Κατά την διάρκεια του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, ο ρωσικός στρατός προσπάθησε να καταλάβει μία μικρή πόλη του νότιου Ντονμπάς, το Βουχλεντάρ.
Σύμφωνα με την δυτική 1945, μία δυνατή μηχανοποιημένη δύναμη αποτελούμενη από κάποιες ταξιαρχίες ελίτ Ρώσων πεζοναυτών προσπάθησαν να περάσουν από τις ουκρανικές άμυνες και να καταλάβουν την πόλη.
"Εάν τα είχαν καταφέρει, ο ρωσικός στρατός θα είχε δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για μεγάλη επιχειρησιακή πρόοδο στην περιοχή," γράφει το άρθρο.
Η ρωσική επίθεση όμως απέτυχε, ενώ λέγεται πως σημειώθηκαν μεγάλες απώλειες. Σύμφωνα τώρα με τους Αμερικανούς, οι Ουκρανοί χρησιμοποιήσαν εκτενώς ένα συγκεκριμένο οπλικό σύστημα για να εμποδίσουν την προέλαση ρωσικών τανκς και Ρώσων κομάντος.
Ευθύνεται το RAAM για την Νίκη στο Βουχλεντάρ;
Ένα από τα βίντεο που δημοσίευσε ο ουκρανικός στρατός μετά την επιτυχημένη υπεράσπιση του Βουχλεντάρ δείχνει ένα ρωσικό τανκ, το οποίο ανατινάζεται κατά την προσπάθειά του να κινηθεί προς την μάχη. Βέβαια δεν φαίνεται να δέχθηκε πυροβολικό πλήγμα ή κάποιον αντιαρματικό πύραυλο.
Στην περιοχή συνέχιζαν να ανατινάζονται αρκετά ρωσικά άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και οχήματα μάχης πεζικού. Σύμφωνα με αναφορές, μέσα σε λίγες μέρες ο ρωσικός στρατός έχασε περισσότερα από 30 βαριά οπλικά συστήματα στην περιοχή, ενώ λέγεται ότι περισσότεροι από 1.000 στρατιώτες τραυματίστηκαν.
Αν και δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν με σιγουριά αυτά τα νούμερα, έχουμε δει αναφορές και από την ρωσική πλευρά σχετικά με το "χάος" του Βουχλεντάρ.
Η αμερικανική 1945 αναφέρει τώρα πως η απάντηση πίσω από το μυστήριο των εν λόγω ανατινάξεων είναι το σύστημα RAAM (Remote Anti-Armor Mines).
Στην ουσία, πρόκειται για πυροβολικά βλήματα που περιέχουν διάφορες αντιαρματικές νάρκες. Το RAAM είναι ένα πολύ αποτελεσματικό όπλο, κάτι που σύμφωνα με τους Αμερικανούς αποδείχθηκε και στην Ουκρανία.
Κατά τις αμυντικές του επιχειρήσεις στο Βουχλεντάρ, ο ουκρανικός στρατός παράταξε M718 RAAM στις πορείες που θεωρούσε πως θα ακολουθούσαν τα ρωσικά τεθωρακισμένα.
Αλλά και κατά την διάρκεια των ίδιων των μαχών, οι Ουκρανοί συνέχισαν να εκτοξεύουν νάρκες με τα πυροβόλα τους, τοποθετώντας Μ718 RAAM μπροστά και πίσω από τους μηχανοποιημένους σχηματισμούς των Ρώσων.
Η έκβαση της πολιορκίας δείχνει πόσο δύσκολο είναι για οποιονδήποτε στρατό να κατακτήσει μία οχυρωμένη περιοχή, η οποία καλύπτεται από ισχυρά ναρκοπέδια και πυροβολικό. Αυτές ήταν και οι μόνες διαθέσιμες επιλογές των Ουκρανών, μιας και δεν έχουν πολλά μέσα εναέριας υποστήριξης ή βολών μεγάλου βεληνεκούς.
Ποιο Είναι το Σύστημα RAAM;
Εκτός από το πυροβόλο 155 χιλιοστών τύπου M777, η νάρκη M718 RAAM μπορεί να εκτοξευθεί από το αυτοκινούμενο πυροβόλο 155 χιλιοστών τύπου M109 Paladin που βρίσκεται επίσης σε χρήση στην Ουκρανία.
Οι ΗΠΑ έχουν στείλει περισσότερες από 10.000 RAAM στην Ουκρανία.
Χρησιμοποιούνται για άρνηση πρόσβασης του εχθρού σε μία συγκεκριμένη περιοχή, ενώ είναι πολύ αποτελεσματικές σε διάφορες επιχειρήσεις, όπως την προστασία μίας πτέρυγας ή για κινητή προστασία, όταν ο αμυνόμενος δεν έχει αρκετά στρατεύματα για να προστατέψει όλη την γραμμή επαφής.
Κάθε M718 RAAM είναι ένα βλήμα πυροβολικού 155 χιλιοστών που περιέχει εννιά αντιαρματικές νάρκες. Όταν εκτοξεύεται από πυροβόλα 155 χιλιοστών, όπως το M777, οι νάρκες του βλήματος μπορούν να προσγειωθούν έως και 16 χιλιόμετρα μακριά.