Την ώρα που η προσοχή της Διεθνούς Κοινότητας, έχει εστιαστεί στις εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία και την νέα άρνηση της Ρωσίας να προσέλθει σε συμφωνία για την ασφαλή μεταφορά Ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης θάλασσας, με αποτέλεσμα να υφίσταται επισιτιστικό πρόβλημα για φτωχές χώρες του κόσμου και ιδίως της Κεντρικής Αφρικής, με αναμενόμενο επακόλουθο στο προσεχές μέλλον, την δημιουργία αναταράξεων για τα αδύναμα κυβερνητικά καθεστώτα αυτών και αστάθειας μια άλλη εμπόλεμη σύρραξη φαίνεται να δρομολογείται στον Καύκασο.
Εδώ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία εξακολουθούν να αντιπαρατίθενται για το Ναγόρνο Καραμπάχ, όχι μόνο για την εδαφική κυριαρχία του, αλλά και για την τύχη των Αρμενίων κατοίκων του, με το πρώτο να θέτει ωμά και ανοιχτά ως επιλογή για αυτούς είτε να αποδεχθούν το καθεστώς κυριαρχίας του Μπακού, είτε να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους.
Σε πρόσφατο άρθρο μας με τίτλο "Νέα πολεμική αναμέτρηση "στα σκαριά"! Προειδοποίηση Αζερμπαϊτζάν στην Αρμενία: "Παίζετε με τη φωτιά" είχαμε επισημάνει το κατεπείγον του "προβλήματος".
Μεθοριακό επεισόδιο Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας με ανταλλαγή πυρών στο Ναχυσιβάν
Από ότι φαίνεται οι εξελίξεις τρέχουν πολύ γρήγορα στην κατεύθυνση της νέας στρατιωτικής αντιπαράθεσης Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας, όπως επισημαίνει σε χθεσινό του άρθρο το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, με τίτλο "Το Αζερμπαϊτζάν λέει ότι οι αρμενικές δυνάμεις πυροβόλησαν τις στρατιωτικές του θέσεις στο Ναχτσιβάν", επισημαίνοντας:
"Το Μπακού δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Αρμενίας πυροβόλησαν στρατιωτικές θέσεις του Αζερμπαϊτζάν στην αυτόνομη περιοχή Ναχτσιβάν της χώρας.
Οι θέσεις των μονάδων του στρατού του Αζερμπαϊτζάν που σταθμεύουν προς την κατεύθυνση του οικισμού Χαβούς της περιοχής Σαρούρ της Αυτόνομης Δημοκρατίας του Ναχτσιβάν δέχτηκαν πυρά από μονάδες ενόπλων δυνάμεων της Αρμενίας που σταθμεύουν στην αντίθετη κατεύθυνση, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας της χώρας.
Ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν έλαβε « ανάλογα μέτρα», ανέφερε η δήλωση.
Σε παλαιότερη δήλωση, το Αζερμπαϊτζάν είπε επίσης ότι οι αρμενικές δυνάμεις πυροβόλησαν τις στρατιωτικές του θέσεις χρησιμοποιώντας φορητά όπλα προς την κατεύθυνση του οικισμού Heydarabad της περιοχής Sadarak του Nakhchivan.
Οι σχέσεις μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας ήταν τεταμένες από το 1991, όταν ο Αρμενικός στρατός κατέλαβε το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ένα έδαφος διεθνώς αναγνωρισμένο ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, και επτά γειτονικές περιοχές.
Το φθινόπωρο του 2020, το Αζερμπαϊτζάν απελευθέρωσε αρκετές πόλεις, χωριά και οικισμούς από την αρμενική κατοχή κατά τη διάρκεια 44 ημερών συγκρούσεων. Ο πόλεμος έληξε με μια ειρηνευτική συμφωνία με τη μεσολάβηση της Ρωσίας.
Παρά τις συνεχιζόμενες συνομιλίες για μια μακροπρόθεσμη ειρηνευτική συμφωνία, οι εντάσεις μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας αυξήθηκαν τους τελευταίους μήνες σχετικά με τον δρόμο Λατσίν, τη μόνη χερσαία οδό που δίνει στην Αρμενία πρόσβαση στην περιοχή του Καραμπάχ, όπου το Αζερμπαϊτζάν δημιούργησε συνοριακό σημείο ελέγχου τον Απρίλιο με το σκεπτικό της η παράνομη μεταφορά στρατιωτικών όπλων και εξοπλισμού στην περιοχή.
Έκτοτε, το Ερεβάν κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν ότι προκαλεί «ανθρωπιστική κρίση» στην περιοχή. Το Μπακού έχει αρνηθεί κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς της Αρμενίας και έχει προτείνει τη χρήση του δρόμου Aghdam-Khankendi για αποστολές στην περιοχή."
Σε σημερινό του άρθρο Ρωσικό ΜΜΕ με τίτλο, "Το Αζερμπαϊτζάν μεταφέρει στρατεύματα και τμήματα στρατιωτικού εξοπλισμού στα σύνορα με την Αρμενία", δείχνει ότι οι εξελίξεις εξελίσσονται ραγδαία στην περιοχή, αναφέροντας:
"Το Αζερμπαϊτζάν εντείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κοντά στα σύνορα με την Αρμενία και στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ,
Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, παρατηρήθηκαν κινήσεις τμημάτων των στρατευμάτων του Αζερμπαϊτζάν με νέα σημάδια αναγνώρισης με τη μορφή ανεστραμμένου γράμματος "Α".
Αυτά τα τμήματα αποστέλλονται στις παραμεθόριες περιοχές με την Αρμενία και προς το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Επιπλέον, το Αζερμπαϊτζάν έχει ξεκινήσει μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές εργασίες που στοχεύουν στη δημιουργία οχυρωματικών έργων-θέσεων και δηνιουργία γραμμών αμύνης στις περιοχές αυτές.
Αυτές οι ενεργές ενέργειες προκαλούν ανησυχία στην περιοχή, καθώς η κατάσταση εξακολουθεί να είναι τεταμένη μετά την πρόσφατη στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.
Αυτές οι κινήσεις μπορεί να υποδηλώνουν την επιθυμία του Αζερμπαϊτζάν να ενισχύσει τη θέση του στην περιοχή των αμφισβητούμενων εδαφών στα σύνορά του."
Συμπέρασμα
Εκτίμησή μας είναι ότι η όλη κατάσταση είναι εκρηκτική και πεποίθηση μας είναι ότι αν δεν επέμβουν άμεσα και δραστικά ΗΠΑ-ΕΕ, θα οδηγηθούμε με πολύ μεγάλη πιθανότητα σε μια νέα στρατιωτική αναμέτρηση Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας, εξέλιξη που ευνοεί τα συμφέροντα Ρωσίας και Τουρκίας, για διαφορετικούς λόγους
Μια τέτοια εξέλιξη ευνοεί Ρωσία και Τουρκία για διαφορετικούς λόγους την κάθε μία.
Την μεν Ρωσία, γιατί τη προσοχή και το ενδιαφέρον της Δύσης θα πάψει να την μονοπωλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενώ παράλληλα θα δύναται να επέμβει στην στρατιωτική αναμέτρηση σε ρόλο μεσολαβητού, επιβεβαιώνοντας τον σημαντικό της ρόλο στην Υπερκαυκασία.
Τέλος και την Τουρκία θα την συνέφερε μια νέα πολεμική αναμέτρηση μεταξύ Αζέρων και Αρμενίων, προκειμένου βοηθώντας εκ νέου το Μπακού να επιβεβαιωθεί Διεθνώς ως σημαντική περιφερειακή δύναμη, να προσποριστεί επιτέλους τα οφέλη της χερσαίας επικοινωνίας της μέσω Αζερμπαϊτζάν με τις χώρες του "Τουρκικού κόσμου", αλλά και να προσεγγίσει το Ισραήλ, το οποίο έχει συμφέροντα για την επικράτηση των Αζέρων στη νέα πολεμική αναμέτρηση με τους Αρμένιους.