Η ρωσική Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας επιβεβαίωσε, ότι ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν, αρχηγός της μισθοφορικής παραστρατιωτικής οργάνωσης επέβαινε στο ιδιωτικό αεροσκάφος που συνετρίβη κοντά στη Μόσχα.
Η Rosaviatsia, η Ρωσική Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας επιβεβαίωσε ότι, και ο επικεφαλής διοικητής της «Βάγκνερ», Ντμίτρι Ούτκιν επέβαινε στο αεροσκάφος που συνετρίβη.
Το σχόλιο πηγής προσκείμενης στη Wagner
«Ο επικεφαλής της Ομάδας Βάγκνερ, ήρωας της Ρωσίας, ένας αληθινός πατριώτης, ο Γεβγκένι Βικτόροβιτς Πριγκόζιν, σκοτώθηκε ως αποτέλεσμα ενεργειών προδοτών στη Ρωσία», αναφέρει ανάρτηση του «Grey Zone», λογαριασμού στην πλατφόρμα Telegram ο οποίος πρόσκειται στη «Βάγκνερ».
«Ακόμη και στην κόλαση θα είναι ο καλύτερος! Ζήτω η Ρωσία!», καταλήγει η σχετική ανάρτηση.
Πολλά θα ειπωθούν για την πολυτάραχη ζωή του Πριγκόζιν: από το εστιατόριο μέχρι ότι ήταν ο σεφ του Πούτιν, μέχρι τον ηγέτη και τον επιχειρηματία μισθοφόρο. Πολλοί θα πουν ότι ο θάνατός του δεν εκπλήσσει: κανείς δεν πάει κόντρα στον Πούτιν, πρώην πράκτορα της KGB, και επιβιώνει. Το πραγματικό ερώτημα ήταν με ποιο τρόπο θα έρχονταν το τέλος του Πριγκόζιν.
Τι θα συμβεί στη συνέχεια στη Ρωσία του Πούτιν;
Το ερώτημα τώρα είναι τι μετά; Ο Πριγκόζιν ενέπνευσε πίστη. Πώς αλλιώς μπορεί κανείς να εξηγήσει την προθυμία εννέα άλλων ανθρώπων να μπουν σε ένα αεροσκάφος με έναν ετοιμοθάνατο;
Υπάρχουν τρεις πιθανότητες τις επόμενες εβδομάδες που θα καθορίσουν το μέλλον της Ρωσίας
Το πρώτο είναι ότι, οι μισθοφόροι της «Βάγκνερ» ενδεχομένως μετατοπίσουν την πίστη τους στον Πούτιν. Εδώ και καιρό αναλύεται ότι, ο Πριγκόζιν είναι περισσότερο το πρόσωπο και ο επενδυτής παρά ο ηγέτης του ομίλου. Εάν η ηγεσία της «Βάγκνερ» περάσει σε άλλον, μπορεί να μην είναι δύσκολο να αποδεχτούμε ότι μπορεί να μετατοπίσουν την πίστη τους στον Πούτιν. Όπως είπε κάποτε ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν , «Όταν οι άνθρωποι βλέπουν ένα δυνατό άλογο και ένα αδύναμο άλογο, από τη φύση τους αρέσει το δυνατό άλογο». Αυτή η λογική ισχύει και για τη Ρωσία. Ο Πούτιν είναι αναμφίβολα δυνατός, τουλάχιστον με την έννοια ότι, συνεχίζει να «φωνάζει και άλλοι συνεχίζουν να πεθαίνουν» ως αποτέλεσμα.
Το δεύτερο είναι ότι η «Βάγκνερ» διαλύεται. Αυτό είναι λιγότερο πιθανό για δύο λόγους: Η «Βάγκνερ» είναι μια επικερδής επιχείρηση. Έχει καταλάβει τα ορυχεία χρυσού της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας και μπορεί σύντομα να αποκτήσει τον έλεγχο των ορυχείων ουρανίου του Νίγηρα. Η ομάδα δίνει επίσης στον Πούτιν εύλογη αναφορά για κάποια από τη βρώμικη δουλειά που θέλει να γίνει.
Το τρίτο είναι το πιο επικίνδυνο για τον Πούτιν. Ο Πριγκόζιν δεν ήταν μόνος στην εξέγερσή του τον Ιούνιο του 2023. Εκατοντάδες σκληραγωγημένοι από τη μάχη βετεράνοι της «Βάγκνερ», μπορεί να αισθάνονται ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να πάνε στην Ρωσία και να εκδικηθούν τον εκλιπόντα ηγέτη τους εναντίον του ανθρώπου που σχεδόν σίγουρα διέταξε τον θάνατό του.
Αν οι Ρώσοι ανησυχούσαν για τα ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χτυπούσαν την Κριμαία, τη Μόσχα ή άλλες ρωσικές πόλεις , μπορεί να έχουν μόλις εξαπολύσει το Kraken. Ο Πούτιν μπορεί να είναι απρόσιτος καθώς κρύβεται πίσω από τους χοντρούς τοίχους των ανακτόρων του δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά δεν είναι κάθε Ρώσος αξιωματούχος τόσο τυχερός.
Φανταστείτε σκληροπυρηνικούς βετεράνους να κυνηγούν αστυνομικούς, δημάρχους, βουλευτές και υπουργούς σε όλη τη χώρα. Εάν η «Βάγκνερ» ακολουθήσει αυτήν την πορεία, σιγά-σιγά θα διαβρώσει τα θεμέλια της σταθερότητας της Ρωσίας και θα φέρει στη χώρα μια γεύση από τον Λίβανο της εποχής του εμφυλίου πολέμου.
Σίγουρα, αν οι φίλοι του Πούτιν αρχίσουν να «πέφτουν σαν μύγες», η εικόνα του αήττητου γύρω από τον Ρώσο ηγέτη θα εξασθενίσει. Το «δυνατό άλογο» θα μπορούσε να γίνει ένα «αδύναμο πόνι».