Η Κίνα εμπλέκεται σε μια «συσσώρευση σε κάθε περιοχή πολέμου», από το διάστημα και τον κυβερνοχώρο έως και με το πολεμικό ναυτικό της . Θα δούμε περισσότερα από το κινεζικό ναυτικό στο μέλλον, καθώς δραστηριοποιείται περισσότερο σε όλο τον κόσμο. Το Πεκίνο επεκτείνει τα δίκτυά του logistics μέσω συμφωνιών πρόσβασης σε λιμάνια, επίσημων ρυθμίσεων βάσης και εξαγορών λιμένων σε χώρες που αθέτησαν δάνεια υποδομής με την Κίνα.
Αν κάτι υποδηλώνει ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να συγκρουστούν με την Κίνα στον Δυτικό Ειρηνικό, είναι ότι η επιμελητεία και η διατήρηση σε «μακροχρόνιους πολέμους» με έναν αντίπαλό τους έχουν ξανά πιάσει τη «φαντασία» των στρατιωτικών αναλυτών.
Αναγνωρίζοντας εδώ και καιρό την αδυναμία των ΗΠΑ να ανεφοδιάσει τα πλοία της, ενώ η Κίνα μπορεί άνετα να συνεχίσει να μάχεται από το εσωτερικό μέτωπο, οι στρατιωτικοί αναλυτές των ΗΠΑ έχουν επισημάνει αυτήν την αδυναμία, ενώ οι ακαδημαϊκοί δεν προβλέπουν ευνοϊκό αποτέλεσμα για τις ΗΠΑ.
Logistics – Ένας όλεθρος για τον στρατό των ΗΠΑ στον Δυτικό Ειρηνικό
Ο Δυτικός Ειρηνικός χαρακτηρίζεται από την «τυραννία της απόστασης», όπου τεράστιες αποστάσεις χωρίζουν την επιχειρησιακή περιοχή της Ανατολικής και Νότιας Θάλασσας της Κίνας και της Πρώτης και της Δεύτερης Αλυσίδας Νησιών. Αυτό διευκολύνει τους Κινέζους να χτυπήσουν τα σκάφη που μεταφέρουν καύσιμα, τρόφιμα και πυρομαχικά στα πολεμικά πλοία του Αμερικανικού Ναυτικού.
Αυτό σύμφωνα με έγκριτο μέσο ενημέρωσης, είναι η μεγαλύτερη ευπάθεια που κρύβει κάθε σχέδιο του αμερικανικού στρατού για την αντιμετώπιση της Κίνας στον Δυτικό Ειρηνικό.
Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, αποκάλυψε πώς ο εχθρός μπορεί να στοχεύσει μεγάλες γραμμές ανεφοδιασμού. Η Ρωσία αποσύρθηκε εν μέρει από τη Χερσώνα στα δυτικά του ποταμού Δνείπερου τον Νοέμβριο, επειδή η Ουκρανία είχε αρχίσει να χτυπά τις αραιά παρατεταγμένες ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού, που τροφοδοτούσαν τα πυροβόλα όπλα μεγάλης εμβέλειας και τα συστήματα πυροβολικού της. Η Κίνα θα προσπαθήσει να κάνει ακριβώς αυτό.
Προθεσμιακές Βάσεις & Πλοία Εφοδιασμού των ΗΠΑ
Το μέσο ενημέρωσης εξηγεί πώς παίζουν τα logistics στην ανοιχτή θάλασσα . Επισημαίνοντας πώς τα καύσιμα είναι το μεγαλύτερο συστατικό για τους πολεμικό ναυτικό, αναφέρει ότι τα περισσότερα ναυτικά δεν επιτρέπουν να πέσει η διαθεσιμότητά τους κάτω από το 25% της συνολικής χωρητικότητας, ακόμη και σε ειρηνικούς καιρούς.
«Για παράδειγμα, ένα αντιτορπιλικό στη θάλασσα θα χρειαζόταν να συμπληρώνει καύσιμα κάθε τρεις ημέρες. Δεξαμενόπλοια ανεφοδιασμού στόλου, ανεφοδιάζουν πλοία στη μέση της θάλασσας και μεταφέρουν κρίσιμα ανταλλακτικά και μηχανήματα, ενώ ορισμένα αποθηκεύουν επίσης περιορισμένα αποθέματα πυρομαχικών», αναφέρει.
Έτσι, τα δεξαμενόπλοια αναπλήρωσης στόλου κλάσης Henry J. Kaiser του USN, θα ήταν οι πρώτοι στόχοι για το σχέδιο κατά τον ανεφοδιασμό των αντιτορπιλικών κλάσης Arleigh Burke στην ανοιχτή θάλασσα. Επίσης, το απόθεμα πυραύλων και καυσίμων της αμερικανικής αρμάδας μπορεί εύκολα να χτυπηθεί.
Οι μπροστινές βάσεις και οι πλήρεις βάσεις (κόμβοι logistics) διευκολύνουν το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ. Για παράδειγμα, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχει τέτοιες βάσεις στη Σιγκαπούρη, στη Γιοκοσούκα (Ιαπωνία), στο Γκουάμ, στη Μπροστινή Επιχειρησιακή Βάση (FOB) στο Ντιέγκο Γκαρσία και έναν κόμβο υλικοτεχνικής υποστήριξης στη Σιγκαπούρη, το βασικό τους στήριγμα. Ωστόσο, πλοία υποστήριξης στόλου επιχειρούν στην επιχειρησιακή περιοχή και ο ρόλος τους παραμένει κρίσιμος.
Διαφωνία Σώματος Πεζοναυτών και Αμερικανικών Ναυτικών
Το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ, που αναδεικνύεται ως δύναμη πρώτης γραμμής για την καταπολέμηση της Κίνας κατά της πρόσβασης/άρνησης περιοχής (A2/AD), σε μια στρατηγική επέμβαση σε νησί στον Δυτικό Ειρηνικό, εξαρτάται από τα αμφίβια μεταφορικά σκάφη του USN.
Ωστόσο, έχουν προκύψει διαφωνίες μεταξύ των δύο υπηρεσιών, σχετικά με τις προμήθειες, όπου το USN θέλει να τερματίσει την αγορά των αποβάθρων πλατφόρμας προσγείωσης (LPD) κατηγορίας San Antonio . Το USN, ελπίζει για μια αμφίβια δύναμη 24 έως 28 πλοίων, αλλά οι Πεζοναύτες θέλουν έναν στόλο 31 πλοίων.
Δεδομένης της τάσης της Κίνας να κάνει στρατηγικές δηλώσεις και να πιέζει ψυχολογικά την ηγεσία ενός αντιπάλου, θα χτυπούσε πρώτα τις βάσεις υλικοτεχνικής υποστήριξης και τα πλοία αναπλήρωσης.
Αυτό παρουσιάζει ένα ζοφερό σενάριο για τους στρατιωτικούς διοικητές των ΗΠΑ, οι οποίοι θα έχαναν οποιαδήποτε επιλογή για συνεχείς επιχειρήσεις και θα αντιλαμβάνονταν οποιαδήποτε περαιτέρω μάχη ως μάταιη. Τέτοιοι ανυπέρβλητοι περιορισμοί στις αρχές λήψης αποφάσεων λειτουργούν υπέρ της Κίνας, η οποία έχει μεγαλύτερη διπλωματική μόχλευση για τον τερματισμό του πολέμου υπέρ της.