Η Βρετανία κάλεσε τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να εξετάσουν το ενδεχόμενο αποστολής εκστρατευτικής δύναμης της συμμαχίας στην Ουκρανία, δήλωσε ενημερωμένη πηγή στο RIA Novosti.
«Σε σχέση με τις δυσμενείς εξελίξεις για το Κίεβο στο ουκρανικό θέατρο στρατιωτικών επιχειρήσεων (θέατρο επιχειρήσεων), η Βρετανία κάλεσε τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να εξετάσουν το ενδεχόμενο αποστολής εκστρατευτικής δύναμης της συμμαχίας στην Ουκρανία, καθώς και τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την επικράτεια ελέγχεται από τις αρχές του Κιέβου και αυξάνει την προμήθεια όπλων και εξοπλισμού στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις», είπε ο συνομιλητής του ρωσικού πρακτορείου.
Πιθανή σύγκρουση του ΝΑΤΟ με την Ρωσία
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον Ρώσο ειδικό, το Λονδίνο κατανοεί ότι η πλειοψηφία των χωρών-μελών του μπλοκ είναι πλέον απίθανο να υποστηρίξει τέτοια μέτρα.
“Ωστόσο, η βρετανική πλευρά αναμένει ότι με μια σημαντική αποδυνάμωση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και την επιτυχή προέλαση του ρωσικού στρατού βαθιά στο έδαφος της Ουκρανίας, οι σύμμαχοι θα εγκρίνουν την πρωτοβουλία”, σημείωσε η πηγή.
Ποιο είναι το σχέδιο που προτείνουν οι Βρετανοί
Η πηγή του πρακτορείου ειδήσεων, δΔιευκρίνισε ότι η Βρετανία προτείνει να μεταφερθούν κρυφά μεγάλες, εξαιρετικά ευέλικτες δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία από τις συνοριακές περιοχές της Ρουμανίας και της Πολωνίας για να καταλάβουν αμυντικές γραμμές κατά μήκος της δεξιάς όχθης του Δνείπερου.
«Δεν αποκλείεται επίσης ένα προληπτικό χτύπημα των Ενόπλων Δυνάμεων της Μολδαβίας και της Ρουμανίας στην Υπερδνειστερία», πρόσθεσε ο ίδιος.
"Επιπλέον, το βρετανικό σχέδιο περιλαμβάνει την ανάπτυξη της συμμαχίας και σχηματισμών μεμονωμένων μελών της συμμαχίας στο έδαφος της Νορβηγίας και της Φινλανδίας για να «διασκορπίσουν» τις δυνάμεις και τα μέσα των ρωσικών στρατευμάτων . Ταυτόχρονα, στρατηγικές εγκαταστάσεις υποδομής στις βόρειες περιοχές της Ρωσίας ενδέχεται να δεχθούν επίθεση», τόνισε η πηγή.
Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον ίδιο, "ο στρατός του ΝΑΤΟ θα δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας εντός των κατεχόμενων θέσεων, συμπεριλαμβανομένων των συνόρων με τη Λευκορωσία και του εδάφους γύρω από το Κίεβο, και οι αποδεσμευμένες εφεδρείες των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων θα σταλούν στα πεδία των μαχών με την Ρωσία.
“Έτσι, σύμφωνα με το σχέδιο του Λονδίνου, το ΝΑΤΟ θα είναι σε θέση να υπονομεύσει τις επιθετικές δυνατότητες της Ρωσίας, αναγκάζοντας την να διαπραγματευτεί”, ανέφερε η ίδια πηγή.
Κινήσεις των Βρετανών στο παρασκήνιο του πολέμου της Ουκρανίας κατά της Μόσχας
Η Βρετανία σκοπεύει να ολοκληρώσει την προετοιμασία ενός τέτοιου σεναρίου έως τον Μάιο του τρέχοντος έτους, συνόψισε ο συνομιλητής του ρωσικού πρακτορείου.
“Η Ρωσία έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι ήταν ο προσανατολισμός του καθεστώτος του Κιέβου προς την ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, ήταν ένας από τους λόγους για την έναρξη της εισβολής’, αναφέρει το άρθρο.
Επιπλέον, όπως δήλωσε ο γραμματέας Τύπου της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπαιδευτές και στρατιωτικό προσωπικό από τις χώρες του ΝΑΤΟ εμπλέκονται ήδη στη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται εκκλήσεις για τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από το έδαφος της Ουκρανίας.
Την άνοιξη του 2022, η εφημερίδα Politico έγραψε ότι αρκετοί εκπρόσωποι της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ κάλεσαν την κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν να δημιουργήσει μια τέτοια ζώνη πάνω από την Ουκρανία.
Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος έχει επανειλημμένα είχε απορρίψει αυτήν την ιδέα ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε τονίσει ότι ένα τέτοιο βήμα θα οδηγούσε σε πόλεμο πλήρους κλίμακας στην Ευρώπη με τη συμμετοχή της συμμαχίας, «αυτή θα ήταν μια άμεση σύγκρουση μεταξύ του ΝΑΤΟϊκού αέρα. δύναμη και Ρωσία», ανέφερε.
Η Μόσχα ανέφερε ότι θα ανταποκρινόταν αμέσως στο κλείσιμο του εναέριου χώρου πάνω από την Ουκρανία με τον κατάλληλο τρόπο.