Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Εμμονή Φιντάν με το Κιρκούκ - "Πατρίδα των Τουρκμένων"-Προάγγελος εξελίξεων στο Β. Ιράκ

To τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται μιά έντονη αεροπορική τουρκική δραστηριότητα στο Β.Ιράκ κατά του PKK, αλλά και μια πολιτικοοικονομική προσέγγιση με την Βαγδάτη.

Νέες Τουρκικές αεροπορικές επιθέσεις στο Β.Ιράκ

Οι  πρόσφατες τουρκικές αεροπορικές επιθέσεις είχαν ως αποτέλεσμα 16 σπήλαια, τέσσερα καταφύγια, δύο αποθήκες όπλων και διάφορα  στρατιωτικά υλικά να κατασραφούν και πολλοί τρομοκράτες του PKK να σκοτωθούν, σύμφωνα με το αραβικό RT.

Τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη στο Β.Ιράκ παραβιάζουν εδώ και καιρό τον εναέριο χώρο της χώρας με το πρόσχημα ότι πολεμούν το PKK. Αυτές οι παραβιάσεις της κυριαρχίας συνεχίζονται εν μέσω συνεχών καταδίκων και διαμαρτυριών από την κεντρική κυβέρνηση και τους αξιωματούχους του Ιράκ.

Ο νέος αυτοκινητόδρομος Βαγδάτης-Τουρκίας στο Οβάκιοϊ και η σημασία του

Επιπλέον, σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο τουρκικού ΜΜΕ, οι επαφές του Υπουργού Εμπορίου Ömer Bolat με το Ιράκ επιτάχυναν τη διαδικασία για το έργο του Αναπτυξιακού Δρόμου," Iraq Development Road Project", όπου  Άγκυρα και Βαγδάτη συμφώνησαν για τη δημιουργία νέας τελωνειακής πύλης μεταξύ των δύο χωρών.

Η σύνδεση με την Τουρκία του Ιράκ Αναπτυξιακού Οδικού Έργου, που θα είναι η πύλη της πρωτεύουσας του Κόλπου προς τη Δύση, θα παρέχεται μέσω της τελωνειακής πύλης Ovaköy.

Επιπλέον, στο οδικό έργο μήκους 1200 χιλιομέτρων αναμένεται να συμμετάσχουν Τούρκοι εργολάβοι.

Υπόψιν η όδευση του εν λόγω δρόμου θα είναι Βαγδάτη-Σαμάρα-Τικρίτ-Μοσούλη-Ράμπια-Οβάκιοϊ-Τουρκία. Έτσι μέσω του αυτοκινητοδρομου Βασόρας-Βαγδάτης, ο Περσικός κόλπος θα συνδέεται με έναν αυτοκινητόδρονο ταχείας κυκλοφορίας με την Τουρκία.

Να σημειώσουμε εδώ ότι ο δρόμος θα κείται δυτικά του Κιρκούκ και του Ερμπίλ.

Η γεωπολιτική αξία των υδάτων Τίγρη και Ευφράτη γιαΤουρκία-Ιράκ-Συρία

Παράλληλα η  παρατηρούμενη μείωση των αποθεμάτων νερού της Τουρκίας επηρεάζει σημαντικά  τόσο την Συρία όσο  και το Ιράκ. Η Τουρκία είναι βασική πηγή των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη που ρέουν σε αυτές τις χώρες.

Η κλιματική αλλαγή και οι δραστηριότητες της Τουρκίας για την κατασκευή φραγμάτων έχουν μειώσει τη ροή αυτών των ποταμών, επηρεάζοντας τη γεωργία και την ασφάλεια των υδάτων στη Συρία και το Ιράκ.

Η μείωση της διαθεσιμότητας νερού οδηγεί επίσης σε ξηρασία, μειωμένη παραγωγικότητα των καλλιεργειών, απειλές για την επισιτιστική ασφάλεια και ανησυχίες για τη δημόσια υγεία. Η έλλειψη νερού μπορεί να αυξήσει την εξάρτηση από παραδοσιακές πηγές ενέργειας και να οδηγήσει σε πολιτικές εντάσεις μεταξύ των χωρών που μοιράζονται τους υδάτινους πόρους.

Οι προσπάθειες της Τουρκίας να ξαναγεμίσει ταμιευτήρες φραγμάτων θα μπορούσαν να επιδεινώσουν περαιτέρω τις ελλείψεις νερού στη Συρία και το Ιράκ. Αυτή η κατάσταση απειλεί τα προς το ζην, τη γεωργία και τη συνολική περιφερειακή σταθερότητα των αγροτών.

Τέλος η Τουρκία λόγω στρατιωτικής ισχύος της η οποία είναι εμφανώς υπέρτερη αυτής του Ιράκ και της κατεστραμμένης από τον εμφύλιο πόλεμο Συρίας, της δίνει την δυνατότητα χάραξης σχεδίου διαχείρισης των υδάτων των ποτεμών Ευφράτη και Τίγρη, με τρόπο ώστε να αποκομίσει σημαντικά γεωπολιτικά οφέλη στην περιοχή από Ιράκ και Συρία.

Εμμονή Φιντάν με Κιρκούκ και Τουρκμένους

Πρόσφατα ο Τούρκος ΥΠΑΞ Φιντάν έκανε δηλώσεις στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ιρανό Υπουργό Εξωτερικών Χουσεΐν Εμίρ Αμπντουλαγιάν στην Τεχεράνη.

Αναφερόμενος στο Κιρκούκ, ο Φιντάν είπε ότι " το Κιρκούκ αποτελεί ένα μικρό μοντέλο του Ιράκ όσον αφορά την εθνοτική και θρησκευτική σύνθεση. Η ειρήνη και η σταθερότητα του Κιρκούκ επηρεάζουν άμεσα την ειρήνη και τη σταθερότητα ολόκληρου του Ιράκ. Βλέπουμε το Κιρκούκ ως σύμβολο της κουλτούρας της ειρηνικής συνύπαρξη» 

Σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση που συστάθηκε υπό την ηγεσία του ιρακινού πρωθυπουργού Μοχάμεντ Σιά εσ-Σουντάνι έφερε σταθερότητα στη χώρα, ο Φιντάν είπε:

"Ειδικά, υποστηρίζουμε τις μακροπρόθεσμες προσπάθειες του ίδιου και της κυβέρνησής του σε θέματα υποδομών και υπερδομών και επενδύσεων.

Πόσο σημαντικό είναι αυτό για το παρόν και το μέλλον του Ιράκ;

Έχουμε επίγνωση του γεγονότος ότι σε μια τέτοια περίοδο, μας λυπεί και μας ανησυχεί η εμφάνιση εντάσεων που οδήγησαν σε απώλειες ζωών στο Κιρκούκ, την πατρίδα των Τουρκμένων συμπατριωτών μας, οι οποίοι είναι από τους κύριους και ιδρυτικά στοιχεία του Ιράκ».

Τονίζοντας ότι οι απόψεις ότι δεν πρέπει να επιτρέπονται τέτοιες εντάσεις έχουν κοινοποιηθεί με τις ιρακινές αρχές στο παρελθόν, ο Φιντάν είπε:

" Απαιτούμε από τις ιρακινές αρχές να τερματίσουν την παρουσία του PKK, η οποία έχει αυξηθεί πρόσφατα, στην πόλη.

Το Κιρκούκ είναι μια αρχαία πόλη που έχει βιώσει μεγάλα δεινά και σφαγές πρόσφατα. Είναι απαραίτητο να προστατευθούν οι ευαίσθητες κοινωνικές ισορροπίες σε αυτήν πόλη και να δώσουμε ίσα δικαιώματα σε όλα τα κοινωνικά τμήματα στην εκπροσώπηση και τη διοίκηση.Σε αυτό το πλαίσιο υποστηρίζουμε αυτή τη φόρμουλα για την ισότιμη εκπροσώπηση όλων των τμημάτων της πόλης και τη συμμετοχή τους στη διοίκηση.Θα συνεχίσουμε να είμαστε ενάντια και να υποστηρίζουμε οι Τουρκμένοι σε κάθε τομέα».

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι η Τουρκία κάνοντας χρήση των διαχείρισης των υδάτων των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη σε συγκερασμό με την υπέρτερη στρατιωτική ισχύ της σε σχέση με Συρία και Ιράκ, δύναται να επιβάλλει τους όρους της αποκομίζοντας γεωπολιτικά οφέλη.

Η όδευση του νέου αυτοκινητόδρομου Βαγδάτης -Οβάκιοϊ-Τουρκίας, δυτικά του πλούσιου σε κοιτάσματα πετρελαίου υψηλής καθαρότητας Κιρκούκ, στο οποίο κατοικούν οι "αδελφοί" των Τούρκων Τουρκμένοι και οι οποίοι  καταπιέζονται από το ΡΚΚ το οποίο  σύμφωνα με  τους Τούρκους έχει εγκατασταθεί στην  εν λόγω  πόλη, ενώ τους μαχητές του  δεν έχει εκδιώξει η Ιρακινή κυβέρνηση από εκεί, αποτελεί κατά την εκτίμησή μας προάγγελο περαιτέρω  τουρκικών ενεργειών  εκδίωξης του ΡΚΚ από το βόρειο Ιράκ και απομόνωσής του  στην οροσειρά  Καντίλ.

Η  Τουρκία επιδιώκει , είτε βάζοντας το Ιράκ να το κάνει, πράγμα πολύ αβέβαιο, είτε η ίδια  ενεργώντας με την ανοχή της Βαγδάτης να πετύχει την εκδίωξη του PKK από το Βόρειο Ιράκ  και τον περιορισμό του στο Καντίλ.

Κάτι τέτοιο θα διευκόλυνε στη συνέχεια την περικύκλωση και ολοκληρωτική καταστροφή του ΡΚΚ, την οποία μολονότι επιχειρεί στρατιωτικά εδώ και 40 χρόνια η Τουρκία δεν το έχει καταφέρει.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ