Ηλιαχτίδα διακοπής των επιχειρήσεων του Ισραηλινού στρατού στη Λωριδα της Γάζας, με ταυτόχρονη απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται από την Χαμάς, λόγω Ραμαζανιού, αχνοφαίνεται στον ορίζοντα.
ΗΠΑ-Αίγυπτος-Κατάρ ψήνουν συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς ενόψει Ραμαζανιού-Όροι-Προϋποθέσεις
Σύμφωνα με λίαν έγκριτο Διεθνές ΜΜΕ, "ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάϊντεν δήλωσε ότι το Ισραήλ θα ήταν πρόθυμο να σταματήσει τον πόλεμό του κατά της Χαμάς στη Γάζα κατά τη διάρκεια του ερχόμενου ιερού μήνα των μουσουλμάνων του Ραμαζανιού, εάν επιτευχθεί συμφωνία για την απελευθέρωση ορισμένων από τους ομήρους που κρατούν οι μαχητές της", επισημαίνοντας:
"Διαπραγματευτές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αίγυπτο και το Κατάρ εργάζονται για να μεσολαβήσουν σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός όπου θα απελευθέρωσε η Χαμάς μερικούς από τους δεκάδες ομήρους που κρατά, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων και διακοπή των μαχών για έξι εβδομάδες.
Κατά τη διάρκεια της παύσης, οι συνομιλίες θα συνεχιστούν για την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων και επιπλέον Παλαιστινίων κρατουμένων που κρατούνται από το Ισραήλ.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν ότι τα σχόλια του Μπάιντεν σε μια βραδινή εκπομπή που γυρίστηκε τη Δευτέρα ήταν έκπληξη και δεν έγιναν σε συντονισμό με την ηγεσία της χώρας. Ένας αξιωματούχος της Χαμάς υποβάθμισε κάθε αίσθηση προόδου, λέγοντας ότι η ομάδα δεν θα αμβλύνει τις απαιτήσεις της.
Οι διαπραγματεύσεις ήταν ακόμη σε εξέλιξη την Τρίτη στο Κατάρ.
Ανώτερος αξιωματούχος από την Αίγυπτο είπε ότι το προσχέδιο της συμφωνίας περιλαμβάνει την απελευθέρωση έως και 40 γυναικών και ηλικιωμένων ομήρων με αντάλλαγμα έως και 300 Παλαιστίνιους κρατούμενους, κυρίως γυναίκες, ανήλικους και ηλικιωμένους.
Ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει τις διαπραγματεύσεις, είπε ότι η προτεινόμενη παύση των μαχών έξι εβδομάδων θα επιτρέψει σε εκατοντάδες φορτηγά να μεταφέρουν την απελπιστικά αναγκαία βοήθεια στη Γάζα κάθε μέρα, συμπεριλαμβανομένου του βορρά που έχει πληγεί σοβαρά.
Η έναρξη του Ραμαζανιού, που αναμένεται να είναι στις 10 Μαρτίου, θεωρείται ως ανεπίσημη προθεσμία για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
Ο μήνας είναι μια περίοδος αυξημένης θρησκευτικής τήρησης και νηστείας από την αυγή μέχρι το σούρουπο για εκατοντάδες εκατομμύρια μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο.
Οι εντάσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων έχουν φουντώσει στο παρελθόν κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα.
«Έρχεται Ραμαζάνι και υπήρξε συμφωνία από τους Ισραηλινούς ότι δεν θα συμμετάσχουν σε δραστηριότητες και κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, προκειμένου να μας δοθεί χρόνος να βγάλουμε όλους τους ομήρους έξω», είπε ο Μπάιντεν σε μια εμφάνισή του στην εκπομπή «Late Night With» του NBC, στον Σεθ Μάγιερς».
Σε ξεχωριστά σχόλια τη Δευτέρα, ο Μπάιντεν είπε ότι ελπίζει ότι μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ την επόμενη εβδομάδα.
Ταυτόχρονα, ο Μπάιντεν δεν ζήτησε να τερματιστεί ο πόλεμος, ο οποίος προκλήθηκε από τη φονική επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, όταν μαχητές σκότωσαν 1.200 ανθρώπους, κυρίως πολίτες, και απήγαγαν περίπου 250 άτομα, σύμφωνα με το Ισραήλ. αρχές.
Αρνητική η αντίδραση Ισραήλ-Χαμάς που θέτουν προαπαιτούμενα
Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας επειδή δεν είχαν εξουσιοδότηση να συζητήσουν τις ευαίσθητες συνομιλίες με τα μέσα ενημέρωσης, δήλωσαν ότι το Ισραήλ επιθυμεί μια συμφωνία άμεσα, αλλά ότι η Χαμάς συνεχίζει να προωθεί υπερβολικές απαιτήσεις.
Είπαν επίσης ότι το Ισραήλ επιμένει οι γυναίκες στρατιώτες να είναι μέρος της πρώτης ομάδας ομήρων που θα απελευθερωθούν βάσει οποιασδήποτε συμφωνίας εκεχειρίας.
Ο αξιωματούχος της Χαμάς, Ahmad Abdel-Hadi, ανέφερε ότι η αισιοδοξία για μια συμφωνία ήταν πρόωρη.
«Η αντίσταση δεν ενδιαφέρεται να εγκαταλείψει κανένα από τα αιτήματά της και αυτό που προτείνεται δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που είχε ζητήσει», είπε στο παναραβικό τηλεοπτικό κανάλι Al Mayadeen.
Η Χαμάς είχε προηγουμένως απαιτήσει από το Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμο ως μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας, την οποία ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε «παραληρηματική».
"Ανοιχτές" οι ΗΠΑ υπό όρους σε χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Ράφα
Ο Μπάιντεν, ο οποίος έχει δείξει σθεναρή υποστήριξη στο Ισραήλ καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου, άφησε ανοιχτή την πόρτα στις παρατηρήσεις του για μια ενδεχόμενη ισραηλινή χερσαία επίθεση στην πόλη Ράφα στη νότια Γάζα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, όπου περισσότερα από τα μισά από τα 2,3 εκατομμύρια του θύλακα άνθρωποι τράπηκαν σε φυγή μετά από ισραηλινές εντολές εκκένωσης.
Η προοπτική εισβολής στη Ράφα έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό για τη μοίρα των αμάχων που έχουν παγιδευτεί εκεί.
Ο Νετανιάχου είπε ότι μια χερσαία επιχείρηση στη Ράφα είναι αναπόφευκτη συνιστώσα της στρατηγικής του Ισραήλ για τη συντριβή της Χαμάς. Αυτή την εβδομάδα, ο στρατός υπέβαλε για έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο επιχειρησιακά σχέδια για την επίθεση, καθώς και σχέδια εκκένωσης αμάχων εκεί.
Ο Μπάιντεν είπε ότι πιστεύει ότι το Ισραήλ έχει επιβραδύνει τους βομβαρδισμούς του στη Ράφα.
«Πρέπει και έχουν δεσμευτεί απέναντί μου ότι θα φροντίσουν να εκκενώσουν σημαντικά τμήματα της Ράφα προτού πάνε και απομακρύνουν την υπόλοιπη Χαμάς», είπε. «Αλλά είναι μια διαδικασία».
Κοντά στις 30.000 οι απώλειες των Παλαιστινίων από την Ισραηλινή επίθεση
Η καταστροφική αεροπορική, θαλάσσια και χερσαία εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα έχει σκοτώσει περισσότερους από 29.700 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα που διοικείται από τη Χαμάς.
Δεν κάνει διάκριση μεταξύ μαχητών και αμάχων στον αριθμό της.
Οι μάχες έχουν εξαλείψει μεγάλες εκτάσεις του αστικού τοπίου, έχουν εκτοπίσει το 80% του πληθυσμού του χτυπημένου θύλακα και έχουν πυροδοτήσει ανησυχίες ότι μπορεί να επέλθει λιμός και ασθένειες σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
Η πρώτη και μοναδική κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο, στα τέλη Νοεμβρίου, οδήγησε στην απελευθέρωση περίπου 100 ομήρων —κυρίως γυναικών, παιδιών και ξένων υπηκόων— σε αντάλλαγμα για περίπου 240 Παλαιστίνιους που φυλακίστηκαν από το Ισραήλ, καθώς και μια σύντομη διακοπή του μαχητικός.
Περίπου 130 όμηροι παραμένουν στη Γάζα, αλλά το Ισραήλ λέει ότι περίπου το ένα τέταρτο από αυτούς είναι νεκροί."
Αυξημένες οι πιθανότητες συμφωνίας Ισραήλ-Χαμάς
Με βάση τα παραπάνω εκτιμούμε ότι είναι πάρα πολύ πιθανή η επίτευξη συμφωνίας Ισραήλ-Χαμάς για τους εξής λόγους:
1. To Ισραήλ θα δείξει ότι σέβεται την θρησκευτική γιορτή των Μουσουλμάνων Ραμαζάνι, εξευμενίζοντας τις μουσουλμανικές χώρες.
2.Επιπλέον θα επιτρέψει να εισέλθει ανθρωπιστική βοήθεια, καταλαγιάζοντας το κλίμα δυσφορίας της Διεθνούς Κοινότητας για λιμοκτονία των αμάχων Παλαιστίνιων που συντελείται στη Ράφα και στη Λωρίδα της Γάζας γενικότερα.
3. Θα βοηθήσει στον διαχωρισμό των Παλαιστινίων αμάχων από τα στελέχη της Χαμάς στη Ράφα, για μελλοντική επιχείτρηση του Ισραήλ εναντίον τους, αφού τα κέντρα ανθρωπιστικής βοήθειας που αυτή θα διανεμηθεί, πιθανολογούμε ότι θα είναι σε συγκεκριμένα σημεία και μάλλον εκτός της εν λόγω πόλης , ελεγχόμενα από τον Ισραηλινό στρατό.
4. Η απελευθέρωση σημαντικού αριθμού ομήρων από την Χαμάς, θα εξευμενίσει την εσωτερική κοινή γνώμη στο Ισραήλ που κατακεραυνώνει τον Νετανιάχου μέχρι στιγμής, για την αρνητική του στάση στο να συνδυαλαγεί με την Χαμάς.
5. Θα αποφέρει όφελος στη Χαμάς με την απελευθέρωση εκατοντάδων κρατούμενών της στις Ισραηλινές φυλακές.
6. Θα αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις τάξεις των Παλαιστινίων σε βάρος της Χαμάς, την οποία θεωρούν υπαίτια για τα δεινά που υφίστανται
7. Τέλος έχει τη στήριξη η πρόταση των ΗΠΑ-πιστό σύμμαχο του Ισραήλ- και του Κατάρ - πιστού σύμμαχου της Χαμάς.