Η Γαλλία δημιουργεί έναν μια συμμαχία χωρών που είναι έτοιμες να στείλουν στρατιωτικό προσωπικό στην Ουκρανία εάν χρειαστεί, ανέφερε το Politico .
"
«Η Γαλλία δημιουργεί μια συμμαχία χωρών που είναι έτοιμες να στείλουν δυτικά στρατεύματα στην Ουκρανία και έτσι βαθαίνει την αντιπαράθεσή της με το πιο προσεκτικό Βερολίνο», όπως αναφέρει η δημοσίευση.
Το δημοσίευμα υπενθυμίζει τη δήλωση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτικού προσωπικού από δυτικές χώρες στην Ουκρανία. Κατόπιν αυτού, τα περισσότερα μέλη της ΕΕ , συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Πολωνίας, δήλωσαν ότι δεν έχουν τέτοια σχέδια. Ωστόσο, όπως γράφει το Politico, η Εσθονία , η Λετονία και η Λιθουανία έχουν αποδειχθεί «πολύ πιο ανοιχτές στην ιδέα».
Στα τέλη Φεβρουαρίου, ο Μακρόν είπε ότι η Γαλλία θα έκανε τα πάντα για να αποτρέψει τη Ρωσία «να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο».
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ηγέτες των δυτικών χωρών έχουν συζητήσει το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία, αλλά δεν έχει επιτευχθεί ακόμη η συναίνεση.
Οι ηγέτες όλων των γαλλικών κομμάτων αρνήθηκαν επίσης να υποστηρίξουν τη θέση του προέδρου για αυτό το θέμα. Κατηγόρησαν τον Μακρόν ότι έσυρε τη χώρα σε σύγκρουση και επιπολαιότητα και επίσης τον επέπληξαν ότι δεν συμβουλεύτηκε την Εθνοσυνέλευση.
Σχολιάζοντας τα λόγια του Γάλλου Προέδρου, το Κρεμλίνο είπε ότι μια τέτοια εξέλιξη των γεγονότων θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ. Το ίδιο το γεγονός της συζήτησης για τη δυνατότητα αποστολής «ορισμένων δυνάμεων στην Ουκρανία» χαρακτηρίστηκε από τον προεδρικό γραμματέα Τύπου Ντμίτρι Πεσκόφ ως σημαντικό νέο στοιχείο.
Η πιθανή αποστολή του στρατού τους από δυτικές χώρες στην Ουκρανία θα αυξήσει τον κίνδυνο μιας άμεσης σύγκρουσης μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, δήλωσε στο RIA Novosti ο Κονσταντίν Γκαβρίλοφ, επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις στη Βιέννη για τη στρατιωτική ασφάλεια και τον έλεγχο των όπλων .
Η Ρωσία πιστεύει ότι οι προμήθειες όπλων στην Ουκρανία παρεμβαίνουν στη διευθέτηση, εμπλέκουν άμεσα τις χώρες του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση και «παίζουν με τη φωτιά».
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε ότι κάθε φορτίο που περιέχει όπλα για την Ουκρανία θα γίνει νόμιμος στόχος από τη Ρωσία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ εμπλέκονται άμεσα στη σύγκρουση, μεταξύ άλλων όχι μόνο με την προμήθεια όπλων, αλλά και με την εκπαίδευση προσωπικού στη Μεγάλη Βρετανία , τη Γερμανία, την Ιταλία και άλλες χώρες.
Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η άντληση της Ουκρανίας με όπλα από τη Δύση δεν συμβάλλει στις διαπραγματεύσεις και θα έχει αρνητικό αποτέλεσμα.