Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Γιατί τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη θα αλλάξουν τους κανόνες του παιχνιδιού στη Μ. Ανατολή

Το Ιράν ολοκλήρωσε τη συμφωνία για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών Su-35 από τη Ρωσία, σύμφωνα με τη μόνιμη αποστολή της Τεχεράνης στον ΟΗΕ. Πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των αεροσκαφών και τον χρόνο παράδοσης δεν αποκαλύπτονται.

Η αποστολή ανέφερε ότι, τα μαχητικά είναι τεχνικά εγκεκριμένα από το Ιράν. Μετά τον Οκτώβριο του 2020, όταν άρθηκε η απαγόρευση πώλησης συμβατικών όπλων στο Ιράν σύμφωνα με το ψήφισμα 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Τεχεράνη αποφάσισε τελικά να τα αποκτήσει.

Εάν αυτές οι πληροφορίες είναι σωστές, το ρωσικό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα θα κερδίσει δισεκατομμύρια δολάρια, το Ιράν θα έχει ένα ισχυρό εργαλείο για να αντιμετωπίσει το Ισραήλ και η επιρροή των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή θα μειωθεί.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν, χαρακτηρίζει τους στενούς δεσμούς μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης «επιβλαβείς» και λέει ότι, οι Ιρανοί ήδη εκπαιδεύονται στα νέα αεροπλάνα. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι, επεσήμανε ότι «αυτά τα μαχητικά θα ενισχύσουν σημαντικά την ιρανική αεροπορία σε σύγκριση με τους γείτονές της στην περιοχή».

Μάλιστα σύμφωνα με τους New York Times,  το Ιράν παρουσίασε μια νέα υπόγεια αεροπορική βάση που ονομάζεται Eagle 44. Βρίσκεται σε μια πλαγιά βουνού 160 χλμ βόρεια του στενού του Ορμούζ.

Δορυφορικές εικόνες εξετάστηκαν από τον Chris Biggers, έναν πρώην αναλυτή απεικόνισης της κυβέρνησης των ΗΠΑ και ανώτερο διευθυντή εφαρμογών αποστολής στο HawkEye 360, μια εταιρεία που παρακολουθεί τις εκπομπές ραδιοσυχνοτήτων σε όλο τον κόσμο. 

Στην ανάλυσή του, ο Biggers επεσήμανε δύο μοντέλα πολεμικών αεροσκαφών, το ένα από τα οποία έχει το μέγεθος ενός Su-35. Βρίσκεται στον χώρο όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή. «Πιθανώς, χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση των ελιγμών των αεροσκαφών στο υπόγειο συγκρότημα και μπορεί να υποδεικνύουν ότι τα Su-35 θα βασιστούν εδώ», είπε ο Αμερικανός ειδικός.

Σύμφωνα με ξένο μέσο ενημέρωσης, ο Shahriar Heydari, μέλος της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής του Ισλαμικού Συμβουλευτικού Συμβουλίου, δήλωσε ότι τα Su-35 θα φτάσουν από τη Ρωσία στο Ιράν στις αρχές του 2024. «Έχουμε παραγγείλει αμυντικά συστήματα, πυραύλους και ελικόπτερα από τη Ρωσία και τα περισσότερα από αυτά τα όπλα θα εισέλθουν σύντομα στη χώρα», ανέφερε.

Ο διοικητής της ιρανικής αεροπορίας Hamid Vahedi, τόνισε  επίσης ότι εκτός από το Su-35, η Τεχεράνη σχεδιάζει να αγοράσει μαχητικά Su-30.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ρώσοι αξιωματούχοι δεν έχουν σχολιάσει ακόμη τη δήλωση των Ιρανών εκπροσώπων. Ωστόσο, η πιθανότητα να μην μιλάμε για κάποιου είδους εικασίες, αλλά για την πραγματική πιθανότητα συμφωνίας είναι μεγάλη. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, θα σημαίνει ένα σημαντικό επίτευγμα για το ρωσικό σύστημα εμπορίου όπλων, καθώς και σημαντικά κέρδη για τους εγχώριους κατασκευαστές πολεμικών αεροσκαφών. Θα μπορούσε να είναι μια συμφωνία αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το Ιράν δεν είναι ακόμη σε θέση να παράγει ανεξάρτητα αεροσκάφη γενιάς 4++, τα οποία, όπως το Su-35, μπορούν να «βλέπουν» τα αμερικανικά F-35 και F-22 προστατευμένα από τεχνολογία stealth. Επομένως, η απόκτηση τέτοιων προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών από τη Ρωσία, είναι η σωστή απόφαση της Τεχεράνης. Επιπλέον, μπορούμε να υποθέσουμε ότι η Τεχεράνη θα αγοράσει πυραύλους αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους.

Το Ιράν διαθέτει συστήματα αεράμυνας S-300 και Tor M1. Τώρα μπορούν να φτιάξουν ένα ολοκληρωμένο σύστημα αεράμυνας, όπου το Su-35 θα αναχαιτίζει εχθρικά αεροσκάφη.

«Γενικά, η συμφωνία της Τεχεράνης με τη Μόσχα αλλάζει την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και γίνεται μια σοβαρή πρόκληση για το Ισραήλ», αναφέρει το ξένο μέσο ενημέρωσης.

Το Ισραήλ έχει F-16 και F-35. Τα αγόρασαν για να έχουν «το πάνω χέρι» με τις γειτονικές χώρες της Μέσης Ανατολής, που δεν έχουν να απαντήσουν σε τίποτα για το μαχητικό πέμπτης γενιάς. Το Ιράν θα έχει τώρα Su-35 και εάν οι κατευθυνόμενοι πύραυλοι αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς περιλαμβάνονται στα πυρομαχικά Su-35 που παρέχονται στο Ιράν, τότε θα είναι σε θέση να αντέξουν με επιτυχία τα αμερικανικά μαχητικά σε οποιαδήποτε απόσταση.

Η συμφωνία δεν έχει μόνο μια καθαρά στρατιωτική, αλλά και μια γεωπολιτική διάσταση. Αυτή η συμφωνία δείχνει ότι, η Μέση Ανατολή δεν είναι πλέον μονοπολική. Η ενίσχυση της ιρανικής αεροπορίας, θα προκαλέσει κάποια «απογοήτευση» στη Σαουδική Αραβία με τους Αμερικανούς εταίρους της.

 «Από την άλλη πλευρά, το Ριάντ και η Τεχεράνη χτίζουν σχέσεις με επιταχυνόμενους ρυθμούς. Ως εκ τούτου, η παράδοση του Su-35 στο Ιράν μπορεί να ονομαστεί ένα από τα στάδια ενίσχυσης του νέου πόλου της Μέσης Ανατολής, μια εναλλακτική στον αμερικανικό», λέει ο Rajab Safarov, γενικός διευθυντής του Κέντρου για τη Μελέτη του Σύγχρονου Ιράν.

Η προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών στην Τεχεράνη, καταδεικνύει τη μείωση της επιρροής των ΗΠΑ τόσο στην περιοχή όσο και στον κόσμο. Βλέπουμε πώς η Κίνα και η Ρωσία «μπαίνουν» στη Μέση Ανατολή. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ισραηλινοί εταίροι τους, δεν θα μπορούν πλέον να αισθάνονται τόσο άνετα στα σύνορα με το Ιράν όσο πριν, και επίσης θα είναι πολύ πιο συνετοί στην άσκηση της πολιτικής που χρειάζονται στην Υεμένη»,  αναφέρει ο Rajab Safarov.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ