Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ρωσικοί πύραυλοι απειλούν Ρουμανία-Πολωνία- Γιατί τα υπερηχητικά όπλα αλλάζουν τα πάντα

 Ουκρανία δέχθηκε μερικούς από τους πιο σφοδρούς βομβαρδισμούς την Πέμπτη, 9 Μαρτίου, όταν η Ρωσία επιτέθηκε σε στόχους σε ολόκληρη τη χώρα. Οι ουκρανικές αμυντικές δυνάμεις δήλωσαν ότι, η Ρωσία είχε χρησιμοποιήσει υπερηχητικούς πυραύλους στις επιθέσεις.

Αξιωματούχοι στην Ουκρανία δήλωσαν ότι, τουλάχιστον εννέα άμαχοι σκοτώθηκαν σε επιδρομές πυραύλων στην πρωτεύουσα Κίεβο και σε άλλα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της ανατολικής πόλης Χάρκοβο και χωριών στη δυτική περιοχή του Λβιβ.

Η Μόσχα έχει χρησιμοποιήσει υπερηχητικούς πυραύλους στο παρελθόν, στις πρώτες εβδομάδες του πολέμου. Θεωρούνται ένα ειδικό είδος πυραύλου.

Υπερηχητικά όπλα της Ρωσίας

«Αήττητος». Έτσι αποκάλεσε ο Πούτιν τους υπερηχητικούς πυραύλους το 2018, όταν αποκάλυψε το οπλοστάσιο των πυραύλων της χώρας του .

Ήταν ίσως μια υψηλή περιγραφή, σχεδιασμένη για προπαγανδιστικούς σκοπούς, αλλά υπήρχε κάποιο στοιχείο αλήθειας. Τα υπερηχητικά βλήματα διαφέρουν από τα συμβατικά βαλλιστικά όπλα, με τρόπους που καθιστούν πιο δύσκολο να πιαστούν από τα συστήματα πυραυλικής άμυνας. Έχει να κάνει με την ταχύτητα και το υψόμετρο.

Ο όρος «υπερηχητικός» αναφέρεται σε πυραύλους που πετούν με ταχύτητες 5 mach και άνω. Εκείνη την εποχή, πολλοί στη Δύση απέρριψαν τους ισχυρισμούς του Πούτιν και θεώρησαν ότι ήταν μπλόφα. Τώρα ξέρουμε ότι δεν μπλόφαρε. Η Ρωσία είναι η μόνη χώρα στον κόσμο, που διαθέτει έτοιμους για ανάπτυξη υπερηχητικούς πυραύλους, όχι έναν αλλά τρεις τύπους: Zircons, Kinzhals και Avantguards.

Αυτά τα όπλα αλλάζουν ριζικά τα παιχνίδια στον πόλεμο. Δηλαδή, στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, τα τανκς ήταν το παιχνίδι που άλλαζε τη στρατιωτική τεχνολογία από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο όπου ήταν η αεροπορία. Οι ομάδες κρούσης αεροπλανοφόρων, ήταν μια ακαταμάχητη δύναμη όπου κι αν ταξίδευαν, κυριαρχώντας από τότε στις θάλασσες. Αλλά οι υπερηχητικοί πύραυλοι ακριβείας, έχουν καταστήσει αυτή τη δύναμη ξεπερασμένη εν μία νυκτί.

ABM στον άξονα Πολωνίας-Ρουμανίας

Το κύριο στρατιωτικό μέτωπο στη σημερινή παγκόσμια σύγκρουση, σύμφωνα με έγκριτο μέσο ενημέρωσης, είναι τα αντιβαλλιστικά συστήματα (ABM) που έχουν εγκαταστήσει οι ΗΠΑ στον άξονα Πολωνίας-Ρουμανίας και οι Ρώσοι στον άξονα Βόρειος Πόλος-Καλίνινγκραντ-Κριμαία-Συρία. Πρόκειται για αμυντικά συστήματα, σχεδιασμένα να αναχαιτίζουν τους εισερχόμενους πυρηνικούς πυραύλους. Ωστόσο, τα σημερινά συστήματα ABM είναι αποτελεσματικά μόνο έναντι πυραύλων που πετούν με ταχύτητες έως και 3,5 mach (3,5 φορές την ταχύτητα του ήχου).

Οι υπερηχητικοί πύραυλοι πετούν πέντε έως δέκα φορές ταχύτερα από την ταχύτητα του ήχου. Αυτό είναι γνωστό ως Mach 5 έως Mach 10. Δεν υπάρχει σταθερή ταχύτητα ήχου επειδή εξαρτάται από μεταβλητές, δηλαδή το μέσο και τη θερμοκρασία του μέσου μέσω του οποίου κινείται ένα αντικείμενο ή ένα ηχητικό κύμα.

Ο νέος πύραυλος Kinzhal της Ρωσίας, πετά με ταχύτητες από 12 έως 15 mach και τίποτα στα δυτικά αμυντικά οπλοστάσια δεν μπορεί να σταματήσει το χτύπημα του. Κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, η Ρωσία έκανε μια εκπληκτική επίδειξη της δύναμής της.

Το πρώτο χτύπημα Kinzhal, που πραγματοποιήθηκε ένα μήνα μετά την έναρξη των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, ήταν ίσως το πιο σημαντικό: Οι ρωσικές δυνάμεις στόχευσαν μια μεγάλη αποθήκη όπλων στην Ουκρανία, η οποία είχε κατασκευαστεί για να αντέχει σε ένα πυρηνικό χτύπημα. Ήταν θαμμένη 170 μέτρα (πάνω από 500 πόδια) κάτω από τη γη και προστατευόταν από πολλά στρώματα θωρακισμένου σκυροδέματος.

Το Kinzhal πετά σε υψόμετρα μεταξύ 20 και 40 km, με μέγιστη εμβέλεια 2.000 km. Όταν βρίσκεται πάνω από τον στόχο, καταδύεται κάθετα και επιταχύνει στα 15 mach, συγκεντρώνοντας τεράστια κινητική ενέργεια εκτός από το εκρηκτικό του φορτίο. Αυτό το πρώτο χτύπημα με έναν μόνο πύραυλο Kinzhal, κατέστρεψε την πυρηνική υπόγεια αποθήκη όπλων της Ουκρανίας.

Καταστροφείς αεροπλανοφόρων

Σύμφωνα με τους Ρώσους, ο Kinzhal αναπτύχθηκε με ρητό σκοπό την καταστροφή ομάδων κρούσης αεροπλανοφόρων. Αν μπορούσε να καταστρέψει μια αποθήκη φτιαγμένη για να αντέχει σε πυρηνικό χτύπημα, μπορεί να κόψει ένα αεροπλανοφόρο  στη μέση.

Ούτε οι δυτικές δυνάμεις ούτε η Κίνα είναι κοντά να έχουν τέτοια όπλα. Το κρίσιμο ζήτημα με τα υπερηχητικά όπλα, είναι οι ακραίες θερμοκρασίες που επιτυγχάνονται κατά τις υπερηχητικές πτήσεις στην επιφάνεια των πυραύλων, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν τη διάσπαση των πυραύλων κατά τη διάρκεια της πτήσης.

«Η Ρωσία είναι το μόνο έθνος που έχει αναπτύξει ειδικά υλικά, που επιτρέπουν στους πυραύλους να αντέχουν αυτό το πρόβλημα, έτσι ώστε η πτήση τους να μπορεί να ελεγχθεί σε όλη την τροχιά της και να παραδοθεί με απόλυτη ακρίβεια», αναφέρει το ξένο ΜΜΕ.

Η Ρωσία έχει την ικανότητα να κατασκευάζει περίπου 200 από αυτά ετησίως, και τώρα διαθέτει μέσα για να τα παραδίδει οπουδήποτε από αεροσκάφη, πλοία και υποβρύχια. «Εκτός από την καταστροφή αεροπλανοφόρων, μπορούν επίσης να καταστρέψουν τοποθεσίες πυραύλων ABM του ΝΑΤΟ. Με λίγα λόγια, η Ρωσία κέρδισε -προς το παρόν- τον αγώνα των εξοπλισμών», τονίζει το μέσο ενημέρωσης.

Μια συντηρητική εκτίμηση υποδηλώνει ότι, τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι θα χάνονταν σε μια τέτοια σύγκρουση και κανείς δεν θα κέρδιζε. Ποιος θα έκανε κάτι τέτοιο; Η ιδέα της χρήσης πυρηνικών όπλων είναι, στην πραγματικότητα, τόσο αποκρουστική που πρέπει να ελπίζουμε ότι κανένας ηγέτης καμιάς χώρας δεν θα επιλέξει ποτέ αυτόν τον δρόμο της κλιμάκωσης.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

meloni
Κόσμος 0

Βγήκε από τα ρούχα της η Μελόνι με τον Πούτιν παρουσία Μητσοτάκη-«Η Ρωσία στέλνει αράδα λαθρομετανάστες σε όλη την ΕΕ, μας απειλεί πολύπλευρα»

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός τόνισε την απειλή που θέτει η Ρωσία για την «ασφάλεια και την δημοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης»...