B-52 Stratofortress
Ένοπλες Συρράξεις

Επίδειξη ισχύος από ΗΠΑ: Βομβαρδιστικά B-52 στην Ιαπωνία μετά από αναχαίτιση από ρωσικό Su-35

Ημέρες αφότου η Ρωσία εκτόξευσε έναν πύραυλο στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, η διοίκηση της Ιαπωνικής Αεροπορικής Δύναμης Αυτοάμυνας ανακοίνωσε στις 31 Μαρτίου ότι η Ιαπωνική και η Αεροπορία των ΗΠΑ πραγματοποίησαν κοινές ασκήσεις στις οποίες συμμετείχαν τα στρατηγικά βομβαρδιστικά B-52 των ΗΠΑ.

Πραγματοποιήθηκαν στις 30 Μαρτίου στους ουρανούς πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας και τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, οι κοινές ασκήσεις ΗΠΑ-Ιαπωνίας επικεντρώθηκαν στην επεξεργασία τακτικής συνεργασίας στον αέρα. Από την ιαπωνική πλευρά, 12 F-15 και τέσσερα μαχητικά F-2 τέθηκαν σε υπηρεσία ενώ η USAF έστειλε δύο βομβαρδιστικά B-52. Οι ασκήσεις παρακολουθήθηκαν με έντονο ενδιαφέρον καθώς πραγματοποιούνται μόλις δύο ημέρες αφότου το ρωσικό ναυτικό εκτόξευσε υπερηχητικούς πυραύλους κατά πλοίων σε έναν εικονικό στόχο στη Θάλασσα της Ιαπωνίας. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας (MoD) ανέφερε σε ανακοίνωσή του, «ο στόχος, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων (62,14 μίλια), χτυπήθηκε επιτυχώς από απευθείας χτύπημα από δύο πυραύλους κρουζ Moskit».

Οι κοινές ασκήσεις που περιλαμβάνουν το στρατηγικό βομβαρδιστικό B-52 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ αποτελούν μέρος ενός αναδυόμενου σχεδίου. Η υπηρεσία συχνά αποστέλλει αυτό το βομβαρδιστικό αεροσκάφος για να εκφοβίσει τους αντιπάλους της και να δημιουργήσει αποτρεπτικές δυνάμεις σε ασταθείς περιοχές. Για παράδειγμα, το B-52 πραγματοποίησε κοινές αεροπορικές ασκήσεις με τη Νότια Κορέα σε μια επίδειξη δύναμης ενάντια στις πυρηνικές και πυραυλικές απειλές της Βόρειας Κορέας νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Η συμμετοχή των Β-52 σε αυτές τις αεροπορικές ασκήσεις, ακολουθούμενη από εκτεταμένες κοινές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας, ήταν σημαντική καθώς πρόκειται για βομβαρδιστικά με πυρηνική ικανότητα.

Επιπλέον, το B-52, ευρέως γνωστό ως BUFF, έχει επίσης αναλάβει αποστολές περιπολίας υπό τη σημαία του ΝΑΤΟ. Τα B-52 της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών και τα συμμαχικά μαχητικά διεξάγουν τακτικά συντονισμένες συνδυασμένες ασκήσεις αέρος-εδάφους πάνω από την Ευρώπη.

Η ουσία, επομένως, είναι ότι τα βομβαρδιστικά B-52 βρίσκονται σε κάθε περιοχή όπου οι ΗΠΑ θέλουν να δημιουργήσουν αποτελεσματική αποτροπή. Ωστόσο, αυτά τα βομβαρδιστικά δεν είναι ανίκητα. Σε πρόσφατο περιστατικό, ρωσικό Su-35 φέρεται να αναχαίτισε δύο B-52 πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα. Η ρωσική πλευρά ισχυρίστηκε ότι τα δύο βομβαρδιστικά πλησίαζαν γρήγορα τα σύνορα της Ρωσίας.

«Τα ραντάρ της Αεράμυνας της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας εντόπισαν δύο αερομεταφερόμενους στόχους πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα, που πετούσαν προς τα κρατικά σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανέφερε το TASS επικαλούμενο το υπουργείο.

«Μετά την απομάκρυνση των ξένων στρατιωτικών αεροσκαφών από τα κρατικά σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το ρωσικό αεροσκάφος επέστρεψε στην έδρα του», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ρωσικού Υπουργείου. Το B-52 πετά συχνά εξόδους πάνω από την ευρωπαϊκή περιοχή ως αποτρεπτικό μέσο κατά των δυνάμεων της Μόσχας.

Δεν αποτελεί απειλή, αλλά εξαιρετικό εργαλείο αποτροπής

Το B-52 ήταν ένα στρατηγικό βομβαρδιστικό αεροσκάφους μεγάλης εμβέλειας, υποηχητικό, σε υπηρεσία από τη δεκαετία του 1950. Το βομβαρδιστικό έχει τυπική εμβέλεια μάχης περίπου 8.800 μίλια (14.200 χιλιόμετρα) χωρίς εναέριο ανεφοδιασμό. Μπορεί να μεταφέρει έως και 70.000 λίβρες (32.000 κιλά) όπλα, καθιστώντας το μια τρομερή πολεμική μηχανή.

Παρόλο που η USAF αποκάλυψε το B-21 Raider επόμενης γενιάς, σκοπεύει να διατηρήσει το B-52 επιχειρησιακό στο άμεσο μέλλον. Το βομβαρδιστικό φέρεται να αποκτά έναν ολοκαίνουργιο κινητήρα turbofan F130 για να αντικαταστήσει τους ξεπερασμένους κινητήρες TF33. Ωστόσο, παρά τις δυνατότητες αιχμής του, το βομβαρδιστικό δεν είναι εντελώς αδάμαστο και δεν αποτελεί τεράστια απειλή για τους αντιπάλους.

Ο βετεράνος της Πολεμικής Αεροπορίας της Ινδίας και στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Vijainder K. Thakur είπε στους EurAsian Times: «Υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους τα βομβαρδιστικά στέλνονται κοντά σε προβληματικά σημεία- 1) Μηνύματα και 2) Για να συλλέξουν πληροφορίες προκαλώντας μια αντίπαλη απάντηση, η οποία περιλαμβάνει παρακολούθηση ραντάρ, συχνότητες, απόκριση του αντιπάλου όσον αφορά την υποκλοπή, εκπομπές ραντάρ που σχετίζονται με τέτοιες υποκλοπές, επαγγελματισμός του αντιπάλου κ.λπ.».

Όταν ρωτήθηκε εάν το βομβαρδιστικό αποτελεί σημαντική απειλή, ο Thakur είπε, «ακόμη και αν οι αντίπαλοι των ΗΠΑ γνωρίζουν ότι τα βομβαρδιστικά δεν θα αποτελέσουν απειλή, πρέπει να αντιδράσουν σαν να αποτελούν απειλή. Με λίγα λόγια, αυτά τα βομβαρδιστικά χρησιμοποιούνται για να στέλνουν μηνύματα και να προκαλούν για να αποτρέψουν τον εχθρό. Μια πρόκληση εγκυμονεί πάντα τον κίνδυνο απρόβλεπτης κλιμάκωσης. Όλα έχουν να κάνουν με την αποτροπή».

Συγκεκριμένα, αυτά τα βομβαρδιστικά ήταν έτοιμα για μια πιθανή πυρηνική επίθεση εναντίον των εχθρών στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου. Οι EurAsian Times ανέφεραν προηγουμένως για την εκπαίδευση που παρασχέθηκε στα πληρώματα του B-52 σχετικά με το πώς να ενεργήσουν και να επιβιώσουν αφού έχουν πραγματοποιήσει πυρηνικό χτύπημα.

Ο κόσμος έχει ξεπεράσει σε μεγάλο βαθμό την απειλή ενός επικείμενου πυρηνικού πλήγματος, παρόλο που οι αντίπαλοι συχνά επιδίδονται σε πυρηνικό όριο. Και οι δύο αντίπαλοι του Ψυχρού Πολέμου έχουν προχωρήσει πολύ. Παρόλο που οι ΗΠΑ πέταξαν τις αποστολές τους B-52 για να αποτρέψουν τη Ρωσία, γνωρίζουν ότι ο ρωσικός στρατός διαθέτει ισχυρά συστήματα αεράμυνας μεγάλου ύψους, όπως το S-400, που μπορούν γρήγορα να καταρρίψουν το BUFF σε περίπτωση σύγκρουσης, σύμφωνα με σε έναν στρατιωτικό εμπειρογνώμονα που ζήτησε την ανωνυμία του.

Εκτός από τη Ρωσία, ένας άλλος αντίπαλος των ΗΠΑ - η Κίνα - διαθέτει επίσης συστήματα αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας, συμπεριλαμβανομένου του S-400 Triumf, που μπορεί να καταρρίψει αμερικανικά βομβαρδιστικά. Ωστόσο, αυτή η προοπτική είναι εντελώς υποθετική, καθώς τα βομβαρδιστικά των ΗΠΑ αποστέλλονται μόνο για προβολή ισχύος και διεξαγωγή αποτρεπτικών πτήσεων.

Η ευπάθεια του βομβαρδιστικού B-52 αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά στον πόλεμο του Βιετνάμ, όταν σχεδόν δώδεκα B-52 καταρρίφθηκαν ή καταστράφηκαν από σοβιετικής κατασκευής συστήματα αεράμυνας S-75 Dvina σε μεγάλο υψόμετρο που τοποθετήθηκαν από το Βόρειο Βιετνάμ. Οι πυραυλοβολητές του Βορείου Βιετνάμ λέγεται ότι κατέρριψαν 15 B-52, με έξι βομβαρδιστικά να καταρρίπτονται μέσα σε μια νύχτα. Ωστόσο, τα βιετναμέζικα αρχεία έχουν τουλάχιστον ένα από αυτά τα B-52 που καταρρίφθηκαν από βορειοβιετναμέζο πιλότο MiG-21.

Ο πιλότος του MiG-21 της Πολεμικής Αεροπορίας του Βορείου Βιετνάμ (NVNAF) Φαμ Τουάν λέγεται ότι κατέρριψε επιτυχώς ένα βομβαρδιστικό Β-52 στις 27 Δεκεμβρίου 1972, την ένατη ημέρα της 11ήμερης εκστρατείας βομβαρδισμών. Ωστόσο, η USAF έμαθε από το λάθος της. Κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών της επιχειρήσεων στο Ιράκ, με την κωδική ονομασία «Desert Storm», η υπηρεσία έκανε μια στρατηγική για να εξαλείψει πρώτα τα ρωσικής προέλευσης συστήματα αεράμυνας, ώστε να μην μπορούν να καταρρίψουν τα βομβαρδιστικά.

Αν και η USAF βρήκε έναν τρόπο να παρακάμψει την αεράμυνα που θα μπορούσε να καταρρίψει τα B-52, ο κίνδυνος δεν εξαλείφθηκε ποτέ και ενισχύθηκε μόνο με τον εκσυγχρονισμό των δυνατοτήτων αεράμυνας σε αντίπαλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Κίνας, καθώς και του Βορρά. Κορέα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Βίντεο του ΓΕΕΘΑ με τα “βατράχια μας” ως απάντηση στο παραμύθι των γειτόνων “θα έρθουμε ένα βράδυ ξαφνικά” και στους Τούρκους “ψαράδες” του Αιγαίου

Στις 18 Ιουλίου 2024 αναφέρθηκε η παρουσία Εξήντα Τούρκων ψαράδων στο Αιγαίο με 5 από αυτούς γύηρω από την Ζουράφα-Οι...