Υπάρχει υποψία ότι, η Ρωσία αντιμέτωπη με δυσκολίες στην προμήθεια κρίσιμων εξαρτημάτων για την παραγωγή κάποιου προηγμένου εξοπλισμού, «εξαγοράζει» εξοπλισμό που προηγουμένως πούλησε σε ασιάτες εταίρους, την Ινδία και τη Μιανμάρ.
Αυτοί οι ισχυρισμοί έγιναν από το ιαπωνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Nikkei Asia , το οποίο φέρεται να ανέλυσε τα δεδομένα εκτελωνισμού πριν κάνει την υπόθεση. Η δημοσίευση ανέφερε ότι, η έρευνα βρήκε έγγραφα για ρωσικές επαναγορές εξαρτημάτων πυραύλων και αρμάτων μάχης που είχαν προηγουμένως αποσταλεί στη Μιανμάρ και την Ινδία.
Η έκθεση υποστηρίζει ότι, η Ρωσία ενδέχεται να επανεισάγει εξαρτήματα για την αναβάθμιση παλαιότερων όπλων που προορίζονται για χρήση στην Ουκρανία, με τη βοήθεια κρατών με τα οποία έχει ισχυρούς στρατιωτικούς δεσμούς.
Μετά την επιβολή διεθνών κυρώσεων, η Ρωσία φέρεται να αντιμετωπίζει έλλειψη εξαρτημάτων που είναι απαραίτητα για την κατασκευή ορισμένου εξοπλισμού αιχμής.
Από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ, οι Ευρωπαϊκές χώρες και η Ιαπωνία έχουν περιορίσει τις εξαγωγές εμπορευμάτων με πιθανές στρατιωτικές χρήσεις στη Ρωσία. Σύμφωνα με προηγούμενες αναφορές, αυτό οδήγησε στη Μόσχα να διερευνήσει επιλογές αγοράς από άλλες φιλικές χώρες που δεν έχουν ενταχθεί στο καθεστώς κυρώσεων.
Σύμφωνα με εμπορικά δεδομένα, η Ρωσία στο παρελθόν βασιζόταν στη δυτική τεχνολογία για τη δημιουργία οπτικού εξοπλισμού, αλλά οι εμπορικές κυρώσεις δυσκόλεψαν τη Ρωσία να αποκτήσει τα απαραίτητα εξαρτήματα.
Η Nikkei εξέτασε στατιστικά στοιχεία για τις εισαγωγές εξαρτημάτων όπλων από τη Ρωσία, όπως τανκς και πυραύλους, από πηγές όπως η Exim Trade Data of India, η ImportGenius (αμερικανική εταιρεία που ειδικεύεται στην έρευνα) και άλλες πηγές. Τα ευρήματα είναι ενδιαφέροντα.
Για παράδειγμα, η UralVagonZavod, η οποία κατασκευάζει άρματα μάχης για τον ρωσικό στρατό, εισήγαγε στρατιωτικό εξοπλισμό από τον στρατό της Μιανμάρ για 24 εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με την εγγραφή, τα εξαρτήματα που παράγονται από την UralVagonZavod επαναγοράσθηκαν από την ίδια.
Όχι μόνο η Μιανμάρ, αλλά και η Ινδία φέρεται επίσης να πουλά ορισμένα εξαρτήματα στη Ρωσία. Η ρωσική NPK KBM, γνωστή και ως Machine-Building Design Bureau, η οποία είναι επιφορτισμένη με την παραγωγή πυραύλων, πλήρωσε 150.000 δολάρια στο Υπουργείο Άμυνας της Ινδίας, για συνολικά έξι εξαρτήματα για ένα υλικό νυχτερινής όρασης για πυραύλους εδάφους-αέρος.
Αγορά από την Ασία ενόψει των δυτικών κυρώσεων
Σύμφωνα με προηγούμενη έκθεση του Central for Strategic and International Studies (CSIS), που ανέλυσε τις επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία, αυτές οι κυρώσεις οδήγησαν σε έλλειψη διεθνών εξαρτημάτων υψηλής ποιότητας και ώθησαν τη Μόσχα να επιλέξει υποκατάστατα χαμηλότερης ποιότητας.
Η έρευνα σημείωσε περαιτέρω ότι, οι προσπάθειες της Μόσχας να αντικαταστήσει τις εισαγωγές με εγχώρια παραγωγή έχουν αποτύχει. Αυτό τελικά επηρεάζει την ικανότητα της Ρωσίας να παράγει, να συντηρεί και να μεταφέρει όπλα και τεχνολογία αιχμής στο ουκρανικό πεδίο μάχης.
Ως αποτέλεσμα, ενώ η ποιότητα του στρατιωτικού υλικού που χρησιμοποιεί ο ουκρανικός στρατός συνεχίζει να βελτιώνεται χάρη στη δυτική βοήθεια, η ποιότητα του εξοπλισμού της Ρωσίας συνεχώς μειώνεται.
Αυτό, μαζί με τη μαζική απώλεια εξοπλισμού της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης, μπορεί να δικαιολογούσε την επαναγορά εξοπλισμού και κρίσιμων εξαρτημάτων από την Ινδία και τη Μιανμάρ. Η Ινδία, είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων από τη Μόσχα και ο πιο αξιόπιστος αμυντικός εταίρος της.
Η Ινδία συνέχισε τις εισαγωγές της από τη Ρωσία, παρά τις κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία και τις διεθνείς εκκλήσεις προς την Ινδία να σταματήσει το εμπόριο με τη Ρωσία, στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία. Τα τελευταία πέντε χρόνια, η Ρωσία έδωσε στην Ινδία οπλισμό αξίας 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθιστώντας την τον μεγαλύτερο εισαγωγέα ρωσικών όπλων.
Από την άλλη πλευρά, πρόσφατες αναφορές δείχνουν ότι η κυβέρνηση της Μιανμάρ έχει αγοράσει όπλα αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, από τότε που κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα το 2021. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του οπλισμού έχει αγοραστεί από τη Ρωσία και την Κίνα. Αυτό πιθανότατα θα έκανε τη Μιανμάρ έναν αξιόπιστο συνεργάτη για την επαναγορά εξοπλισμού, εάν η έρευνα της Nikkei πιστοποιηθεί.
Υπό τις κυρώσεις, η Ρωσία φέρεται να πρόσφερε στην Ινδία μια λίστα με περισσότερα από 500 προϊόντα για πιθανή παράδοση αγαθών. Ορισμένες ανώνυμες πηγές ισχυρίστηκαν ότι, η λίστα περιελάμβανε ανταλλακτικά για οχήματα, τρένα και αεροσκάφη. Ο κατάλογος είναι απλώς μια προκαταρκτική ένδειξη του τι θα εξαχθεί και σε ποιες ποσότητες.
Ωστόσο, τα βασικά αντικείμενα που αναζητά η Μόσχα στο Νέο Δελχί, είναι τα εξαρτήματα για τα ελικόπτερα και τα αεροπλάνα της. Η έκθεση παρέχει μια λίστα με περιζήτητα προϊόντα, αλλά δεν διευκρινίζει εάν αυτά τα εξαρτήματα θα χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικά αεροσκάφη.