Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ρωσικά Su-57 Felon σε αποστολές μάχης στην Ουκρανία με πυραύλους Kh-59 και R-37

Η Ρωσία έχει σχεδόν σίγουρα χρησιμοποιήσει το Su-57 Felon νέας γενιάς μαχητικό της στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, σύμφωνα με εκτίμηση του Υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου (MOD). 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σημειώνει σε έκθεση πληροφοριών ότι, περίπου από τον Ιούνιο του 2022, οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει τα μαχητικά Su-57 στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, τα οποία οι ίδιοι οι Ρώσοι αποκαλούν αυτά τα αεροσκάφη "μαχητικά 5ης γενιάς", αν και το Su-57 είναι το Αεροσκάφη 4++ γενιάς.

Για παράδειγμα, στα μέσα Απριλίου 2022, η Defense Express, επικαλούμενη δικές της πηγές, ανέφερε για δύο περιπτώσεις κατά τις οποίες οι Ρώσοι εφάρμοσαν αυτά τα μαχητικά αεροσκάφη : το Su-57 γενιάς 4++ χτύπησε στόχους στην περιφέρεια Kirovohrad και την επικράτεια του θαλάσσιου λιμένα της Οδησσού, με Σοβιετικούς πυραύλους Kh-59.

Ωστόσο, πριν από την πλήρους κλίμακας εισβολή, το Κρεμλίνο μίλησε για την ανάπτυξη του τελευταίου stealth πυραύλου Kh-69, ο οποίος είναι ουσιαστικά μια αλλαγή επωνυμίας του Kh-59MK2, ειδικά για το Su-57. Και τον Αύγουστο του 2022, το ρωσικό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα παρουσίασε τον πύραυλο Kh-69 για δεύτερη φορά , και χωρίς πολλά πρακτικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με ανοιχτές πηγές,  θεωρητικά το Su-57 θα μπορούσε να μεταφέρει έως και τέσσερες πυραύλους Kh-69 στο διαμέρισμα της ατράκτου.

Με τη σειρά του,  άρθρο αμερικανικού μέσου ενημέρωσης, υποθέτει ότι οι Ρώσοι μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς τύπου R-37M, με δηλωμένη εμβέλεια έως και 400 km από τα Su-57 τους για να προσπαθήσουν να «κυνηγήσουν» στόχους στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας. Το ίδιο που κάνουν οι Ρώσοι χρησιμοποιώντας το MiG-31BM τους.

Στην περίπτωση του Felon, ο πύραυλος αέρος-αέρος R-37M (AA-13 Axehead) βεληνεκούς 124 μιλίων, είναι ιδιαίτερα σημαντικός για σενάρια αντιπαράθεσης. Αυτό είναι ένα όπλο που ένας Ουκρανός πιλότος μαχητικού περιγράφει ως, «πολύ επικίνδυνο όπλο» και το οποίο προφανώς, άρχισε να εμφανίζεται για πρώτη φορά στη μάχη το περασμένο καλοκαίρι. 

Ωστόσο, ακόμη και ο R-77-1 (AA-12 Adder), με το βεληνεκές του στα 68 μίλια, θα ήταν ικανός να εμπλέξει ουκρανικά αεροσκάφη «πάνω από τα σύνορα» σε ορισμένα σενάρια. Εν τω μεταξύ, ο K-77M που αναπτύσσεται επίσης για το Su-57 αναφέρεται ότι, έχει διπλάσια εμβέλεια από το βασικό R-77. Αυτό σημαίνει εμβέλεια έως και 100 μιλίων για το νέο όπλο.

Φαίνεται ότι οι ίδιοι οι Ρώσοι δεν είναι ακόμα απόλυτα σίγουροι για το Su-57 τους, καθώς κρατούν αυτά τα αεροσκάφη όχι στις μονάδες σχηματισμού, αλλά στο «πειραματικό» 929ο κέντρο δοκιμών. Αν και   το Κρεμλίνου ισχυρίζεται ότι το 2022, οι ρωσικές Πολεμικές Αεροπορίες παρέλαβαν έως και έξι αεροσκάφη αυτού του τύπου, φτάνοντας τον συνολικό αριθμό σειριακών Su-57 έως και 10 μονάδες.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι, τουλάχιστον 5 αεροσκάφη Su-57 σταθμεύουν στο αεροδρόμιο του 929ου κέντρου δοκιμών του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στο Αχτουμπίνσκ. Και ότι η χρήση του Su-57, περιορίστηκε στη βολή πυραύλων αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους από τον ρωσικό εναέριο χώρο, σε στόχους στο έδαφος (ή στον εναέριο χώρο) της Ουκρανίας.

Αυτό θα εξηγούσε σε μεγάλο βαθμό, γιατί δεν υπάρχει επί του παρόντος επιβεβαίωση ανοιχτού κώδικα για τα Su-57, που λειτουργούν πάνω από την ίδια την Ουκρανία. Θα ταίριαζε επίσης, με το είδος των αποστολών που έχουν πραγματοποιήσει άλλα ρωσικά μαχητικά με οπλισμό μεγάλης εμβέλειας, συγκεκριμένα το Su-35S Flanker και το MiG-31BM Foxhound.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοί του, παρακολουθούν πολύ στενά τον αεροπορικό πόλεμο της Ρωσίας. Όλοι οι τύποι συλλογής πληροφοριών γίνονται με αυτόν τον τρόπο. Αυτό περιλαμβάνει τα πάντα, από δορυφορικές εικόνες μέχρι σήματα και ανθρώπινη νοημοσύνη. 

Συνεργάζονται επίσης στενά με τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας και την αεροπορία της χώρας, οι οποίες έχουν από πρώτο χέρι πληροφορίες για τις ρωσικές αεροπορικές δραστηριότητες σε καθημερινή βάση. Οι σύμμαχοι, ειδικά οι ΗΠΑ, παρακολουθούν τα πάντα στον ουρανό που μπορούν να δουν από τα κοντινά σύνορα του ΝΑΤΟ. Αρκεί να πούμε ότι αν επιχειρούν Su-57, θα το γνώριζαν.

Η Ρωσία είναι πολύ πιθανό, να δίνει προτεραιότητα στην αποφυγή της ζημιάς στη φήμη, στις μειωμένες προοπτικές εξαγωγών και στον συμβιβασμό της ευαίσθητης τεχνολογίας που θα προέκυπτε από οποιαδήποτε απώλεια του Felon έναντι της Ουκρανίας.

 Αυτές οι εκτιμήσεις, θα έπαιρναν σχεδόν σίγουρα εφαρμογή εάν το Su-57 χρησιμοποιούταν πράγματι στη σύγκρουση. Άλλωστε, αυτό είναι το πιο προηγμένο μαχητικό της Ρωσίας και περιλαμβάνει σημαντική ποσότητα εξαιρετικά ευαίσθητης τεχνολογίας. 

Από την άλλη πλευρά, η πολύ μεγάλη εμβέλεια των όπλων και των αισθητήρων του Su-57 (ειδικά σε σύγκριση με τα ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη ), σημαίνει ότι θα μπορούσαν να διαδραματίσουν χρήσιμο ρόλο στη σύγκρουση, χωρίς πραγματικά να πετάξουν πάνω από το ουκρανικό έδαφος ή τουλάχιστον να διεισδύσουν βαθιά σε αυτό, για πιο περιορισμένες λειτουργίες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...