Στιγμιότυπα από drone που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τη στιγμή που δύο ρωσικά αυτοκινούμενα οβιδοβόλα χτυπήθηκαν από ουκρανικά πυρά κάπου στην περιφέρεια Ζαπορίζια.
Το βίντεο δείχνει δύο 2s5 Giatsint κοντά σε έναν φράχτη που χωρίζει δύο χωράφια σε ένα αγροτικό τμήμα της περιοχής. Τα όπλα, σταθμευμένα σε κενά στα δέντρα, χτυπιούνται ξαφνικά από ουκρανικά πυρά και σύντομα τυλίγονται στις φλόγες.
Ένα όχημα εκρήγνυται δραματικά κατά την πρόσκρουση και εκπέμπει τεράστια κύματα πυκνού καπνού. Και τα δύο οχήματα φαίνεται να έχουν απενεργοποιηθεί από τις επιθέσεις. Δεν είναι γνωστό εάν τα όπλα εγκαταλείφθηκαν ή αν σκοτώθηκαν ρωσικά στρατεύματα στην επίθεση.
Το βίντεο κοινοποιήθηκε στο Twitter από τον δημοφιλή λογαριασμό παρακολούθησης πολέμου Ukraine Weapons Tracker. «Πυρά από την Ουκρανική 44η Ταξιαρχία Πυροβολικού κατέστρεψαν δύο ρωσικά αυτοκινούμενα πυροβόλα 2S5 Giatsint-S 152 mm στην περιφέρεια Ζαπορίζια», γράφει ο λογαριασμός.
Τι είναι το 2S5 Giatsint;
Γνωστό και ως «Υάκινθος», το Giatsint 2S5 είναι ένα αυτοκινούμενο όπλο της σοβιετικής εποχής που αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960.
Το όπλο θεωρείται ένα ισχυρό και ευέλικτο, παρόλο που βρίσκεται σε υπηρεσία για δεκαετίες, εν μέρει επειδή είναι ικανό να εκτοξεύει πυρηνικά βλήματα.
Ενώ το οβιδοβόλο δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ για πυρηνικές οβίδες, οι επανειλημμένες απειλές από το Κρεμλίνο για ανάπτυξη πυρηνικών όπλων καθιστούν το Giatsint 2S5 πολύτιμο στόχο για τις ουκρανικές δυνάμεις.
Το 2S5 είναι ικανό να εκτοξεύσει ένα πυρηνικό βλήμα που, κατά την πρόσκρουση, δημιουργεί μια έκρηξη μόλις ένα κλάσμα του μεγέθους της ατομικής βόμβας που έπεσε στη Χιροσίμα το 1945.
Καθ' όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης, ωστόσο, οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει για την πιθανότητα οι ρωσικές δυνάμεις να χρησιμοποιούν λιγότερο ισχυρά πυρηνικά όπλα ή εναλλακτικά μια πυρηνική «βρώμικη βόμβα» σε αντίθεση με ένα μεγάλο ατομικό όπλο.
Το 2S5 μπορεί επίσης να εμπλέξει στόχους σε μεγάλες αποστάσεις. Τα βλήματα HE-FRAG μπορούν να εκτοξευθούν σε απόσταση 28 χιλιομέτρων, ενώ τα βλήματα με τη βοήθεια πυραύλων μπορούν να φτάσουν στόχους έως και 33 χιλιόμετρα μακριά.