Τη νύχτα της 2ας Αυγούστου, οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν νέο κύμα επιθέσεων σε ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Κύριος στόχος ήταν το ουκρανικό λιμάνι Izmail που βρίσκεται στον ποταμό Δούναβη στην περιοχή της Οδησσού. Ταυτόχρονα, ρωσικά UAV έπληξαν στόχους στην ουκρανική πρωτεύουσα.
Μεγάλες εκρήξεις ήχησαν στο Izmail όπου καταστράφηκαν το λιμάνι και οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Οι ακόλουθες εγκαταστάσεις φέρεται να υπέστησαν ζημιές:
- Ναυτικός σταθμός,
- Ναυτιλιακή Εταιρεία του Δούναβη,
- Σιταποθήκη,
- Αποθήκες πετρελαίου.
Στις 2 Αυγούστου, οι ουκρανικές αρχές δήλωσαν ότι το λιμάνι ανέστειλε τις εργασίες του.
Οι ρωσικές επιδρομές αποσκοπούν κυρίως στη διακοπή της λειτουργίας των στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο λιμάνι του Δούναβη, προκειμένου να αποτραπούν νέες επιθέσεις στον στόλο της Μαύρης Θάλασσας. Το λιμάνι του Izmail, καθώς και άλλες εγκαταστάσεις στον Δούναβη, χρησιμοποιούνται από τον ουκρανικό στρατό για την παραγωγή, αποθήκευση και εκτόξευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών επιφανείας και αέρος σε επιθέσεις κατά της Κριμαίας και των πλοίων του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.
Τις τελευταίες ημέρες, ο ουκρανικός στρατός με την υποστήριξη της αναγνώρισης του ΝΑΤΟ εξαπέλυσε αρκετές επιθέσεις εναντίον ρωσικών στρατιωτικών και πολιτικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα. Τα χτυπήματα αντιποίνων δεν άργησαν να έρθουν.
Από την άλλη πλευρά, τα ρωσικά χτυπήματα στα ουκρανικά λιμάνια στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας και στις όχθες του Δούναβη σηματοδότησαν την αναστολή της συμφωνίας για τα σιτηρά. Στις 19 Ιουλίου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας προειδοποίησε ότι "λόγω του τερματισμού της Πρωτοβουλίας για τη Μαύρη Θάλασσα και του περιορισμού του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου, στις 20 Ιουλίου 2023, όλα τα πλοία που ταξιδεύουν στη Μαύρη Θάλασσα προς τα ουκρανικά λιμάνια θα θεωρηθούν ως δυνητικοί φορείς στρατιωτικού φορτίου". Μετά τον τερματισμό της συμφωνίας για τα σιτηρά, η Ρωσία κήρυξε το βόρειο τμήμα της Μαύρης Θάλασσας επικίνδυνη ναυτιλιακή ζώνη, κάτι που αποτελεί συνήθη πρακτική κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών συγκρούσεων.
Τα πλοία ξένων κρατών απαγορεύτηκε να έρχονται σε ουκρανικά λιμάνια. Ωστόσο, στις 30 Ιουλίου, το Κίεβο κήρυξε άλλη μια νίκη, αφού τρία πολιτικά φορτηγά πλοία φέρεται να εισήλθαν στο λιμάνι Izmail. Ισραηλινά, ελληνικά και τουρκικά πλοία φέρεται να "έσπασαν τον αποκλεισμό" και ήρθαν στην Ουκρανία υπό την επίβλεψη τεσσάρων πολεμικών αεροσκαφών του ΝΑΤΟ που περιπολούσαν πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.
Στην πραγματικότητα, δεν υπήρξε καμία διάρρηξη καθώς και καμία νίκη του Κιέβου. Το ισραηλινό σκάφος καθώς και τα άλλα πλωτά μέσα δεν έφτασαν στις εκβολές του Δούναβη. Ως αποτέλεσμα της ζημιάς στο λιμάνι, όλα τα εμπορικά πλοία παρασύρονται αβοήθητα από τις ακτές.
Χθες το βράδυ, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις επιτέθηκαν επίσης στην περιοχή του Κιέβου και στην πόλη με UAV. Τα πλήγματα ήταν πιθανότατα η απάντηση στις προσπάθειες του Κιέβου να πλήξει πολιτικούς στόχους στη Μόσχα. Ο ουκρανικός στρατός έσπασε μόνο μερικά παράθυρα σε έναν ουρανοξύστη που χρησιμοποιείται από τα ρωσικά υπουργεία. Με τη σειρά τους, τα ρωσικά UAV Geran προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στο κτίριο, το οποίο αποδείχθηκε ότι ήταν ένα από τα πιο απόρρητα τμήματα του καθεστώτος του Κιέβου, η Διοίκηση της Κρατικής Υπηρεσίας Ειδικών Επικοινωνιών και Προστασίας Πληροφοριών της Ουκρανίας. Το τμήμα αυτό ασχολείται με την εφαρμογή της κρατικής πολιτικής στην τεχνική προστασία των πληροφοριών, καθώς και των κυβερνητικών επικοινωνιών. Οι ουκρανικές αρχές επιβεβαίωσαν κάποιες ζημιές σε διοικητικό κτίριο.