Έξι χρόνια μετά την έναρξή του, ο αμερικανικός στρατός αποφάσισε να ακυρώσει το πρόγραμμα μελλοντικού επιθετικού και αναγνωριστικού ελικοπτέρου (FARA), ένα πρόγραμμα το οποίο είχε δημιουργηθεί με σκοπό να αποκτήσει το Πεντάγωνο ένα οπλισμένο κατασκοπευτικό ελικόπτερο επόμενης γενιάς.
Η Νέα Μεγαλύτερη Ακύρωση Αμερικανικού Προγράμματος
Η ανακοίνωση της εγκατάλειψης του προγράμματος, το οποίο κόστισε περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες, πάρθηκε στις 8 Φεβρουαρίου φέτος. Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Ράντι Τζορτζ δήλωσε πως «μαθαίνουμε από το πεδίο της μάχης, ειδικά από την Ουκρανία, πως η εναέρια αναγνώριση έχει αλλάξει ριζικά».
Στην συνέχεια εξήγησε πως «οι αισθητήρες και τα όπλα που είναι τοποθετημένα σε ένα εύρος μη επανδρωμένων συστημάτων ή στο διάστημα είναι πανταχού παρών, έχουν μεγαλύτερο βεληνεκές και είναι οικονομικότερα από ποτέ».
Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε έτσι πως θα επεκτείνει τον εξοπλισμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών του, βάσει των διδαγμάτων που συγκέντρωσε από το «σύγχρονο πεδίο της μάχης».
Η απόφαση για ακύρωση του προγράμματος πάρθηκε παρά το γεγονός πως το Πεντάγωνο επένδυσε μεγάλα χρηματικά κεφάλαια στο FARA από το 2018 μέχρι και σήμερα. Δύο αμυντικές εταιρείες ανταγωνίζονταν στον διαγωνισμό, η Sikorsky με το ελικόπτερο Raider X και η Bell με το ελικόπτερο 360 Invictus. Τα πρωτότυπα αυτών των ελικοπτέρων θα πετούσαν μέσα στο 2024, ωστόσο η αμερικανική ανακοίνωση άλλαξε ολοκληρωτικά τα σχέδια.
Σε δήλωσή της μετά την ακύρωση του προγράμματος η αεροναυπηγική Sikorsky ανέφερε πως το Raider X παρείχε «υψηλότερη ταχύτητα, εμβέλεια και ευκινησία από κάθε άλλο ελικόπτερο στον κόσμο», ενώ πρόσθεσε πως «είμαστε απογοητευμένοι για αυτήν την απόφαση του Πενταγώνου, ωστόσο είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον του Raider X στην διεθνή αγορά».
Πολλοί ειδικοί έχουν αναφέρει πως έχουμε να κάνουμε με την μεγαλύτερη ακύρωση αμερικανικού στρατιωτικού προγράμματος εδώ και μία δεκαετία.
Πώς Ευθύνεται η Ρωσία για την Ακύρωση Αυτήν;
Πώς ευθύνεται η Ρωσία για την ακύρωση αυτήν; Η Ουκρανία τα τελευταία δύο χρόνια έχει μετατραπεί σε νεκροταφείο ελικοπτέρων, τόσο για τον στρατό του Κιέβου όσο και για τις δυνάμεις της Μόσχας. Οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι αναγκάστηκαν να προσαρμόσουν τις τακτικές τους έτσι ώστε να αυξήσουν την ασφάλεια των ελικοπτέρων τους.
Παράλληλα, ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέδειξε την χρησιμότητα των μη επανδρωμένων συστημάτων, ειδικά στον ρόλο των αναγνωριστικών και κατασκοπευτικών πλατφορμών. Αν και οι Αμερικανοί επιζητούσαν χρόνια τώρα να αποκτήσουν έναν ποικιλόμορφο στόλο drones, οι ρωσο-ουκρανικές μάχες τους ώθησαν να βιαστούν.