Το ρωσικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο Imperator Aleksandr III (Αυτοκράτορας Αλέξανδρος Γ') της κλάσης Borei πραγματοποίησε με επιτυχία μία δοκιμαστική εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου τύπου Bulava.
Το συγκεκριμένο όπλο είναι σχεδιασμένο να μεταφέρει πυρηνικές κεφαλές, ανακοίνωσε σήμερα Κυριακή 5 Νοεμβρίου το ίδιο το ρωσικό υπουργείο άμυνας, σύμφωνα με το Reuters.
Τρομερή Εκτόξευση Δοκιμαστικού Πυρηνικού Πυραύλου
«Η εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου αποτελεί το τελικό στάδιο των δοκιμών, μετά των οποίων θα παρθεί η απόφαση εάν υιοθετηθεί το σκάφος εντός των ρωσικών ναυτικών δυνάμεων» δήλωσε το υπουργείο μέσω της γνωστής πλατφόρμας Telegram.
Ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος, ο οποίος εκτοξεύθηκε από υποβρύχιο επίπεδο από μία θέση πυρός στην Λευκή Θάλασσα στις βόρειες ακτές της Ρωσίας, χτύπησε έναν στόχο αρκετά δεκάδες χιλιόμετρα μακριά στην Χερσόνησο της Καμτσάτκας στην ρωσική Άπω Ανατολή, δήλωσε το Κρεμλίνο χωρίς όμως να αποκαλύψει το ακριβές μέρος που έλαβε χώρα η προσγείωση του πυραύλου.
Το υποβρύχιο Imperator Aleksandr III της κλάσης Borei, εξοπλισμένο με 20 πυραύλους Bulava και σύγχρονες τορπίλες, καθελκύστηκε τον Δεκέμβριο του φετινού έτους σε μία τελετή στην οποία παραβρέθηκε αυτοπροσώπως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε αποκαλύψει τότε η TASS.
Να σημειώσουμε πως το Imperator Aleksandr III αποτελεί μέρος της βελτιωμένης κλάσης Borei (Project 955A), η οποία τέθηκε σε λειτουργία για πρώτη φορά το 2020 και μπορεί να μεταφέρει 4 περισσότερους βαλλιστικούς πυραύλους (20) συγκριτικά με τα προηγούμενα σκάφη της κλάσης (16) του προγράμματος Project 955.
Οι ρωσικές ναυτικές δυνάμεις διαθέτουν σε υπηρεσία τρία πυρηνοκίνητα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων της βελτιωμένης κλάσεως Borei στο οπλοστάσιό τους, ενώ ένα ακόμη βρίσκεται σήμερα σε στάδιο δοκιμών και τρία υπό κατασκευή, μετέδωσε το ρωσικό υπουργείο άμυνας.
Όσον αφορά τον πύραυλο Bulava μήκους 12 μέτρων και εκτιμώμενου μέγιστου βεληνεκούς πυρός στα 8.000 χιλιόμετρα είναι ένα πανίσχυρος διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος που μπορεί να μεταφέρει έως και 6 πυρηνικές εκρηκτικές κεφαλές. Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει γίνει το κύριο στοιχείο του ναυτικού τμήματος της ρωσικής πυρηνικής τριάδας.
Ο Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν επιμένει πως η Ρωσία διατηρεί την πυρηνική αποτρεπτική της δύναμης έτσι ώστε να μπορεί να αποτρέψει πιθανές επιθέσεις από τις αυξανόμενες απειλές ασφάλειάς της, ειδικά τώρα που οι εντάσεις μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης βρίσκονται στα κόκκινα. Μετά το ξέσπασμα του ρωσο-ουκρανικού πολέμου το 2022 η ρητορική του Κρεμλίνου αναφορικά με την χρήση πυρηνικών όπλων έχει δει τεράστια αύξηση, για αυτό και η Δύση υποστήριζε διστακτικά το Κίεβο για κάποιο διάστημα.