Οι νέες συριακές αρχές αρνήθηκαν να επιτρέψουν την είσοδο σε πλοίο που έπρεπε να εκκενώσει ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό από τη ρωσική ναυτική βάση Ταρτούς στη Συρία, ανέφεραν οι Moscow Times.
Η άρνηση ακολουθεί μια ανατροπή της πολιτικής του Μπασάρ αλ Άσαντ από τις δυνάμεις των φιλότουρκων ανταρτών, σηματοδοτώντας μια σημαντική αλλαγή στο πολιτικό τοπίο της Συρίας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν διαλύσει ραντάρ αεράμυνας και έχουν μεταφέρει πάνω από 100 φορτηγά με στρατιωτικό εξοπλισμό στο λιμάνι της Ταρτούς.
Προς το παρόν, κανένα ρωσικό πλοίο δεν ελλιμενίζεται για να διευκολυνθεί η εκκένωση, αφήνοντας το προσωπικό και τον εξοπλισμό εγκλωβισμένο.
Χωρίς άδεια από τη νέα συριακή κυβέρνηση, η εκκένωση των στρατιωτικών δυνάμεων και εξοπλισμού της Ρωσίας από την Ταρτούς έχει σταματήσει, σύμφωνα και με το Maritime Executive.
Η αεροπορική βάση Χμεϊμίμ, που εξυπηρετείται από πτήσεις του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα με πληροφορίες παραμένει η μόνη ενεργή οδός εκκένωσης.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Άντρι Σύμπιχα αναφέρθηκε στη στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στη Συρία κατά τη διάρκεια διπλωματικής επίσκεψης στη Δαμασκό στις 30 Δεκεμβρίου 2024.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, η Ουκρανία και η νέα ηγεσία της Συρίας μοιράζονται παρόμοιες απόψεις για το θέμα, αν και συγκεκριμένες λεπτομέρειες δεν αποκαλύφθηκαν.
Το σκάφος διοικητικής μέριμνας του ρωσικού στόλου Sparta είναι στα ανοικτά του λιμανιού της Ταρτούς
Το σκάφος διοικητικής μέριμνας του ρωσικού στόλου Σπάρτη , που υποτίθεται ότι προοριζόταν για την εκκένωση του εξοπλισμού των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων από τη Συρία, συνεχίζει να βρίσκεται στην ανοιχτή θάλασσα, χωρίς να καταπλέει στο λιμάνι της Ταρτούς, αναφέρει ΜΜΕ.
Το σκάφος εκτελεί ελιγμούς στην ανοικτή θάλασσα εδώ και αρκετές ημέρες, παραμένοντας σε διεθνή ύδατα.
Οι λόγοι αυτής της συμπεριφοράς παραμένουν ασαφείς, αλλά οι ειδικοί εικάζουν ότι μπορεί να σχετίζεται με τη μεταβαλλόμενη πολιτική κατάσταση στο συριακό έδαφος.
Όπως σημειώνει ο ερευνητής του OSINT, M.T. Ο Άντερσον, οι κινήσεις του ρωσικού πλοίου θα μπορούσαν να συνδέονται με πρόσφατες αλλαγές στη δομή των δυνάμεων ασφαλείας της Συρίας.
Την προηγούμενη μέρα, η νέα κυβέρνηση της Δαμασκού ανακοίνωσε τη δημιουργία ακτοφυλακής, τα περιπολικά της οποίας άρχισαν να εμφανίζονται κοντά στο λιμάνι του Ταρτούς.
Αυτός ο παράγοντας, σύμφωνα με έναν άλλο ερευνητή, τον Όλιβερ Αλεξάντερ, θα μπορούσε να έχει επηρεάσει την απόφαση του πληρώματος του πλοίου Σπάρτη να μετακινηθεί στα διεθνή ύδατα για να αποφευχθούν πιθανές συγκρούσεις.
Το λιμάνι του Ταρτούς είναι στρατηγικής σημασίας για τη Ρωσία, καθώς αποτελεί βασικό σημείο για την επιμελητεία και τη στρατιωτική παρουσία στη Συρία.
Από την έναρξη της σύγκρουσης το 2011, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν χρησιμοποιήσει ενεργά το λιμάνι για να τροφοδοτούν τις βάσεις τους και να διεξάγουν επιχειρήσεις στην περιοχή.
Ωστόσο, ο αυξανόμενος έλεγχος της συριακής κυβέρνησης στα δικά της χωρικά ύδατα θα μπορούσε να δημιουργήσει νέες προκλήσεις για το ρωσικό ναυτικό.
Η κατάσταση γύρω από το ρωσικό σκάφος έχει προσελκύσει την προσοχή διεθνών αναλυτών, οι οποίοι σημειώνουν ότι η απόφαση του σκάφους να παραμείνει στα διεθνή ύδατα μπορεί να οφείλεται όχι μόνο σε αλλαγές στην πολιτική της Δαμασκού, αλλά και σε πιθανές απειλές από τρίτες χώρες.
Η δραστηριότητα των περιπολικών σκαφών της συριακής ακτοφυλακής μπορεί να σηματοδότησε αλλαγή προτεραιοτήτων από τη νέα συριακή ηγεσία, η οποία επιδιώκει να δώσει έμφαση στην ανεξαρτησία της.