Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

“Τρέμουν” για πλήγματα στη Μόσχα-Aνάπτυξη 800 εκτοξευτών πυραύλων S-400, S-350 & S-500!

Ο εκσυγχρονισμός των δυνατοτήτων αεράμυνας της Ρωσίας έχει καταστεί πιο επείγων τώρα από ποτέ, με τις συνεχιζόμενες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεγάλου βεληνεκούς της Ουκρανίας, κατά των Ρωσικών θέσεων. Για παράδειγμα, η Ρωσία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ένα φερόμενο Ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος Tu-141Swift,  καταρρίφθηκε χρησιμοποιώντας εξοπλισμό EW σε μια πόλη μόλις 180 χιλιόμετρα μακριά από τη Μόσχα.

Αυτά τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, χρησιμοποιούνται από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας ως φορείς αεροβομβών FAB-100-120, οι οποίες είναι ικανές να προκαλέσουν πολύ σοβαρές ζημιές. Πρόσφατα, ένας οικισμός δέχτηκε επίθεση από τέτοιο drone, στην περιοχή Τούλα, και ακόμη και όταν το UAV καταρρίφθηκε, η ζημιά αποδείχθηκε εξαιρετικά σοβαρή.

Ωστόσο,  όπως αναφέραμε στο Πενταπόσταγμα, υπάρχουν ενδείξεις ότι στο εργοστάσιο αεροπορίας του Kharkov, παρά την αναστολή της παραγωγής των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Tu-141 Swift τη δεκαετία του '90 του περασμένου αιώνα, εξακολουθούν να υπάρχουν περίπου εκατό από αυτά, που μπορούν τεχνικά να μετατραπούν σε θανατηφόρα drones, τα οποία αποτελούν ένα…. πολύ σοβαρό κίνδυνο.

Τα Tu-141, ένα μεγάλου βεληνεκούς, υψηλής ταχύτητας μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Σοβιετικής εποχής, βρίσκονται στο απόθεμα της Ουκρανίας από το 2014. Ελλείψει πυραύλων και ρουκετών μεγαλύτερου βεληνεκούς, οι δυνάμεις του Κιέβου πιστεύεται ότι έχουν επαναπροσδιορίσει αυτά τα drones, τα τροποποίησαν με εκρηκτικές κεφαλές και τα χρησιμοποιούν για να χτυπήσουν στόχους βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος.

Με βεληνεκές περίπου 1.000 χιλιομέτρων, η Ουκρανία χρησιμοποίησε προηγουμένως αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να στοχεύσει τις στρατηγικές ρωσικές αεροπορικές βάσεις  Ένγκελς και Ντιαγκίλεβο.

Σε γενικές γραμμές, σημειώθηκε αύξηση των επιθέσεων με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη με στόχο τη Ρωσία. Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, φωτογραφίες και βίντεο στο διαδίκτυο έδειχναν ότι ο ρωσικός στρατός, είχε εγκαταστήσει συστήματα αεράμυνας Pantsir στις στέγες ορισμένων αμυντικών και διοικητικών κτιρίων στο κέντρο της Μόσχας. Αυτό έδωσε την εντύπωση ότι, ετοιμάζονταν για μια επικείμενη επίθεση στην πρωτεύουσα εκείνη την εποχή.

Αν και οι επαναλαμβανόμενες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη δεν προκάλεσαν σημαντική ζημιά, ο αριθμός και το εύρος τους, υπογράμμισαν την άλλοτε τρομερή «ρωσική ευπάθεια» και επανέλαβαν την ανάγκη της Μόσχας να ενισχύσει την αρχιτεκτονική της αεράμυνας.

Αεράμυνα της Μόσχας

Σύμφωνα με αμερικανικό μέσο ενημέρωσης, το Κρατικό Εξοπλιστικό Πρόγραμμα της Ρωσίας προορίζεται να καταλήξει στην ανάπτυξη 800 εκτοξευτών πυραύλων S-400, S-350 και S-500 σε 100 τάγματα.

Η 1η Στρατιά Αεροπορικής και Πυραυλικής Άμυνας , η οποία φρουρεί τη Μόσχα και την κεντρική βιομηχανική περιοχή, βρίσκεται επί του παρόντος υπό τη διοίκηση των δυνάμεων αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας της Ρωσίας. Τα Συντάγματα της 1ης Στρατιάς Αεροπορικής και Πυραυλικής Άμυνας, είναι οπλισμένα με πλατφόρμες S-300 ή S-400. Οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι, και τα δύο συστήματα έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικά από μόνα τους.

Το S-350 Vityaz είναι ένα πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος μεσαίου βεληνεκούς, το οποίο αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά στην έκδοση του 2013 της αεροπορικής έκθεσης MAKS. Οι ρωσικές δυνάμεις λέγεται ότι εξασφάλισαν την παράδοση αυτού του συστήματος το 2019.

Ο αναχαιτιστής για το σύστημα S-350 είναι ο κατευθυνόμενος πύραυλος 9M96, ο οποίος μπορεί να αναπτυχθεί ενάντια σε εναέριες και βαλλιστικές απειλές σε εμβέλεια μέχρι 120 χιλιομέτρων και υψόμετρο από 10 έως 30.000 μέτρα.

Η Ρωσία θα εξοπλίσει τον 15ο Στρατό Αεροδιαστημικών Δυνάμεων με το ανθεκτικό στους βαλλιστικούς πυραύλους S-500, ως μέρος της προβλεπόμενης ταξιαρχίας αεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας ειδικού σκοπού. Το S-500 φέρεται να παράγεται στο πλαίσιο του Κρατικού Εξοπλιστικού Προγράμματος, κοινώς γνωστό ως GPV-2027.

Το S-500 Prometheus είναι ένα σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος επόμενης γενιάς, με βεληνεκές 600 χιλιομέτρων (370 μίλια). Πρόκειται για ένα σύστημα αναχαίτισης σε μεγάλο ύψος για όλες τις χρήσεις με βελτιωμένες δυνατότητες αντιπυραυλικής άμυνας, που προορίζεται για την αναχαίτιση και την κατάρριψη αεροσκαφών stealth και διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων.

Αυτά τα προηγμένα χαρακτηριστικά υπογραμμίζουν τη σημασία αυτού του συστήματος, που σύντομα θα αναπτυχθεί με την ταξιαρχία αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας ειδικού σκοπού.

Το σχέδιο φέρεται να περιλαμβάνει την ανάπτυξη του S-550 με εκτεταμένο βεληνεκές και καλύτερες δυνατότητες ανίχνευσης και παρακολούθησης εχθρικών όπλων από τα S-400 και S-500. Το S-550 θα παραδοθεί στις αεροδιαστημικές δυνάμεις μέχρι το 2025.

Περαιτέρω, ο Σόιγκου ανακοίνωσε επίσης ότι φέτος, το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας θα ενεργοποιήσει το σύστημα συναγερμού μάχης στον διαστημικό σταθμό ελέγχου Razvyazka. Αυτό, θα αντικαταστήσει τον σταθμό ραντάρ μεγάλης εμβέλειας Dunai-3U, ο οποίος λειτουργούσε από το 1978 έως τις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Ο σημερινός σταθμός ραντάρ Don-2N, ο οποίος λειτουργεί στην περιοχή της Μόσχας από το 1989 και πρόσφατα, έχει υποστεί βελτιώσεις, θα συμπληρωθεί και θα υποστηριχθεί από το ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης Razvyazka. Το Razvyazka είναι ένα ραντάρ ζώνης και πρωταρχικός του σκοπός, είναι η καταγραφή σε μορφή λίστας και η εργασία με διαστημικά αντικείμενα υψηλής τροχιάς.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ