Η ιστορία επαναλαμβάνεται από την αντίστροφη όμως φορά, ως αφορά την Ευρώπη και τον Τουρκο-Αραβο-μουσουλμανικό κόσμο.
Ισραηλινή ειδικός αναφέρει ουσιαστικά ότι το σχέδιο του βαθέως τουρκικού κράτους, των Μουσουλμανικών Αδελφών, με την υψηλή επίβλεψη Κατάρ και Σ.Αραβίας, αφορά ένα είδος ιστορικής ρεβάνς, κατά των Ευρωπαίων “Σταυροφόρων”, όπως τους ονομάζουν ακόμη.
“Η ευρωπαϊκή βιομηχανία θα εξαρτιέται μόνιμα από το φυσικό αέριο του Κατάρ και το πετρέλαιο της Σαουδικής Αραβίας, που θα διέρχεται μέσω αγωγών από τη Συρία, θα συνδεθεί με την Τουρκία και θα φτάνει στην Ευρώπη”, τονίζει η ίδια, μιλώντας για “εξαναγκασμό” της Σαουδικής Αραβίας να συμμετάσχει σε αυτή την Τουρκο-Καταρική ατζέντα που θα εφαρμοστεί στη Συρία και την Ευρώπη.
Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδος-Αιγύπτου και τα ελληνικά κοιτάσματα Νοτίως της Κρήτης θα δώσουν μια άμεση πρώτη λύση στην ΕΕ
Την λύση ως συνήθως την κρατά η Ελλάδα όσο και αν αυτό φαντάζει περίεργο ή αλαζονικό για κάποιους.
Αρχικά, ο όμιλος Κοπελούζου και ο ΑΔΜΗΕ επιταχύνουν την ανάπτυξη της σύνδεσης ισχύος του 4,2 δισεκατομμυρίων ευρώ (4,3 δισεκατομμύρια δολάρια) με την Αίγυπτο, επιδιώκοντας να καταλήξει σε τελική επενδυτική απόφαση το επόμενο έτος και να ξεκινήσει το 2030, αναφέρει ΜΜΕ.
Γνωστή ως Gregy, η προτεινόμενη υποθαλάσσια γραμμή μεταφοράς έχει προσελκύσει «έντονο ενδιαφέρον» από ευρωπαϊκές τράπεζες για πιθανή χρηματοδότηση, δήλωσε σε συνέντευξή του στην Αθήνα ο Ιωάννης Καρύδας, διευθύνων σύμβουλος για τις ΑΠΕ, την αποθήκευση ενέργειας και τις διασυνδέσεις.
Η Ελλάδα έχει δει αυξανόμενες επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές, από τερματικούς σταθμούς LNG έως συνδέσεις αγωγών και γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας.
Αυτό μετατρέπει την χώρα μας σε πύλη εισαγωγών στην Ευρώπη καθώς η ΕΕ επιδιώκει ανεξαρτησία από το ρωσικό αέριο και σχεδιάζει να μειώσει τις καθαρές εκπομπές άνθρακα στο μηδέν έως το 2050.
Ο Gregy έχει μπει στη λίστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ενεργειακά έργα κοινού και αμοιβαίου ενδιαφέροντος, γεγονός που την καθιστά επιλέξιμη για επιχορήγηση έως και 50% του κόστους κατασκευής.
Ο φορέας εκμετάλλευσης του ηλεκτρικού δικτύου της Ελλάδας ΑΔΜΗΕ δήλωσε επίσης τον Νοέμβριο ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να επενδύσει σε αυτόν.
“Η σύνδεση, η οποία θα αποτελείται από 4 καλώδια που εκτείνονται σχεδόν 1.000 χιλιόμετρα (620 μίλια) σε όλη την ανατολική Μεσόγειο, και στοχεύει να φέρει ηλεκτρική ενέργεια από ένα χαρτοφυλάκιο 9,5 γιγαβάτ αιολικών και ηλιακών έργων που θα αναπτύξει η εταιρεία Κοπελούζος στην Αίγυπτο ως ξεχωριστό έργο”, είπε ο κ. Καρύδας.
Το ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι για την ελληνική βιομηχανία, το ένα τρίτο για μεταφορές στη Βουλγαρία, την Ιταλία και μετά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ένα άλλο τρίτο για την ελληνική παραγωγή καυσίμων όπως υδρογόνο και πράσινη μεθανόλη για πλοία, σύμφωνα με τον Καρύδα.
Το έργο έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει 4,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, πρόσθεσε.
Τα αιολικά και ηλιακά πάρκα στην Αίγυπτο θα απαιτήσουν έως και 8 δισεκατομμύρια ευρώ επενδύσεων και η Κοπελούζος στοχεύει σε μια διεθνή κοινοπραξία εταιρειών να τα αναπτύξει.
Η ώρα ενός πανίσχυρου ΠΝ-Το μέγεθος του κοιτάσματος στην Κρήτη θα είναι αρκετό όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την ΕΕ
Μην γελιόμαστε και κρυβόμαστε, τα κοιτάσματα που έχουμε νότια της Κρήτης μετά από τρισδιάστατες έρευνες, φτάνουν όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και για την ΕΕ.
Σε αυτό το πλαίσιο, η γεώτρηση, θα πρέπει να αναμένεται εντός του 2026, αν και είναι πολύ πιθανό, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, να πραγματοποιηθεί προς τα τέλη του 2025.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών της αγοράς υδρογονανθράκων, αλλά και σχετικές εκθέσεις του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), τα πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου στις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης, θα αναδείξουν τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας στην ευρύτερη περιοχή και συνολικά στην Ευρώπη.
Η Τουρκία αμφισβητεί με την Γαλάζια Πατρίδα ΝΑ της Κρήτης
Για την πιθανή επέκταση στα 12 ν.μ. νοτίως της Κρήτης, γνωστοί Τούρκοι "αναλυτές" έχουν προειδοποιήσει την Αθήνα ακόμα και με δράση του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.
Δημοσιογράφοι και αναλυτές σχολιάζουν, μπροστά σε μεγάλους χάρτες της Ανατολικής Μεσογείου που αποτυπώνονται οι παράνομες απαιτήσεις της Τουρκίας, πως η επέκταση στα 12 ν.μ. «δημιουργεί προβλήματα» κυρίως προς την πλευρά της Λιβύης, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα θα καταπατήσει δικαιώματά της που απορρέουν από το αμφιλεγόμενο τουρκο-λιβυκο μνημόνιο.
Εφόσον θα ξεκινήσουμε εξορύξεις σε 1, 5 χρόνο οφείλουμε να πάρουμε τα μέτρα μας.
Ελληνικά υποβρύχια μη επανδρωμένα οχήματα αλλάζουν την ισχύ του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού μας
Σύμφωνα άρθρο μας, “το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα παραλάβει και νέα υποβρύχια drones που ήδη σχεδιάστηκαν κι ετοιμάζονται για κατασκευή, παρέχουν στο Πολεμικό μας Ναυτικό πλήρη υπεροχή και κάτω από τη θάλασσα”.
Δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες και δεν μπορούμε ( ίσως και δεν πρέπει να υπάρχουν λεπτομέρειες για ευνόητους λόγους).
Κινούμαστε προς την ορθή κατεύθυνση-Έρχεται το ελληνικό μη επανδρωμένο υποβρύχιο μέσω προγράμματος ΦΑΙΑΞ
Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το υπουργό Άμυνας κ. Δένδια η χώρα μας δεν έχει επικεντρωθεί μόνο στα επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αλλά έχει και άλλα σχέδια που αφορούν τα περιβόητα UUV (Unmanned Underwater Vehicles).
Η Τουρκία τα γνωρίζει όλα αυτά και θα επιχειρήσει να προκαλέσει πιθανότατα την Ελλάδα από την Ρόδο έως Νοτίως της Κρήτης σε εύλογο χρόνο, ενώ “φορτώνει”το Πολεμικό της Ναυτικό με νέες μονάδες ή εκσυγχρονίζει τις υπάρχουσες.
Αντί λοιπόν μέχρι τώρα, να μας συμπαρασταθούν οικονομικά και στρατιωτικά Γάλλοι, Γερμανοί και λοιποί σφυρούσαν αδιάφορα προς το παρόν, μετά την τουρκική ανάμειξη στην Συρία όμως, τρέμουν μην τα χάσουν όλα.
Η μόνη λύση θα είναι η Ευρώπη να βοηθήσει στρατιωτικά την Ελλάδα,και όταν λέμε στρατιωτικά εννοούμε είτε με βάσεις της ΕΕ σε ελληνικά νησιά, είτε με μόνιμη αεροναυτική δύναμη, η οποία θα έχει εξουσιοδότηση και κανόνες εμπλοκής με τους Τούρκους σε συνεργασία με το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.