Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι, το ΝΑΤΟ επεκτείνει τις δυνατότητες πληροφοριών του στην Ανατολική Ευρώπη. Για τους σκοπούς αυτούς, η συμμαχία μεταφέρει συγκεκριμένα αεροσκάφη στη Ρουμανία και την Πολωνία. Για ποιους τύπους εξοπλισμού μιλάμε, ποιους κινδύνους δημιουργεί η μεταφορά τους για τις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις και πώς θα μπορούσε να απαντήσει η Μόσχα σε αυτό;
Μαχητικά F-16 στην Ουκρανία
Ξεκίνησαν στις Βρυξέλλες οι συζητήσεις για το θέμα των παραδόσεων μαχητικών F-16 στην Ουκρανία. Κατά τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ξεκίνησαν οι συζητήσεις για το θέμα της παροχής στην Ουκρανία με μαχητικά δυτικής κατασκευής. Προς το παρόν, είναι γνωστό ότι η Ολλανδία, η Δανία, η Πολωνία, η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία σχεδιάζουν να μεταφέρουν τα μαχητικά τους στην Ουκρανία, ωστόσο σήμερα το απόγευμα η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε επίσης, τις προθέσεις της να θέσουν μαχητικά F-16 σε υπηρεσία με το Κίεβο.
Σύμφωνα με ξένο μέσο ενημέρωσης, η προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών δυτικής κατασκευής στην Ουκρανία αποτελεί έναν εξαιρετικά σοβαρό κίνδυνο, καθώς η τελευταία θα τα προμηθευτεί σχεδόν σίγουρα μαζί με ξένους πυραύλους και αυτό, με τη σειρά του, θα αποτελέσει απειλή τόσο για την αεροπορία του ρωσικού στρατού που εκτελεί μάχιμες αποστολές εντός της NMD καθώς και σε βασικές επίγειες εγκαταστάσεις.
Αναμένεται ότι, απόψε θα ανακοινωθεί η πραγματική κλίμακα των παραδόσεων πολεμικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, ωστόσο, τα δυτικά μαχητικά είναι απίθανο να χρησιμοποιηθούν από την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία πριν από το φθινόπωρο του 2023, καθώς οι Ουκρανοί πιλότοι δεν έχουν τις ικανότητες να τα χρησιμοποιήσουν.
Το ΝΑΤΟ εντείνει τις εναέριες αναγνωρίσεις στην Ανατολική Ευρώπη
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι η συμμαχία θα δημιουργήσει ένα εικονικό δίκτυο που θα συνδυάζει πολιτικά και στρατιωτικά δορυφορικά δεδομένα για σκοπούς πληροφοριών.
«Αυτό θα επιτρέψει στους Συμμάχους να επεκτείνουν την ανταλλαγή αεροπορικών δεδομένων με τη δομή διοίκησης του ΝΑΤΟ και επίσης, θα συμβάλει στην καλύτερη πλοήγηση, επικοινωνίες και έγκαιρη προειδοποίηση για εκτοξεύσεις πυραύλων», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του ΝΑΤΟ.
Η ανακοίνωση αυτή, συνέπεσε με μια άλλη σημαντική εξέλιξη στον τομέα των εναέριων αναγνωρίσεων. Έτσι, την παραμονή ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Mariusz Blaszczak, ανακοίνωσε την παραλαβή από τις Ηνωμένες Πολιτείες για μακροχρόνια μίσθωση αμερικανικών αναγνωριστικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών MQ-9A Reaper. Η απόφαση αυτή, οφείλεται στην «επιχειρησιακή αναγκαιότητα» για αναγνωρίσεις στα ανατολικά σύνορα της χώρας.
Επιπλέον, πριν από περίπου ένα μήνα, υπήρξε η μεταφορά αεροσκαφών έγκαιρης προειδοποίησης AWACS στη Ρουμανία, τα οποία μπορούν να πραγματοποιήσουν αναγνωρίσεις βαθιά στη Ρωσία για εκατοντάδες χιλιόμετρα. Ο Sergey Denisentsev, ειδικός στο Κέντρο Ανάλυσης Στρατηγικών και Τεχνολογιών, σημείωσε ότι «αυτά τα αεροσκάφη μπορούν να παρακολουθούν τις εκτοξεύσεις ρωσικών πυραύλων, καθώς και να παρακολουθούν τις πτήσεις της αεροπορίας μας».
Το ΝΑΤΟ επεκτείνει συστηματικά τις δυνατότητες πληροφοριών του κοντά στα ρωσικά σύνορα. Ταυτόχρονα, αν νωρίτερα η συμμαχία, χρησιμοποιώντας UAV και άλλα μέσα αναγνώρισης, παρακολουθούσε ενεργά την κατάσταση στη βόρεια περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, τώρα οι προσπάθειες συγκεντρώνονται σε ολόκληρη τη γραμμή της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ. Το MQ-9A Reaper θα παίξει επίσης σημαντικό ρόλο σε αυτό το θέμα.
Είναι ικανά να μεταφέρουν ένα σημαντικό φορτίο κρούσης, το οποίο, εκτός από τα Hellfire ATGM, μπορεί να περιλαμβάνει και βόμβες με καθοδήγηση ακριβείας όπως οι GBU-12 και GBU-38. Η μετάβαση σε αποστολές μάχης συμβαίνει αρκετά γρήγορα.
Οι δυτικές δυνάμεις χρειάζονται πληροφορίες για να γνωρίζουν καλύτερα την κίνηση και την κατάσταση των ρωσικών στρατευμάτων, σε πραγματικό χρόνο. Η ηγεσία του ρωσικού στρατού πιστεύει ότι, εφόσον υπάρχουν δραστηριότητες πληροφοριών στο έδαφος της Πολωνίας, σημαίνει ότι, οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζουν κάτι εναντίον τους.
«Σε γενικές γραμμές, ο εχθρός γνωρίζει τι είδους συμπλέγματα έχουμε σε αυτές τις περιοχές. Αλλά παραδέχομαι ότι για να λάβουν πιο λεπτομερείς πληροφορίες, χρειάζονταν τα πιο σύγχρονα μέσα », υποστηρίζει ο πρώην επικεφαλής των αντιαεροπορικών πυραυλικών δυνάμεων της διοίκησης των ειδικών δυνάμεων της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, έφεδρος συνταγματάρχης Khatylev .
«Όσον αφορά την απάντησή μας στις δυτικές μυστικές υπηρεσίες, μπορούμε και πρέπει να λειτουργήσουμε εντός ενός σαφούς κύκλου αντιμέτρων. Μεταξύ αυτών, είναι η ολοένα και πιο προσεκτική τήρηση του καμουφλάζ, καθώς και η υλοποίηση διαφόρων ενεργειών στο πλαίσιο του ηλεκτρονικού πολέμου και της κάλυψης ραντάρ», αναφέρει.