Το πυραυλικό σύστημα Pantsir είναι μια οικογένεια αυτοκινούμενων πυραύλων εδάφους -αέρος μεσαίου βεληνεκούς και αντιαεροπορικών συστημάτων πυροβολικού.
Σχεδιάστηκε για να παρέχει αεράμυνα στρατιωτικών, βιομηχανικών και διοικητικών εγκαταστάσεων έναντι αεροσκαφών, ελικοπτέρων, πυρομαχικών ακριβείας, πυραύλων κρουζ και UAV καθώς επίσης, να παρέχει πρόσθετη προστασία σε μονάδες αεράμυνας έναντι εχθρικών αεροπορικών επιθέσεων που χρησιμοποιούν πυρομαχικά ακριβείας, ειδικά σε χαμηλά έως εξαιρετικά χαμηλά υψόμετρα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του TASS, η Ρωσική Ομοσπονδία ολοκλήρωσε με επιτυχία τη βελτίωση του αντιαεροπορικού συστήματος πυραύλων και πυροβόλων Pantsir-S (ZRPK), χρησιμοποιώντας την εμπειρία που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου με την Ουκρανία. Οι πληροφορίες προέρχονται από πηγές εντός της «High-precision complexes» της κρατικής εταιρείας Rostec.
Το νέο «Pantsir-S» έχει προσαρμοστεί για την καταπολέμηση των σύγχρονων πυραυλικών συστημάτων, που εμφανίστηκαν πρόσφατα στο οπλοστάσιο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU). Αυτό περιλαμβάνει, δυτικής κατασκευής συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης (MLRS) όπως το HIMARS.
«Το αντιαεροπορικό σύστημα πυραύλων και πυροβόλων Pantsir-S, τροποποιήθηκε λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία της πολεμικής χρήσης. Όλες οι απαραίτητες βελτιώσεις εφαρμόστηκαν με επιτυχία», αναφέρει η Rostec.
Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανέφερε προηγουμένως ότι, το Pantsir-S καθημερινά εντοπίζει και χτυπά αρκετούς στόχους στα «θέατρα» του πολέμου. Με τη βοήθεια του συστήματος ανίχνευσης, το συγκρότημα είναι σε θέση να αναγνωρίσει ένα ευρύ φάσμα εναέριων στόχων, συμπεριλαμβανομένων βλημάτων MLRS, πυραύλων κρουζ και βαλλιστικών πυραύλων, ελικοπτέρων, αεροσκαφών και μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων.
Αυτή η είδηση επιβεβαιώνει τις συνεχείς προσπάθειες της Ρωσίας, να εκσυγχρονίσει και να βελτιώσει τον στρατιωτικό εξοπλισμό και την τεχνολογία της, ως απάντηση στις μεταβαλλόμενες συνθήκες στο πεδίο της μάχης και στο μέλλον ο ρωσικός στρατός ενδέχεται να λάβει δεδομένα για τις υπογραφές της συντριπτικής πλειοψηφίας των ξένων UAV, πυραύλων και πυρομαχικών.
Πύραυλος αεροσκαφών S-80FP
Η ρωσική αμυντική βιομηχανία ανακοίνωσε την έναρξη της μαζικής παραγωγής του νέου της όπλου, του μη κατευθυνόμενου πυραύλου S-80FP Broneboyshchik, που σχεδιάστηκε για αεροσκάφη και επιθετικά ελικόπτερα. Σημείωσαν ότι, ο νέος τύπος πυρομαχικών είναι ήδη σε υπηρεσία και έχει αποκτήσει τον πρώτο του πελάτη.
Αυτό το «μοναδικό» όπλο, όπως το χαρακτηρίζουν οι Ρώσοι έχει «5 έως 6 φορές περισσότερη δύναμη πυρός από όλους τους προκατόχους του» με εμβέλεια βολής 11 km. Όντας, ένας πύραυλος διαμετρήματος 80 χιλιοστών, ο S-80FP μπορεί να τοποθετηθεί σε φορείς εκτόξευσης B8M-1 και B8V20-A.
Σύμφωνα όμως με ουκρανικό μέσο ενημέρωσης, οι πρώτες πληροφορίες για το S-80FP χρονολογούνται από το 2013, όταν παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο κοινό τα νέα πυρομαχικά για τα ρωσικά αεροσκάφη.
Επιπλέον, εκείνη την εποχή, αποκαλύφθηκαν πολύ περισσότερες λεπτομέρειες για τον πύραυλο. Για αρχή, η δηλωμένη εμβέλεια των 11 χιλιομέτρων ορίστηκε αργότερα ως «βαλλιστική εμβέλεια». Με άλλα λόγια, είναι η απόσταση πτήσης αυτού του πυραύλου όταν, ο αριθμός είναι ο ίδιος για τον συνηθισμένο πύραυλο S-8 που χρησιμοποιείται επί του παρόντος από τον ρωσικό στρατό και η ομοιότητα σε αυτή την περίπτωση είναι παρόμοια και για τα δύο.
«Τα παλαιότερα δεδομένα, ιδίως από το 2013, μας δίνουν ακόμη περισσότερες πληροφορίες. Μεταξύ των γραμμών περιγραφής, βρίσκουμε τα εξής: Έχοντας διατηρήσει τις παραμέτρους μεγέθους και βάρους του προκατόχου (μήκος περίπου 1,5 μέτρα, βάρος εκτόξευσης 17 κιλά), η ανάπτυξη των κατασκευαστών όπλων από την Τούλα έχει διπλάσια μάζα εκρηκτικού υλικού από τις πρώτες τροποποιήσεις του S-8», αναφέρει το μέσο ενημέρωσης.
Δηλαδή, κατά κάποιο τρόπο η κεφαλή του S-80FP με το διπλάσιο βάρος των πρώτων εκδόσεων του S-8 (που δημιουργήθηκαν τη δεκαετία του 1960), μέσα σε αυτά τα 10 χρόνια μετατράπηκε σε κεφαλή με εκρηκτική ισχύ 5 έως 6 φορές αυξημένη.
Παρόλα αυτά, ο πύραυλος S-80FP με το συνολικό του βάρος 17 κιλά και την κεφαλή του 9,5 κιλά, έχει ακόμα μερικά μοναδικά χαρακτηριστικά που δεν πρέπει να ξεχνάμε. Αυτός ο πύραυλος χρησιμοποιεί έναν νέο τύπο στερεού καυσίμου, μειώνοντας το μερίδιο του βάρους που παίρνει η δεξαμενή καυσίμου.
Αυτή η αλλαγή έδωσε επίσης, τη δυνατότητα στους μηχανικούς να εξοπλίσουν τον πύραυλο με μια ηλεκτρονική ασφάλεια. Αρχικά, η ιδέα ήταν ότι ο πύραυλος θα είναι ικανός να πυροδοτηθεί είτε από πρόσκρουση, από την εγγύτητα του στόχου ή με καθυστέρηση. Ωστόσο, λόγω των προδιαγραφών που δημοσίευσε ο κατασκευαστής, διατηρήθηκαν μόνο οι επιλογές πρόσκρουσης και χρονικής καθυστέρησης στη διαδικασία ανάπτυξης.
«Είναι το S-80FP Broneboyshchik ένα εννοιολογικά νέο ή ένα ανώτερο όπλο; Αποτελεί πρόσθετη απειλή για τις ουκρανικές δυνάμεις; Σίγουρα όχι. Επίσης, το γεγονός ότι χρειάστηκαν έως και 10 χρόνια για να ξεκινήσει η παραγωγή υπονοεί ότι υπήρχαν ορισμένα προβλήματα που επιβράδυναν την πρόοδο», αναφέρει το ΜΜΕ.
Η μαζική χρήση των S-80FP από τον Ρωσικό στρατό, σίγουρα είναι θέμα προοπτικής του εγγύς μέλλοντος. Αλλά σε ορισμένες περιορισμένες ποσότητες, ενδέχεται να παραληφθούν από ρωσικές αεροπορικές μονάδες.