση.
Αναλυτές είπαν ότι η επαφή μετά τη θανατηφόρα επίθεση στη Μόσχα δεν θα προανήγγειλε καμία αλλαγή στη στρατηγική είτε από τη Ρωσία είτε από τη Γαλλία υπό τον Μακρόν, ο οποίος δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο αποστολής χερσαίων στρατευμάτων στην Ουκρανία.
Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οι επαφές της Μόσχας με δυτικούς αξιωματούχους έχουν ανασταλλεί.
Τι σηματοδοτεί η επικοινωνία Ρώσου και Γάλλου ΥΠΑΜ;
Κάποιοι στη Γαλλία επέκριναν τη γαλλική κυβέρνηση για τις συνομιλίες της Πέμπτης.
«Είδατε πώς εκμεταλλεύεται η Ρωσία αυτού του είδους τις συζητήσεις», είπε ο πρώην Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στο τηλεοπτικό δίκτυο France Inter. «Η σύστασή μου είναι όχι επαφή με τη Ρωσία».
Ο Μακρόν υπερασπίστηκε τη θέση του, λέγοντας ότι θα υπάρξει «κοινή δουλειά με όλους όσους πλήττονται από την τρομοκρατία».
Εν τω μεταξύ, μετά την κλήση μεταξύ των υπουργών Άμυνας, ο Alexander Gabuev, διευθυντής του Carnegie Russia Eurasia Center, είπε ότι είναι επίσης σημαντικό για τη Γαλλία να συνεχίσει να συνομιλεί με τη Ρωσία για να αποκλείσει πιθανές «επικίνδυνες συναντήσεις» στην Ουκρανία.
«Με αυτή την έννοια, είναι φυσιολογικό να διατηρούνται κανονικά κανάλια επικοινωνίας μέσω του στρατού», είπε ο Γκαμπούεφ.
Είπε ότι η Μόσχα «ενδιαφέρεται» να την κάνει να φαίνεται ότι οι δυτικές χώρες «θέλουν τώρα να διαπραγματευτούν μαζί της».
«Φαίνεται ότι ήταν μια αποτυχημένη χειρονομία της Γαλλίας», πρόσθεσε ο Mujtaba Rahman, διευθύνων σύμβουλος για την Ευρώπη στην εταιρεία ανάλυσης κινδύνου Eurasia Group, αναφερόμενος στο τηλεφώνημα.
Η Tatiana Stanovaya, επικεφαλής της εταιρείας πολιτικών αναλύσεων R. Politik, είπε ότι η Μόσχα ήταν «κολακευμένη» που έλαβε την κλήση, αλλά προσπάθησε να τη χρησιμοποιήσει προς όφελός της για να τροφοδοτήσει την αντι-ουκρανική της αφήγηση .
«Δεν υπάρχει καθόλου θετική ατζέντα, ούτε ενδιαφέρον για την επανέναρξη της συνεργασίας με τη Γαλλία», είπε η Stanovaya."
Ο ρόλος της Ελλάδας στην ασφαλή τέλεση των Ολυμπιακών αγώνων
Άποψή μας είναι ότι η Ελλάδα, ως η χώρα προέλευσης των Ολυμπιακών Αγώνων και του αθλητικού ιδεώδους, θα μπορούσε να διαδραματίσει κομβικότατο ρόλο στην ασφαλή διεξαγωγή τους στο Παρίσι, αλλά και διαχρονικά.
Πως;
Τον δρόμο μας τον δείχνουν οι ίδιοι οι Ολυμπιακοί αγώνες και το πνεύμα τους, όπου οι ένδοξοι αρχαίοι ημών πρόγονοι κατά τη διάρκεια διεξαγωγής τους έπαυαν οποιαδήποτε πολεμική αναμέτρηση μεταξύ τους.'
Το αυτό προτείνουμε να επιδιώξουμε ως Ελλάδα μέσω Διεθνών πρωτοβουλιών που θα αναλάβουμε σε ΟΗΕ- ΗΠΑ-ΕΕ-Ρωσία-Ουκρανία, να πετύχουμε κατάπαυση του πυρός, στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας καθώς και κάθε άλλου είδους εμπόλεμης σύρραξης στον πλανήτη κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των Ολυμπιακών αγώνων στο Παρίσι, συνοδευόμενη με την συμμετοχή των αθλητών από όλες τις χώρες του πλανήτη, χωρίς αποκλεισμούς.
Ο αθλητισμός ενώνει τους λαούς, δεν τους διχάζει.
Τέλος προτείνεται μετά το τέλος των Ολυμπιακών αγώνων στο Παρίσι, η χώρα μας να ξεκινήσει Διεθνή εκστρατεία , προκειμένου οι Ολυμπιακοί αγώνες να τελούνται πάντα στην γενέτειρά τους, έτσι ώστε η Ελλάδα να αποτελεί λίκνο της Παγκόσμιας Ειρήνης και του αθλητισμού.
Το όφελος θα είναι τεράστιο για την χώρα μας τόσο από πλευράς ασφάλειας και ειρήνης, όσο και απο οικονομικής άποψης.