Ένοπλες Συρράξεις

Το σχέδιο Πούτιν για πλήρη προσάρτηση των Λευκορωσικών ΕΔ στις Ρωσικές υλοποιείται

Η συνεργασία για την ασφάλεια μεταξύ Μόσχας και Μίνσκ έχει φτάσει σε πρωτοφανές επίπεδο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, αφού από το έδαφός της Λευκορωσίας εκτοξεύθηκε η αρχική επίθεση των Ρώσων για κατάληψη του Κιέβου, ενώ και στην παρούσα φάση παρατηρείται μια τεράστα συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων των δύο χωρών στο έδαφος της .

Την ίδια ώρα, ο Γενικός Διοικητής των Ρωσικών Χερσαίων Δυνάμεων Όλεγκ Σαλιούκοφ, ένας από τους νέους υποδιοικητές του διοικητή του NMD, έφτασε στη Λευκορωσία.

Η συσσώρευση Ρωσικών δυνάμεων στην Λευκορωσία σε συγκερασμό με την αλλαγή Διοίκησης των Ρωσικών Δυνάμεων στην Ουκρανία, την οποία αναλαμβάνει ο Στρατάρχης Γερασίμωφ, προϊδεάζει για επικείμενη  μεγάλη επιθετική  ενέργεια των Ρώσων στην Ουκρανία , με πιθανότερο ΑΝΣΚ (αντικειμενικό σκοπό ) το Κίεβο.

Η στρατιωτική συνεργασία Λευκορωσίας-Ρωσίας

«Έχουμε ήδη προχωρήσει πολύ στις διμερείς σχέσεις σε θέματα ασφάλειας. Φοβάμαι ακόμη και να σας πω πόσο μακριά», δήλωσε  ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο πρόσφατα, αναφορικά με  την κατάσταση των σχέσεων με τη Ρωσία, επισημαίνοντας ότι  τα προγράμματα συνεργασίας για την ασφάλεια μεταξύ Μόσχας και Μινσκ που εγκρίθηκαν πριν από περίπου ένα χρόνο είναι ήδη ξεπερασμένα.

«Η ζωή ώθησε» σε στενότερη συνεργασία, τόνισε ο Λουκασένκο.

Ο Ρώσος  Στρατηγός Όλεγκ Σαλιούκοφ,  ένας εκ των υποδιοικητών του Στρατάρχη Γερασίμωφ που ανέλαβε την Διοίκηση των Ρωσικών Δυνάμεων στην Ουκρανία πραγματοποίησε επίσκεψη στην  Λευκορωσία πριν 2 ημέρες, όπου διενήργησε επιθεώρηση ρωσικών μονάδων, για  να διαπιστώσει την ποιότητα της εκπαίδευσης του προσωπικού.

«Ο πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο περιέγραψε τον βαθμό αλληλεπίδρασης μεταξύ των στρατών μας ως μια απίστευτα στενή ενοποίηση των ενόπλων δυνάμεων. Τόνισε επίσης ότι εάν είναι απαραίτητο να αποκρούσουμε την επιθετικότητα από τις χώρες του ΝΑΤΟ, θα λειτουργήσουμε ως μια τρομερή δομή. Ακόμη και η αλληλεπίδραση μεταξύ Ταγμάτων και Ταξιαρχιών διακρίνεται από αξιοζήλευτη συνοχή», λέει ο Λευκορώσος στρατιωτικός ειδικός Alexander Alesin.

Η μαχητική ετοιμότητα και η συνοχή της ενωμένης ομάδας δοκιμάζεται με φόντο μια σαφή αύξηση της απειλής για τη Λευκορωσία από το νότο, από την Ουκρανία.

Ρωσία  και Λευκορωσία δημιουργούν ενιαίους στρατιωτικούς Σχηματισμούς

Για να καλύψουν τη Λευκορωσία από πιθανές προκλήσεις από αέρος, ρωσικές και λευκορωσικές αντιαεροπορικές και πυραυλικές μονάδες του RGV, μετεγκαταστάθηκαν σε καθορισμένες περιοχές και ανέλαβαν πολεμικά καθήκοντα.

Όπως σημειώθηκε παραπάνω, η «πολύ προχωρημένη» αλληλεπίδραση μεταξύ Μόσχας και Μινσκ στη μορφή κοινών Σχηματισμών μάχης, έγινε σε διάστημα λιγότερο των τριών μηνών από σήμερα .

Ο συνολικός αριθμός του ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού στο RGV σχεδιάζεται να είναι ελαφρώς μικρότερος από εννέα χιλιάδες. Επιπλέον, περίπου 170 άρματα μάχης, έως και 200 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και έως και 100 πυροβόλα και όλμοι με διαμέτρημα άνω των 100 mm είχαν προγραμματιστεί να φτάσουν από τη Ρωσία.

Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, ο Πούτιν είπε ότι η συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Λευκορωσίας στον στρατιωτικό-τεχνικό τομέα αφορά όχι μόνο την προμήθεια εξοπλισμού, αλλά και την κοινή συνεργασία, «συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης βιομηχανιών υψηλής τεχνολογίας».

Επίσης ο Λουκασένκο δήλωσε ότι εάν χρειαστεί, το Υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας μπορεί να προσελκύσει 500.000 στρατεύσιμους, ενώ  η Μόσχα θα προσφερθεί να εγκαταστήσει πυρηνικά όπλα στη δημοκρατία εάν παρόμοια συστήματα του ΝΑΤΟ αναπτυχθούν στην Πολωνία.

Το 2011, τέθηκε σε ισχύ μια συμφωνία για τη διασφάλιση αμοιβαίων παραδόσεων στρατιωτικών προϊόντων σε μια περίοδο αυξανόμενης απειλής επιθετικότητας και σε καιρό πολέμου.

Από το 2016, , λειτουργεί το ενιαίο περιφερειακό σύστημα αεράμυνας της Ανατολικής Ευρώπης (Ρωσία συν Λευκορωσία) και η Ρωσία παρέδωσε στη γείτονά της τα τελευταία αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-400.

Το φθινόπωρο του 2021, και οι δύο χώρες συμφώνησαν να εφαρμόσουν 28 προγράμματα της Ένωσης.

Δεν αφορούσε μόνο ζητήματα ασφάλειας, αλλά και για τη βιομηχανία, την κοινωνική σφαίρα, τη γεωργία και άλλους τομείς.

Και οι δύο χώρες πραγματοποιούν τακτικά κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, με κυριότερη την άσκηση που ονομάζεται «Δύση», η οποία πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια. Αποσκοπούν στη δημιουργία ισχυρών διαειδικών ομάδων, σχεδιάζοντας στρατιωτικές επιχειρήσεις προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Την επόμενη εβδομάδα, οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας και της Λευκορωσίας θα πραγματοποιήσουν κοινές ασκήσεις τακτικής πτήσης με μονάδες αεροπορίας. Θα διαρκέσουν μέχρι τον Φεβρουάριο.

Στο έδαφος της Λευκορωσίας υπάρχει ένας σταθμός ραντάρ "Volga" (Gantsevichi), ο οποίος παρακολουθεί τις εκτοξεύσεις διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBM) στη βορειοδυτική κατεύθυνση.

Οι Ουκρανικές αμυντικές προετοιμασίες

Την Πέμπτη,  οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας απέσυραν μέρος των μονάδων τους από την πρώτη γραμμή, στέλνοντάς τες προς τα  σύνορα με τη Λευκορωσία, λόγω  πιθανής κοινής επίθεσης, την οποία φέρεται να προετοιμάζουν Ρωσία και Λευκορωσία.

Σύμφωνα με το TASS, τον περασμένο Οκτώβριο, οι Ουκρανικές ένοπλες Δυνάμεις είχαν συγκεντρώσει μια δύναμη 15.000 στρατιωτών, κοντά στα σύνορα με την Λευκορωσία, ενώ στα μέσα Νοεμβρίου, ανατίναξαν «σχεδόν όλες τις γέφυρες στις κατευθύνσεις Gomel και Mozyr».

Τι ρόλο μπορεί να παίξει η Λευκορωσία στο μέλλον;

«Η ένταξη των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο δημοκρατιών έχει μια μάλλον περιορισμένη χρηστική κατεύθυνση. Το πιο σημαντικό πράγμα στη στρατιωτική αλληλεπίδραση με το Μινσκ είναι το δίκτυο μεταφορών, οι σιδηρόδρομοι και τα ίδια τα εδάφη. Ωστόσο, όσον αφορά την τεχνολογία, η Ρωσία μπορεί να βοηθήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της Λευκορωσίας παρέχοντάς τους ότι χρειάζονται», λέει ο  Ρώσος στρατιωτικός  Vladimir Gundarov.

Στην πραγματικότητα, ο στρατός της Λευκορωσίας από μόνος του δεν μπορεί να θεωρηθεί ως σοβαρός εταίρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας από πλευράς αριθμών και τυχόν τεχνικών δεικτών, πιστεύει η πηγή.

Όμως, σημειώνει, η ίδια η επικράτεια αυτής της χώρας, «καθώς και οι δυνατότητες υλικοτεχνικής υποστήριξης που προκύπτουν από γεωγραφικά χαρακτηριστικά, διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο για τον στρατό μας, αν εξετάσουμε το ζήτημα αποκλειστικά από την άποψη της τρέχουσας κατάστασης στην Ουκρανία »

Εκτίμησή μας είναι ότι η Λευκορωσία θα χρησιμοποιηθεί από την Ρωσία, ως χώρα-βάση εκτόξευσης νέα επιθετικής ενέργειας κατά της Ουκρανίας, ενώ το "πάντρεμα" Ρωσικών και Λευκορωσικών Ταγμάτων σε  στρατιωτικούς Σχηματισμούς, ουσιαστικά δημιουργεί ένα νέο στράτευμα και όχι απλά μια υπαγωγή των  Λευκορωσικών Ενόπλων Δυνάμεων  στις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Μιλάμε ουσιαστικά για απορρόφηση-ενσωμάτωση των Λευκορωσικών Ενόπλων Δυνάμεων από τις Ρωσικές, στα πρότυπα μιας νέας  μίνι ΕΣΣΔ από τον Πούτιν.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...