Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Ισραηλινά και ελληνικά εμπορικά πλοία έσπασαν το ρωσικό αποκλεισμό στα σιτηρά στην Μ.Θάλασσα

Ένα ισραηλινό εμπορικό πλοίο πέρασε με επιτυχία τον αποκλεισμό της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα και εισήλθε σε έναν από τους τερματικούς ουκρανικούς σταθμούς σιτηρών στο δέλτα του Δούναβη. Ο ουκρανικός στρατιωτικός ιστότοπος Militarni ανέφερε για πρώτη φορά την εντυπωσιακή εξέλιξη, η οποία ακολουθεί την απόφαση της Ρωσίας να αποχωρήσει από τη συμφωνία σιτηρών της Ουκρανίας και τον ρωσικό βομβαρδισμό ουκρανικών σιλό σιτηρών κατά μήκος του Δούναβη. 

Το Ams1 , το οποίο είναι ναυτολογημένο στη Σιέρρα Λεόνε, φέρεται να απέπλευσε από το ισραηλινό λιμάνι της πόλης Ashdod τη Δευτέρα και τελικά διέσχισε τη Μαύρη Θάλασσα σε απευθείας διαδρομή πριν εισέλθει στο δέλτα του ποταμού Δούναβη. Αυτό συνέβη παρά την προειδοποίηση που έκανε η Ρωσία στις 20 Ιουλίου ότι τα πλοία που έπλεαν προς τα ουκρανικά λιμάνια θα θεωρούνταν μεταφορείς στρατιωτικού φορτίου και ως εκ τούτου κινδυνεύουν να αντιμετωπιστούν ως στόχοι. 

Το ισραηλινό πλοίο δεν ήταν μόνο που αψήφησε τις απειλές του Κρεμλίνου. Σύμφωνα με άλλες αναφορές, το Sahin 2 με σημαία Βανουάτου , που έπλεε από την Ελλάδα, ακολούθησε το Ams1 . Το ίδιο έκανε και ένα τρίτο φορτηγό πλοίο τουρκικής και γεωργιανής προέλευσης που διέσχισε το στενό του Βοσπόρου πριν φτάσει στο δέλτα. Οι Greek City Times ανέφεραν ότι δύο επιπλέον πλοία απροσδιόριστης νηολόγησης είτε βρίσκονταν ήδη στην περιοχή είτε καθ' οδόν.

Το i24news του Ισραήλ ανέφερε ότι η Αμερική παρείχε ενεργή κάλυψη ασφαλείας για τα εμπορικά πλοία με τη μορφή ενός Boeing P-8 Poseidon θαλάσσιας περιπολίας και αεροσκάφους αναγνώρισης. Το P-8 είχε ανεφοδιαστεί με καύσιμα εν πτήσει νωρίτερα πάνω από τη γειτονική Ρουμανία. 

Το Κίεβο έχει ανακατασκευάσει τα λιμάνια του Δούναβη ως εναλλακτική λύση σε καιρό πολέμου στην Οδησσό.

Και τα τρία πλοία ταξίδευαν με τους αναμεταδότες τους ενεργοποιημένους, χωρίς να κρύβουν την πορεία τους. Τέσσερα αναγνωριστικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ παρακολουθούσαν την πορεία τους, κανένα από αυτά τα αεροσκάφη δεν ήταν οπλισμένο, αλλά υπάρχουν μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ σε επιφυλακή στη Ρουμανία, γράφει το αμερικανικό περιοδικό. Ούτε το ρωσικό πλοίο περιπολίας του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας «Σεργκέι Κότοφ» ούτε κανένα άλλο ρωσικό πλοίο επενέβησαν, καθώς τα τρία εμπορικά πλοία κατευθύνθηκαν όχι προς την Οδησσό, αλλά προς το Ισμαήλ. Το Κίεβο έχει ανακατασκευάσει τα λιμάνια του Δούναβη ως εναλλακτική λύση σε καιρό πολέμου στην Οδησσό.

Σύμφωνα με άλλες αναφορές, υπήρχε πρόσθετη κάλυψη ασφαλείας από έως και τέσσερα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένου ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους RQ-4 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και ενός αεροπλάνου έγκαιρης προειδοποίησης E-3.

Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ για το πλοίο που αναχώρησε από ισραηλινό λιμάνι, ούτε υπήρξε κάποια δημόσια επικοινωνία από το Κρεμλίνο. 

Η υπηρεσία Τύπου του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ανέφερε ότι τη νύχτα της 1ης Αυγούστου τρία ουκρανικά μη πληρωμένα σκάφη επιφανείας, ή θαλάσσια drones, επιχείρησαν να βυθίσουν δύο ρωσικά περιπολικά στη Μαύρη Θάλασσα. Σύμφωνα με την ίδια δήλωση τα ρωσικά πλοία κατέστρεψαν τα drones. 

Η κάλυψη του ΝΑΤΟϊκού αεροσκάφους πάνω από τον Δούναβη πιθανότατα κράτησε μακριά τη ρωσική αντεπίδραση χθες, και ποια αντίποινα επιφυλάσσει η Μόσχα, αν υπάρχουν, μένει να φανεί. Ωστόσο, η έλλειψη άμεσης αντίδρασης φαίνεται να σηματοδοτεί μια άλλη ρωγμή στην τρομερή πανοπλία του προέδρου Πούτιν. 

Συνολικά, η είσοδος δυτικών σκαφών στα ύδατα της Ουκρανίας παρά τις ρωσικές προειδοποιήσεις και περισσότερη δράση θαλάσσιων μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Μαύρη Θάλασσα δείχνει μια κλιμάκωση των εντάσεων προς όφελος της Ουκρανίας εν μέσω καλοκαιρινής αντεπίθεσης σε πολλαπλά μέτωπα. 

Το προηγούμενο έχει πλέον δημιουργηθεί για περισσότερα πλοία μεταφοράς φορτίου προς τα λιμάνια της Ουκρανίας, παρά τις προειδοποιήσεις της Ρωσίας να μην το κάνουν. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ