Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

ΗΠΑ και Ουκρανία με χρήση σμηνών UCAV -USV και υποβρύχιων drones μας "δείχνουν τον δρόμο" στο Αιγαίο- Έτσι θα κυριαρχήσουμε απέναντι στους Τούρκους

Έχει παρατηρηθεί ότι σε κάθε στρατιωτική αναμέτρηση αναδεικνύεται ο ρόλος και η τακτική χρησιμοποίηση ενός καινοτόμου οπλικού συστήματος, που παίζει αποφασιστικό ρόλο στην επίτευξη της νίκης.

Καινοτόμα όπλα και drones

Η Μακεδονική Σάρισα του Μ. Αλεξάνδρου, οι τοξότες ιππείς του Τσέγκις Χάν, το πυροβολικό του Μ.Ναπολέοντα, τα άρματα του Γκουντέριαν και του Ρόμελ συνδυαστικά με πυροβολικό και αεροπορία, τα αεροπλανοφόρα και οι πύραυλοι κρούζ των ΗΠΑ  στους πολέμους του Κόλπου, αποτελούν χαρακτηριστικά τέτοια παραδείγματα.

Ωστόσο οι τελευταίες ένοπλες συρράξεις σε Συρία-Λιβύη-Ναγκόρνο Καραμπάχ και Ουκρανία ανέδειξαν τον σημαντικότατο  ρόλο των Drones( UCAV-UAV-USV ) στις σύγχρονες επιχειρήσεις.  

Οι ΗΠΑ επιστετεύουν υποβρύχια drones για να αντιμετωπίσουν το αριθμητικά ανώτερο ναυτικό της Κίνας

"Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει  το αριθμητικά ανώτερο ναυτικό της Κίνας με υποβρύχια drones" επισημαίνει σε άρθρο του Διεθνές ΜΜΕ, επισημαίνοντας:

"Φανταστείτε ένα σενάριο όπου 200 υποβρύχια drones ως μέρος ενός σμήνους που εκτοξεύτηκε από ένα πολεμικό πλοίο κρύβονται στα βάθη των ωκεανών, αφιερώνοντας το χρόνο τους για να αξιολογήσουν τις θαλάσσιες απειλές και να πλήξουν  ένα εχθρικό σκάφος όταν χρειαστεί.

Το Ναυτικό των ΗΠΑ επιλέγει  να εργαστεί σε υποβρύχια αυτόνομα drones που θα αντισταθμίσουν το αριθμητικό πλεονέκτημα που έχει το κινεζικό ναυτικό στον Ινδο-Ειρηνικό.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ προσέγγισε την αμυντική βιομηχανία για να δουλέψει υποβρύχια αυτόνομα drones που μπορούν να διασχίσουν εκατοντάδες μίλια μέσα από αμφισβητούμενο υδάτινο χώρο, στη συνέχεια να περιπλανηθούν στο καθορισμένο μέρος για να προσέξουν για θαλάσσιες απειλές και στη συνέχεια να πλήξουν ένα εχθρικό θαλάσσιο σκάφος εάν απαιτείται .

Αυτό έγινε λαμβάνοντας υπόψη την αυξανόμενη επιθετικότητα που επιδεικνύει η Κίνα εναντίον της Ταϊβάν. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ πειραματίζεται στον Ειρηνικό με μια ιδέα θανατηφόρου drone που ονομάζεται «τοπίο κόλασης».

Η τακτική χρησιμοποίηση των drones από τις ΗΠΑ για διακοπή εισβολής της Κίνας στην Ταϊβάν

Σύμφωνα με την ιδέα, οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν να διακόψουν την αμφίβια εισβολή της Κίνας στην Ταϊβάν με έναν συνδυασμό περιπλανώμενων πυρομαχικών και επιθετικών drones.

Οι παρατηρητές του ναυτικού έχουν προβλέψει ότι τα σμήνη των φθηνών drones υποβρυχίων θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη μεγαλύτερη απειλή. Τα σμήνη drones θα είναι μικρά, ελαφριά και φθηνά. Δικτυωμένα μαζί, θα συνεργάζονται σαν μέλισσες από την ίδια κυψέλη.

Υποβρύχια, μεγάλα μητρικά drones ή πολεμικά πλοία θα μπορούσαν να απελευθερώσουν εκατοντάδες τέτοια αναλώσιμα drones. Γεμάτα από τον ωκεανό, αυτά τα συστήματα σμήνος μπορούν να παρέχουν ικανότητα επιτήρησης μακράς διαρκείας και να κινούνται σύμφωνα με τις επιχειρησιακές απαιτήσεις.

Στη δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Μονάδα Πρωτοβουλίας Άμυνας (DIU), το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ αναζητά «μικρά μη επανδρωμένα οχήματα επιφανείας (sUSV) ικανά να διασχίζουν αυτόνομα εκατοντάδες μίλια μέσω αμφισβητούμενου υδάτινου χώρου, να περιπλανώνται σε μια καθορισμένη περιοχή λειτουργίας ενώ παρακολουθούν θαλάσσια επιφανειακές απειλές ».

Οι πλατφόρμες χαμηλού κόστους που αναζητά η DIU θα μπορούσαν να τεθούν σε παραγωγή το επόμενο έτος.

Στόχος είναι η κατασκευή 10 ή περισσότερων συστημάτων ανά μήνα, τα οποία θα έχουν ετήσιο ρυθμό παραγωγής 120 ή περισσότερων τέτοιων drones. Οι αναχαιτιστές θα πρέπει να λειτουργούν σε συνεκτικές ομάδες και να εκτελούν πολύπλοκες αυτόνομες συμπεριφορές που προσαρμόζονται στις δυναμικές, αποφυγές κινήσεων του καταδιωκόμενου σκάφους.

Αυτά τα ωκεάνια οχήματα θα λειτουργήσουν για να εξασφαλίσουν την ελευθερία ναυσιπλοΐας, όχι μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και για τους συμμάχους και τους εταίρους τους σε όλο τον κόσμο.

Τα περιπλανώμενα πυρομαχικά, αλλιώς γνωστά ως drones καμικάζι, διαφέρουν από τα άλλα όπλα στο ότι είναι σχετικά αργά αλλά ικανά να περιπολούν μια περιοχή για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, αναζητώντας στόχους πριν τους εντοπίσουν, τους επιλέξουν και τους επιτεθούν.

Ένα σμήνος δεκάδων που περιλαμβάνει εκατοντάδες ή και χιλιάδες μικρά drones μπορεί να κατακλύσει έναν στόχο.

Ενώ μπορεί να μην ήταν σε θέση να βυθίσουν ένα πολεμικό πλοίο, θα μπορούσαν εύκολα να καταστρέψουν το ραντάρ και τα αμυντικά συστήματα, αφήνοντάς το ανοιχτό για να στοχοποιηθεί από άλλα όπλα.

USV και υποβρύχια drones

Το αυτόνομο όχημα θα πρέπει να έχει αυτονομία 500-1000 ναυτικών μιλίων και να μπορεί να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο 1000 λίβρες ενώ λειτουργεί με ντίζελ.

Τα βυθισμένα drones θα έχουν την ικανότητα να περιπλανώνται για αρκετές ημέρες και θα μπορούν να διασχίζουν με ταχύτητα 35 κόμβων ή μεγαλύτερη.

Με την ικανότητά τους να λειτουργούν αυτόνομα και να αντιλαμβάνονται και να αποφεύγουν την ικανότητα αποφυγής θαλάσσιων κινδύνων και συγκρούσεων με πλοία, τα υποβρύχια drones μπορούν να λειτουργούν σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας ή όπου δεν μπορούν να φτάσουν τα σήματα του παγκόσμιου δικτύου πλοήγησης.

Αυτό θα βοηθούσε τα drones να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους ακόμα κι αν χαθεί η σύνδεση επικοινωνίας με το κέντρο διοίκησης.

Εξοπλισμένα με λογισμικό τρίτων κατασκευαστών, τα drones θα πρέπει να μπορούν να επιδεικνύουν την ικανότητα συλλογικής αναχαίτισης ενώ θα πλοηγούνται αυτόνομα σε σημεία που καθορίζονται από τον χρήστη.

Η απαίτηση είναι τα οχήματα να μπορούν να εκτελούν αποστολές αναζήτησης και να αναφέρουν τα πλοία ενδιαφέροντος με υψηλή ακρίβεια.

Για να αποφευχθεί ο εντοπισμός, τα υποβρύχια drones θα πρέπει να προσαρμόζουν τη στάση του ελέγχου εκπομπών αυτόματα (EMCON) όταν βρίσκονται κοντά σε συγκεκριμένα σκάφη και αεροσκάφη ή σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές.

Καθώς τα drones κυνηγιού υποβρυχίων ωριμάζουν, θα μπορούσαν θεωρητικά να αποκτήσουν επιθετικές δυνατότητες καμικάζι παρόμοιες με τα υπάρχοντα μίνι drones εδάφους επίθεσης Switchblade.

Ένας ειδικός μιλώντας στους EurAsian Times είπε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για τα υποβρύχια σμήνη drones είναι η διατήρηση υποβρύχιων συνδέσεων επικοινωνίας μέσω του πυκνού υδάτινου μέσου.

Τα αυτόνομα drones μπορούν να παρακάμψουν αυτό το πρόβλημα, αλλά η ανάγκη για ένα σύστημα επιτήρησης για τη μετάδοση χρήσιμων δεδομένων παραμένει.

Μια άλλη πρόκληση που αντιμετωπίζουν τα μικρά drones είναι ότι δεν μπορούν να μεταφέρουν πολλά καύσιμα ή όπλα. Η εμβέλεια και η ταχύτητά τους είναι περιορισμένες, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα θα απαιτήσουν κάποιο είδος μητρικού σκάφους μεγάλης αντοχής (ή «μητρικό αεροπλάνο») για να αναπτυχθούν.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ επιδιώκει μερικά έργα ανθυποβρυχιακών drone.

Δοκιμάζει εναέρια σμήνη drones LOCUST (που αντιπροσωπεύουν Τεχνολογία χαμηλού κόστους UAV Swarming) εξοπλισμένα με ανιχνευτές μαγνητικής ανωμαλίας (MAD) .

Ένα σύστημα εκτόξευσης επιφανείας που μοιάζει με κανόνι μπορεί επίσης να εκτοξεύσει πολλαπλά drones LOCUST στον ουρανό.

Από τον εντοπισμό θαλάσσιων ναρκοπεδίων έως το κυνήγι υποβρυχίων

Τα σημερινά σμήνη σχέδια UUV επικεντρώνονται κυρίως στον εντοπισμό ναρκών και βυθισμένων αντικειμένων. Μια ιδιωτική εταιρεία, η Sagar Defense Engineering, έχει αναπτύξει την τεχνολογία Autonomous Swarm που μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό υποβρύχιων ναρκών.

Το σμήνος περιλαμβάνει ευκίνητα drones που συνεργάζονται για τον αποτελεσματικό εντοπισμό και την εξουδετέρωση των υποβρύχιων ναρκών.

Η Sagar Defense επιβεβαίωσε στους EurAsian Times ότι το σύστημα είναι επιχειρησιακό και έτοιμο να αναπτυχθεί.

Η χρήση drones στον πόλεμο στην Ουκρανία 

Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας έδειξε πώς τα μικρά drones, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών τετρακοπτέρων, μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες ζημιές πραγματοποιώντας αναγνώριση, κατευθύνοντας πυρά πυροβολικού και εξολοθρεύοντας τανκς.

Ο κύριος περιορισμός αυτών των drones είναι ότι το καθένα απαιτεί τον δικό του χειριστή. Σε αντίθεση με αυτό, ένα σμήνος περιλαμβάνει εκατοντάδες ή χιλιάδες drones που ελέγχονται ως ενιαία μονάδα.

Ο Ινδικός Στρατός εισήγαγε Swarm Drone το 2022 ενώ οι εντάσεις με την Κίνα κορυφώνονταν. Παρέχεται από μια ινδική startup – New Space Research & Technologies με έδρα τη Μπανγκαλούρου, ενώ  το σμήνος των 100 drones μπορεί να χτυπήσει στόχους σε απόσταση τουλάχιστον 50 km σε εχθρικό έδαφος.

Χρησιμοποιεί αλγόριθμους για να τους επιτρέψει να διανέμουν τις εργασίες αυτόματα. Η Ινδική Πολεμική Αεροπορία (IAF) ανακοίνωσε το 2023 ότι θα εργαστεί για εναέρια drones."

 ΗΠΑ-Ουκρανία μας δείχνουν τον δρόμο στο Αιγαίο

Τόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία όσοα και οι ΗΠΑ με αυτά που μνημονεύθηκαν παραπάνω μας δείχνουν τη σημασία των UCAV- USV-Drone kamikaze και υποβρύχιων drones στις σύγχρονες στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ας τους αντιγράψουμε στο Αιγαίο και θα κυριαρχήσουμε έναντι των Τούρκων.

Για να γίνει αυτό απαιτείται άμεσα η μεταστροφή των εξοπλιστικών προγραμμάτων της χώρας μας ,στην προμήθεια αρχικά και στην εγχώρια κατασκευή στη συνέχεια UCAV- USV-Drone kamikaze και υποβρύχιων drones, σε πολύ μεγάλους αριθμούς με σχετικά χαμηλό κόστος.

Θα πρέπει  επίσης να αντιληφθούμε, ότι  USV μας δίνουν τη δυνατότητα προσβολής στρατιωτικών και μη στόχων στα μικρασιατικά παράλια, πλήτοντας ναυτικές δυνάμεις των Τούρκων ακόμη και εντός των λιμένων τους.

Είναι προτιμότερο η Ελλάδα  ,να έχει 1 λιγότερο μαχητικό αεροσκάφος F-16, που σύμφωνα με πρόσφατες τιμές αγοράς από την Βουλγαρία 1  Αμερικανικό F-16 BLOCK70,   κοστίζει μαζί με τα οπλικά του συστήματα  200 εκατομμύρια δολάρια  και με τα ίδια χρήματα να αγοράσει  800 USV.

Η Ελλάδα με το πλήθος των νήσων, ενδιάμεσων νήσων, μικρονήσων και βραχονησίδων που διαθέτει στο Αιγαίο έχει ανάγκη να διαθέτει στο οπλοστάσιό της πληθώρα οπλικών συστημάτων, μεγάλης ακρίβειας και φονικότητας προκειμένου να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα, όπως είναι τα UCAV- USV-Drone kamikaze και υποβρύχια drones.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ