Παλιές και νεοεμφανιζόμενες συγκρούσεις συνεχίζουν να ταράζουν τη Μέση Ανατολή, παρά την πρόσφατη πρόοδο σε ορισμένα μέρη της περιοχής.
Στην Υεμένη, οι συνομιλίες μεταξύ των αποξενωμένων από το Ιράν Χούτι (Ανσάρ Αλλάχ) και της Σαουδικής Αραβίας δεν έχουν ακόμη επαναληφθεί. Τον περασμένο Απρίλιο, το Βασίλειο πήρε την απόφαση να τερματίσει εκ των πραγμάτων τον πόλεμο στη χώρα μετά από μια συμφωνία με την Τεχεράνη με τη μεσολάβηση της Κίνας.
Ο πρώτος γύρος συνομιλιών Χούτι-Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος διήρκεσε από τις 8 έως τις 14 Απριλίου, προκάλεσε αρκετές συνεννοήσεις. Δεν είναι ακόμη σαφές πότε θα διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος ή εάν επετεύχθη κάποιο σχέδιο συμφωνίας.
Από τις 3 Μαΐου, σχεδόν 2.500 άτομα έχουν απελευθερωθεί μέχρι στιγμής στο πλαίσιο συμφωνιών ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών. Παρόλα αυτά, οι συγκρούσεις συνεχίζονται ακόμη σε αρκετές περιοχές της χώρας, με αναφορές για επιδρομές σαουδαραβικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών εναντίον των Χούτι.
Η κατάσταση στη Συρία έχει επίσης βελτιωθεί, παρά την έλλειψη προόδου στην πολιτική διευθέτηση. Στις 7 Μαΐου, η χώρα έγινε επίσημα επανειλημμένη στο αραβικό πρωτάθλημα. Η εξέλιξη ήταν μια συμβολική νίκη για την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, η οποία σιγά σιγά ξεφεύγει από την περιφερειακή απομόνωση.
Στις 9 Μαΐου, η Συρία και η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσαν την επαναλειτουργία των πρεσβειών, σε ένα άλλο βήμα που εδραιώνει την επιστροφή της Δαμασκού στο αραβικό μαντρί.
Η συροτουρκική διαδικασία εξομάλυνσης, η οποία υποστηρίζεται από τη Ρωσία και το Ιράν, φαίνεται επίσης να κερδίζει ξανά δυναμική. Οι υπουργοί Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών συναντήθηκαν στη Μόσχα στις 10 Μαΐου. Η συνάντηση θα μπορούσε να βοηθήσει στη δημιουργία του εδάφους για μια σύνοδο κορυφής μεταξύ του Προέδρου αλ Άσαντ και του Τούρκου ομολόγου του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εάν ο τελευταίος κερδίσει τις επικείμενες γενικές εκλογές στην Τουρκία.
Παρά τις θετικές πολιτικές εξελίξεις, οι εντάσεις παραμένουν σε υψηλά επίπεδα σε διάφορες περιοχές της Συρίας. Στη βορειοδυτική περιοχή της Ιντλίμπ, τρομοκρατικές ομάδες υπό την ηγεσία της Hay'at Tahrir al-Sham της Αλ Κάιντα συνεχίζουν να παραβιάζουν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Εν τω μεταξύ, τα πλούσια σε πετρέλαιο τμήματα της βορειοανατολικής περιοχής παραμένουν υπό τον έλεγχο του συνασπισμού υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτή η κατάσταση πιθανότατα δεν θα αλλάξει σύντομα.
Εν τω μεταξύ, στο Σουδάν, ο αγώνας για την εξουσία μεταξύ του στρατού και της παραστρατιωτικής Δύναμης Ταχείας Υποστήριξης (RSF) φουντώνει. Οι εκκλήσεις για απευθείας συνομιλίες μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών από τη Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη αποτελέσματα.
Οι συγκρούσεις στην πρωτεύουσα, Χαρτούμ, και σε άλλες περιοχές της χώρας συνεχίζονται ακόμη από τις 10 Μαΐου. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο αριθμός των νεκρών είναι τώρα πάνω από 600. Περισσότεροι από 5.000 άλλοι τραυματίστηκαν. Το Σουδάν εξακολουθεί να απειλείται με εμφύλιο πόλεμο ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης, το οποίο είναι άμεσο αποτέλεσμα μιας διαφωνίας σχετικά με τον τρόπο ενσωμάτωσης των RSF στον στρατό και ποια αρχή θα πρέπει να επιβλέπει τη διαδικασία κατά τη μετάβαση στην κυριαρχία των πολιτών στη χώρα.
Συνολικά, οι συγκρούσεις στη Συρία, την Υεμένη και το Σουδάν δεν φαίνεται να πλησιάζουν στο τέλος τους. Επιπλέον, οι εντάσεις συνεχίζουν να αυξάνονται στα κατεχόμενα από το Ισραήλ παλαιστινιακά εδάφη, κυρίως στη Δυτική Όχθη, καθώς και γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας. Αυτό θα αποσταθεροποιήσει περαιτέρω τη Μέση Ανατολή βραχυπρόθεσμα.