Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται στην Ουκρανία ,με την Δύση να συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο, με αποτέλεσμα αυτή να ισοδυναμεί σχεδόν με τον συνολικό αμυντικό προϋπολογισμό της Ρωσίας για το 2022, όπως αναφέρει σε σχετικό με το θέμα άρθρο, έγκριτου Διεθνούς ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:
" Η Μάχη των ίσων; Η δυτική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία ισοδυναμεί σχεδόν με τον συνολικό αμυντικό προϋπολογισμό της Ρωσίας για το 2022: Κρατικά ΜΜΕ
Πάνω από δέκα μήνες αφότου η Ρωσία ξεκίνησε μια εισβολή στην Ουκρανία, η δυτική στρατιωτική βοήθεια που πέφτει συνεχώς από τις χώρες του ΝΑΤΟ για να βοηθήσει το Κίεβο, για να "κρατήσει", έχει αγγίξει πρωτοφανείς αριθμούς.
Είναι πλέον τριπλάσιος του αμυντικού προϋπολογισμού της Ουκρανίας για το τρέχον οικονομικό έτος.
Πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι η συλλογική δυτική στρατιωτική βοήθεια θα κλείσει σύντομα το χάσμα με τον αμυντικό προϋπολογισμό της Ρωσίας για το 2022, όπως αναφέρει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Από την αρχή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας, η Ουκρανία έχει λάβει πάνω από 48,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια από τη Δύση, η οποία, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του TASS, είναι σχεδόν ίση με τον αμυντικό προϋπολογισμό της Ρωσίας για το 2022.
Με βάση τις επίσημες δηλώσεις των χωρών χορηγών και τις εκτιμήσεις των μέσων ενημέρωσης, έκθεση ανέφερε ότι το συνολικό ποσό βοήθειας που έχει λάβει η Ουκρανία από δυτικά κράτη και διεθνείς οργανισμούς από την έναρξη της «ειδικής επιχείρησης» της Ρωσίας, πιστεύεται ότι ξεπερνά τα 150,8 δισεκατομμύρια δολάρια.
Από τα τέλη Φεβρουαρίου 2022, η συνολική δυτική χρηματοδότηση στην Ουκρανία ήταν σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερη από τον προβλεπόμενο ουκρανικό προϋπολογισμό των 55,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αυτή η παρατήρηση ευθυγραμμίζεται με τον προηγούμενο ισχυρισμό του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι «σχεδόν όλες οι στρατιωτικές δυνατότητες και οι ικανότητες των μεγάλων χωρών του ΝΑΤΟ χρησιμοποιούνται σήμερα εναντίον της Ρωσίας».
Επιπλέον, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου ισχυρίστηκε ότι η χώρα του δεν είχε εμπλακεί σε μάχη στην Ουκρανία με τον στρατό του Κιέβου αλλά με τη «συλλογική Δύση».
Αξίζει να σημειωθεί ο χρόνος του υπολογισμού του TASS. Η έκθεση έρχεται λίγες μέρες αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο μεγαλύτερος χορηγός στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, αποκάλυψε ένα άλλο στρατιωτικό πακέτο αξίας 3,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Νωρίτερα, δημοσιεύματα στα δυτικά μέσα ενημέρωσης είχαν επίσης αναλύσει την στρατιωτική βοήθεια που παρείχαν στην Ουκρανία οι χώρες του ΝΑΤΟ.
Πάνω από 50 δισεκατομμύρια δολάρια κατευθύνθηκαν μόνο από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, το οποίο έχει επισκιάσει την προηγούμενη βοήθειά του σε χώρες όπως το Ισραήλ και το Αφγανιστάν με μεγάλη διαφορά.
Άλλοι κορυφαίοι πάροχοι στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία ήταν χώρες όπως η Γερμανία, η Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες έχουν υποσχεθεί εξοπλισμό αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία τους τελευταίους δέκα μήνες.
Επιπλέον, χώρες όπως η Εσθονία και η Λετονία έχουν φτάσει στο σημείο να δεσμευτούν για βοήθεια στην Ουκρανία που είναι ακόμη μεγαλύτερη από τις οικονομίες τους, γράφει το think tank Council for Foreign Relations (CFR).
Σύμφωνα με πολλούς δυτικούς εμπειρογνώμονες, η δυτική στρατιωτική υποστήριξη ήταν ζωτικής σημασίας για την άμυνα και την αντεπίθεση της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας.
Στη συνέχεια παραθέτουμε κάποιο σημαντικό στρατιωτικό εξοπλισμό που παραδόθηκε στην Ουκρανία ή βρίσκεται στα σκαριά.
Φορητοί Πύραυλοι
Τα πρώτα αμερικανικά όπλα που χρησιμοποιήθηκαν ευρέως στο πεδίο της μάχης ήταν οι φορητοί αντιαρματικοί πύραυλοι και αντιαεροπορικοί πύραυλοι , συμπεριλαμβανομένων των αντιαρματικών συστημάτων Javelin και των πυραύλων αεράμυνας Stinger.
Το κόστος για ένα μόνο βλήμα Javelin είναι 197.884 δολάρια, ενώ το κόστος εκτόξευσης ενός Stinger είναι περίπου 38.000 δολάρια. Την ίδια στιγμή, το Ηνωμένο Βασίλειο άρχισε να στέλνει το Ελαφρύ Αντιαρματικό Όπλο Επόμενης Γενιάς (NLAW), το οποίο κοστίζει περίπου 33.000 δολάρια ανά βολή.
Αρκετές χιλιάδες πύραυλοι του ΝΑΤΟ έχουν σταλεί στην Ουκρανία, με περισσότερες προμήθειες σε εξέλιξη. Τις πρώτες εβδομάδες της σύγκρουσης, πυκνές συγκεντρώσεις κατευθυνόμενων πυραύλων και αντιαρματικών ρουκετών στα χέρια ουκρανικών στρατευμάτων και ακόμη και εθελοντών πολιτών έστησαν ενέδρα σε ρωσικές τεθωρακισμένες φάλαγγες πολλές φορές, αναγκάζοντας το Κρεμλίνο να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες να καταλάβει την ουκρανική πρωτεύουσα του Κιέβου τον Μάρτιο.
Οβιδοβόλα
Μία από τις πιο αποτελεσματικές και μακροπρόθεσμες δυτικές συνεισφορές στην αντίσταση και την αντεπίθεση της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας ήταν τα οβιδοβόλα M777 των ΗΠΑ των 155 mm.
Περισσότερα από 140 από αυτά έχουν παραδοθεί στην Ουκρανία μόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο αγόρασαν, επισκεύασαν και έστειλαν πολλά M-109 Howitzer στην Ουκρανία..
Εκτός από τα οβιδοβόλα , πάρα πολλά βλήματα διαμετρήματος 155 mm έχουν αποσταλεί στο Κίεβο τους τελευταίους δέκα μήνες από τις ΗΠΑ, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, τη Γαλλία και άλλα σημαντικά κράτη του ΝΑΤΟ.
Το κόστος κάθε βλήμταος ποικίλλει και κυμαίνεται από εκατοντάδες έως χιλιάδες δολάρια.
Πολλαπλοί Εκτοξευτές πυραύλων (ΠΕΠ)
Ο εξοπλισμός της Δύσης που αλλάζει περισσότερο το παιχνίδι είναι τα συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ HIMARS, του M270 MLRS του Ηνωμένου Βασιλείου και του γερμανικού MARS II, μιας αναβαθμισμένης έκδοσης του M270 MLRS.
Τα συστήματα HIMARS, πάνω από 20 από τα οποία έχουν παραδοθεί στο Κίεβο, θεωρείται ευρέως ως το πιο αποτελεσματικό σύστημα κρούσης μεγάλης εμβέλειας στο οπλοστάσιο του ουκρανικού στρατού.
Κάθε μονάδα HIMAR κόστισε περίπου 5,1 εκατομμύρια δολάρια το 2014 και το M270 MLRS κοστίζει περίπου πάνω από 2,3 εκατομμύρια δολάρια.
Επιπλέον, η Δύση έχει στείλει τεράστιες ποσότητες πυρομαχικών που θα εκτοξευθούν από αυτά τα συστήματα συμπληρώνοντας το κόστος.
Συστήματα Αεράμυνας
Μία από τις πιο σημαντικές συνεισφορές στην Ουκρανία από τις χώρες του ΝΑΤΟ ήταν τα συστήματα αεράμυνας, καθώς η Ρωσία ρίχνει αμείωτα πυραύλους και drones καμικάζι στην Ουκρανία.
Οι ΗΠΑ και η Γερμανία ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι έστελναν από μία συστοιχία η κάθε μία από τα συστήματα πυραυλικής άμυνας PAC-3 Patriot, με κόστος περίπου 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια, 400 εκατομμύρια δολάρια για το σύστημα και 690 εκατομμύρια δολάρια για τους πυραύλους. Αυτό είναι μακράν το πιο ακριβό σύστημα που υποσχέθηκε η Δύση.
Επιπλέον, οι ΗΠΑ έχουν στείλει τα εθνικά προηγμένα αντιαεροπορικά συστήματα πυραύλων επιφανείας-αέρος (NASAMS), ενώ η Γερμανία έχει στείλει τα πιο προηγμένα συστήματα αεράμυνας IRIS-T. Αυτά τα δύο συστήματα ήταν η πρώτη αεράμυνα δυτικής προέλευσης που έφθασε στην Ουκρανία.
Όπως συζητήθηκε ευρέως, αυτά τα συστήματα είναι σχετικά ακριβά. Μια συστοιχία NASAMS κοστίζει 23 εκατομμύρια δολάρια, με έναν πύραυλο AMRAAM να κοστίζει περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια δολάρια.
Το IRIS-T είναι ακόμη πιο δαπανηρό και ένας πύραυλος IRIS-T κοστίζει περίπου 430.000 δολάρια, δηλαδή 20 φορές περισσότερο από το κόστος του ιρανικού drone καμικάζι που καταρρίπτει.
Αυτά είναι μόνο μια χούφτα από τα πολλά συστήματα αεράμυνας που παρέχει η Δύση στην Ουκρανία. Καθώς οι ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις συνεχίζονται, περισσότερα από αυτά θα απελευθερωθούν πιθανώς από τα δυτικά ταμεία και θα σταλούν στο Κίεβο.
Άρματα & Τεθωρακισμένα Οχήματα
Τα μεγάλα άρματα μάχης που παρέχονται από το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία ήταν άρματα μάχης T-72 της σοβιετικής εποχής που χειριζόταν η Ρωσία. Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης έχουν παραδώσει γενναιόδωρα αυτά τα άρματα μάχης στην Ουκρανία, ενώ ορισμένα αγοράστηκαν από τις ΗΠΑ για να σταλούν στο πεδίο της μάχης στο Κίεβο.
Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ έστειλαν 45 άρματα μάχης T-72B της σοβιετικής εποχής το 2022 στην Ουκρανία. Ωστόσο, όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν σταματήσει να στέλνουν δυτικά άρματα μάχης στην εμπόλεμη χώρα υπό τον φόβο της κλιμάκωσης.
Οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Γερμανία ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι παραδίδουν οχήματα μάχης πεζικού στην Ουκρανία. Ενώ οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί για το Bradley IFV, η Γερμανία έχει δεσμεύσει το Marder IFV και η Γαλλία ανακοίνωσε την παράδοση του AMX-10RC που έχει χαρακτηριστεί ως ελαφρύ τανκ.
Το μέσο κόστος αυτών των τεθωρακισμένων οχημάτων και των ρουκετών/πυραύλων που είναι ενσωματωμένοι σε αυτά πιθανότατα θα ανέλθει σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, λαμβάνοντας υπόψη ότι ένας σημαντικός αριθμός αυτών των οχημάτων παρέχεται.
Σημειωτέον, πρόκειται μόνο για μια χούφτα του συνολικού εξοπλισμού που ρέει ως βοήθεια προς την Ουκρανία. Σε μια εποχή που η Ρωσία έχει αποδείξει ότι δεν σκοπεύει να μειώσει την επίθεσή της και η Ουκρανία αποφάσισε να αποσπάσει όλα τα κατεχόμενα εδάφη, η βοήθεια πρόκειται να αυξηθεί εκθετικά. "
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία εισέρχεται πλέον σε μια νέα φάση, με την Δύση να ανοίγει τους στρατιωτικούς κρουνούς παροχής πολεμικού υλικού προς το Κίεβο, ολοένα και περισσότερο.
Τα οικονομικά μεγέθη των οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών που χρησιμοποιούνται από Ουκρανία και Ρωσία , κυριολεκτικά ζαλίζουν, με την δυτική στρατιωτική βοήθεια να αγγίζει τον ρωσικό αμυντικό προϋπολογισμό του 2022.
Εκτίμησή μας είναι πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα ενταθούν τους επόμενους μήνες και η έκβασή τους θα είναι εκείνη που θα κρίνει τις συνθήκες τερματισμού του πολέμου που εκτιμούμε ότι θα λήξει εντός του 2023.