Φίλοι, συγγενείς και συνάδελφοι αποχαιρετούν τη Βέφα Αλεξιάδου, μια από τις πιο αγαπητές και εμβληματικές μορφές της ελληνικής γαστρονομίας.
Η αγαπητή μαγείρισσα έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών, ύστερα από προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια. Η κηδεία της Βέφας Αλεξιάδου τελείται στο νεκροταφείο της Θέρμης στη Θεσσαλονίκη.
Η οικογένεια έχει εκφράσει την επιθυμία, αντί για στεφάνια, να γίνουν δωρεές στο «Χαμόγελο του Παιδιού», τιμώντας έτσι τη μνήμη της με έναν τρόπο που αντανακλά τη γενναιόδωρη φύση της.
Η Βέφα Αλεξιάδου γεννήθηκε στον Βόλο το 1933 και υπήρξε κορυφαία μορφή της ελληνικής γαστρονομίας και πολυδιάστατη προσωπικότητα. Με καταγωγή από οικογένεια με σημαντική ιστορία, σπούδασε Χημεία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εργάστηκε ως χημικός, πριν αφιερωθεί στη μαγειρική και τις εκδόσεις. Ξεκίνησε τη συγγραφική της καριέρα το 1980, εκδίδοντας επιτυχημένα βιβλία μαγειρικής που προώθησαν την ελληνική κουζίνα διεθνώς, ενώ το 1990 έγινε γνωστή από τις τηλεοπτικές της εκπομπές.
Συμμετείχε ενεργά στη διάδοση της ελληνικής γαστρονομίας μέσω οργανισμών, όπως το I.A.C.P. και το «Αρχέστρατος». Μετακόμισε προσωρινά στις ΗΠΑ δύο φορές, όπου εξειδικεύτηκε σε σύγχρονες μεθόδους μαγειρικής και διακόσμησης. Το 1993, ξεκίνησε την επιχείρηση Vefa’s House με 26 καταστήματα ειδών κουζίνας.
Η ζωή της σημαδεύτηκε από μεγάλες προσωπικές απώλειες, χάνοντας τον σύζυγό της Κώστα Αλεξιάδη, τις δύο κόρες της και την αδελφή της μέσα σε λίγα χρόνια.